Hyppää sisältöön

Kittilän virkarikosjutun käsittely alkaa nyt korkeimmassa oikeudessa – tarkastelussa enää rajattu, kahdeksaa päättäjää koskeva asia

Syyttäjä sai suuressa virkarikosvyyhdissä rajatun valitusluvan koskien ainoastaan Kittilän kunnanhallituksen päätöksentekoa vuosina 2013 ja 2014 ennen kunnanjohtaja Anna Mäkelän laitonta irtisanomista.

Kittilän virkarikosvyyhdin käsittely on tullut maksamaan valtiolle tähän mennessä noin kaksi miljoonaa euroa. Osa vyyhdin sivuhaaroista on edennyt hovioikeuteen, eli käsiteltävää riittää yhä. Kuva: Sasha Silvala / Yle

Kittilän kuntapäättäjien virkarikosjutun käsittely alkaa tänään perjantaina korkeimmassa oikeudessa (KKO) valmistelevalla istunnolla. KKO käsittelee laajasta virkarikosjutusta ainoastaan kiistanalaisten tapahtumien alkusoittoa, jossa Kittilän kunnanhallitus perui Levin hissiyhtiön syrjään siirretystä toimitusjohtajasta tehdyn tutkintapyynnön, ja palautti hänet takaisin toimitusjohtajaksi.

Rovaniemen hovioikeus antoi viime toukokuussa vapauttavan tuomion kaikille 28 syytetylle Kittilän virkarikosjutussa, jossa käsiteltiin kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanomiseen liittynyttä päätöksentekoa. Hovioikeus ei muuttanut Lapin käräjäoikeuden tuomiota, jossa kaikki syytteet hylättiin.

Syyttäjä ja ex-kunnanjohtaja Anna Mäkelä hakivat valituslupaa KKO:lta, joka antoi viime marraskuussa ainoastaan syyttäjälle rajatun valitusluvan. KKO käsittelee pelkästään Kittilän kunnanhallituksen päätöksentekoa vuosina 2013 ja 2014, eli tapahtumia ennen kuin kunta irtisanoi silloisen kunnanjohtajan Mäkelän laittomasti.

Muilta osin hovioikeuden ratkaisu sai lainvoiman, ja suurin osa kuntapäättäjistä on vapautettu syytteistä. Perjantaina KKO pitää valmistelevan istunnon, jossa selvitetään jutun riidanalaiset asiat ja todistelu.

Avainkysymys: Mikä oli motiivi?

Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta kommentoi aiemmin, kun tieto korkeimpaan oikeuteen saadusta valitusluvasta tuli, että vain nyt valitusluvan saanut asianosa näyttää täyttävän ennakkopäätöksen perusteet Kittilä-jupakassa.

KKO:n keskeisin tehtävä on antaa ennakkopäätöksiä kysymyksistä, joihin laki ei anna selvää vastausta. KKO myönsi valitusluvan koskemaan sitä, olivatko kuntapäättäjät rikkoneet virkavelvollisuutensa hankkiakseen hyötyä hissiyhtiön entiselle toimitusjohtajalle Jouni Palosaarelle.

Tolvasen mukaan Kittilän tapauksessa kysymys on siitä, millä motiiveilla kunnanhallitus päätti perua tutkintapyynnön. Oliko perusteena toimitusjohtajan suosiminen vai esimerkiksi se, että tutkintapyyntö oli perusteeton.

Kaikki alkoi tutkintapyynnöstä

Joulukuun alussa 2013 Kittilän kunnanjohtaja Anna Mäkelä oli tehnyt poliisille tutkintapyynnön Levin hissiyhtiön toimitusjohtajan paikalta projektipäälliköksi siirretystä Jouni Palosaaresta koskien hänen toimiaan hissihankinnassa.

Kuun puolivälissä Kittilän kunnanhallitus päätti perua tutkintapyynnön ja vaati Palosaaren palauttamista toimitusjohtajaksi. Maaliskuussa 2014 Levin hissiyhtiön uusi hallitus kutsui Palosaaren takaisin toimitusjohtajaksi. Näistä tapahtumista käynnistyi Anna Mäkelän irtisanomiseen johtanut tapahtumasarja Kittilässä.

