Hyppää sisältöön

Mies saapui naisen ovelle ja ampui tätä vatsaan Helsingissä – käräjäoikeuden mukaan motiivina kosto

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi miehelle yli kahdeksan vuotta vankeutta. Mies kertoi yrittäneensä ainoastaan uhkailla uhria. Ase oli hänen mukaansa lauennut vahingossa.

Tuomittu mies kiisti oikeudessa murhan yrityksen ja teon suunnittelun. Kuvassa Helsingin käräjäoikeus helmikuussa. Kuva: Silja Viitala / Yle

1990-luvulla syntynyt mies ampui naista tämän kotona Helsingin Konalassa viime jouluaaton aattona, kun nainen valmistautui lähtemään perheensä kanssa joulunviettoon. Laukaus osui naista vatsaan, mutta hän selviytyi ampumisesta hengissä.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi miehelle yli kahdeksan vuotta vankeutta muun muassa murhan yrityksestä.

Väkivallanteko tapahtui Riukukujalla. Helsingin käräjäoikeus katsoi, että teon motiivina oli kosto.

Mies heitti aseen kaivoon

Käräjäoikeuden mukaan ampumisessa motiivina oli ampujan läheisen ja uhrin sisaruksen välinen riita. Uhrin veli oli käräjäoikeuden mukaan yrittänyt vuotta aiemmin tappaa ampujan läheisen. Vuoden ajan uhri ja ampuja olivat myös pyrkineet välttämään kohtaamisia, arvioi oikeus.

Lopulta ampuja oli oikeuden mukaan valmistautunut kohtaamaan uhrinsa muun muassa varmistamalla, että tämä oli kotona. Hän oli myös hankkinut tekopäivän aamuna hanskat ja huomioliivin, jonka tarkoituksena oli oikeuden mukaan vaikeuttaa hänen tunnistamistaan myöhemmin.

Käräjäoikeuden mukaan mies saapui naisen kotiin ja kohotti aseen naista kohti ja ampui yhden laukauksen. Tämän jälkeen hän poistui paikalta.

Syytetty oikeudessa: ase laukesi vahingossa

Oikeudessa mies kiisti murhan yrityksen, kostomotiivin ja sen, että olisi suunnitellut teon. Hän kertoi yrittäneensä ainoastaan uhkailla uhria. Ase oli hänen mukaansa lauennut vahingossa.

Teon jälkeen ampuja hävitti aseen heittämällä sen kaivoon. Hän hävitti myös mukanaan olleen puhelimen.

Helsingin käräjäoikeus arvioi, että teko oli harkittu ja kokonaisuutena arvostellen törkeä. Kostomotiivia tuki myös se, että mies oli aiemmin uhkaillut veljensä tapon yrityksestä tuomitun läheisiä.

Oikeus tuomitsi Timi Sebastian Allan Palmin, 29, muun muassa murhan yrityksestä ja törkeästä kotirauhan rikkomisesta kahdeksan vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeuteen. Hän sai tuomion myös rattijuopumuksesta, huumausaineen käyttörikoksesta ja laittomasta uhkauksesta.

Mies tuomittiin myös maksamaan uhrille yli 22 000 euroa korvauksia muun muassa kivusta ja kärsimyksestä.

Lue myös:

.
.