Syyttäjän mukaan kunnanhallituksen jäsenet ja varajäsenet syyllistyivät virka-aseman väärinkäyttämiseen peruessaan kunnan nimissä tehdyn tutkintapyynnön Palosaaresta. Kunnanhallitus oli myös ilmoittanut Levin hissiyhtiön hallituksessa istuville kunnan edustajille kunnan kannaksi, että entinen toimitusjohtaja nauttii edelleen kunnan luottamusta ja hänet on kutsuttava takaisin yhtiön toimitusjohtajaksi.

Syyttäjien mukaan kunnanhallituksessa luottamushenkilöt olivat näin rikkoneet virkavelvollisuutensa.

Levin hissihankintoja ja Palosaaren toimia niihin liittyen on jo käsitelty oikeusportaissa ja Palosaaren syytteet on hylätty.

"Voidaan olla rauhallisin mielin"

Korkeimmassa oikeudessa vastaajina ovat nyt silloisessa kunnanhallituksessa päätöksiä tehneet kahdeksan kuntapäättäjää. Heistä kaksi on yhä Kittilän kunnanvaltuutettuja, neljä istuu jossakin lautakunnassa jäsenenä tai varajäsenenä, ja kaksi on jäänyt pois kuntapolitiikasta.

Kittilän entinen kunnanhallituksen puheenjohtaja ja vt. kunnanjohtajanakin toiminut Timo Kurula on yksi vastaajista. Valmistelevassa istunnossa häntä edustaa etänä asianajaja, ja Kurulan mukaan tilanne on todennäköisesti sama muidenkin kuntapäättäjien kohdalla. Hän suhtautuu tulevaan käsittelyyn tyynesti.

– Minä luulen, että tässä voidaan olla rauhallisin mielin. Täytyy muistaa, että hovioikeus ja sitä ennen käräjäoikeus tekivät hylkäävät päätökset. Näin ollen varmaankin jotain kohtaa vielä tarkennetaan. Tämä on kokonaisuudessaan korkeimman oikeuden käsissä, eikä meillä siihen voi juuri olla kovin suurta vaikutusta, Kurula sanoo.

KKO:n valmistelevassa istunnossa todennäköisesti ratkeaa, järjestääkö oikeus asiassa suullisen käsittelyn, vai ratkaiseeko se asian kirjallisesti. Suulliset käsittelyt ovat KKO:ssa harvinaisia; arviolta vain noin viisi prosenttia jutuista päätyy suulliseen käsittelyyn.

Valtiolle kallis virkarikosvyyhti

Kittilän virkarikosvyyhdissä on ollut perimmältään kyse kuntapäättäjien toimista liittyen kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanomiseen. Kittilän kunta irtisanoi kunnanjohtaja Anna Mäkelän marraskuussa 2014. Korkein hallinto-oikeus totesi potkut laittomiksi kesällä 2016, ja kunta maksoi Mäkelälle korvauksia.

Koko Kittilä-jupakka on tullut tähän mennessä maksamaan veronmaksajille pelkästään oikeudenkäyntikuluina arviolta noin kaksi miljoonaa euroa.

Varsinaisen virkarikosjupakan lisäksi oikeuskäsittely on yhä kesken kahdessa sivuhaarassa. Neljä kunnan johtoon kuulunutta tuomittiin käräjäoikeudessa lainopillisten neuvojen tilaamisesta kunnan laskuun niin sanotussa Eilavaara-laskutusjutussa. Timo Kurula on yksi näistä syytetyistä. Tämän jutun käsittely alkaa hovioikeudessa toukokuussa. Kittilän entisen hallintojohtajan Esa Mäkisen kohtelua käsittelevästä jutusta on myös valitettu hovioikeuteen.

Lisäys 18. maaliskuuta kello 16.05 KKO päätti järjestää asiassa suullisen käsittelyn Rovaniemellä huhtikuussa.

Korjattu 16. maaliskuuta kello 16.30. Poistettu lause "Viimeisin tunnettu suullisessa käsittelyssä ratkaistu juttu KKO:ssa oli toimittaja Johanna Vehkoon kunnianloukkausjuttu." koska juttu ratkaistiin kirjallisessa, ei suullisessa menettelyssä.

Lue myös:

.
.