Hyppää sisältöön

Kristina Cruisesin eläköitynyt toimitusjohtaja vie retkeilijöitä pikkuveneellä harvinaiseen kohteeseen: "Orrengrund on julkinen salaisuus"

Vanha merikarhu kipparoi kesällä pieniä retkikuntia räätälöidyille retkille Itäisellä Suomenlahdella. Orrengrund Loviisan saaristossa valikoitui yhdeksi kohteeksi, koska saaren historia ja näköalapaikka kiehtoo.

Kuva Orrengrundin majakasta kesällä 2021. Kuva: Jukka Haltimo

Kotkalaisen perheyrityksen Kristina Cruises Oy:n toimitusjohtajan tehtävät nuoremmilleen jättänyt Mikko Partanen ei ole jäänyt lepäämään laakereilleen. Nyt Partanen suunnittelee veneretkiä historialliselle Orrengrundin majakalle Loviisan saaristoon.

Partasen yritys Kaakon saarimatkojen retket on tarkoitus tehdä perinteisellä summalaisella puuveneellä m/v Nestorilla enintään kahdentoista hengen tilausmatkoina joko Kotkasta tai Pyhtäältä.

Pyhtään kunta on luvannut, että m/v Nestori saa tarvittaessa käyttää esimerkiksi Keihässalmen laituria.

– Tämä on hyvin linjassa sen kanssa, että Pyhtään kunta haluaa edistää kaikkea saaristomatkailua, sanoo Pyhtään viestintä- ja markkinointiasiantuntija Jari Korkki tiedotteessa.

Laiturointiin tarvittavat luvat hankittu

Pyhtään kunta on Mikko Partasen mukaan hyvin myötämielinen saaristomatkailua kohtaan, ja siellä on hyviä laituripaikkoja, joista on lyhyempi matka Orrengrundiin kuin Kotkasta.

Kotkan Sapokasta matka-aika on 2 tuntia ja 30 minuuttia, ja Pyhtään Kaunissaaresta 1 tunti ja 30 minuuttia.

Partasen mukaan Itäisellä Suomenlahdella on paljon annettavaa matkailumielessä.

– Pienimuotoista matkailua pienryhmille ei ole ollut tarjolla Kotkassa, joten lähdimme keskustelemaan Kaunissaaren Lomakylän pitäjän kanssa jonkun mukavan retki-idean kehittämisestä, Partanen sanoo.

Retket suunnitellaan yhteistyössä Pyhtään Kaunissaaren matkailuyrittäjän Tommi Hevossaaren kanssa.

Merikarhu Mikko Partanen ja Pyhtään Kaunissaaren matkailuyrittäjä Tommi Hevossaari kaavailevat veneretkiä Orrengrundiin. Kuva: Pyhtään kunta/Jari Korkki.

Orrengrund valikoitui kohteeksi, koska siellä ei ole paljon ihmisiä vielä käynyt.

Kyseessä on viranomaissaari, jossa on paljon merenkulun historiaa. Loviisasta ja Kotkasta on venematkoja matkailijoille aikaisemminkin.

– Orrengrund on julkinen salaisuus. Sinne kyllä pystyy tekemään matkoja, mutta se vaati luvan ennakkoon, Partanen sanoo.

Laituriin rantautumiselle kuitenkin vaaditaan viranomaisten lupa. Orrengrundissa on myös Metsähallituksen alueita, joissa saa liikkua ilman erityistä lupaa.

Partanen on nyt hankkinut luvat sekä saarimatkoille Orrengrundiin että vierailukäynneille saarella sijaitsevaan pookiin, eli tunnusmajakkaan.

– Orrengrundin luotsiasema ja luotsikalusto ovat vaikuttava näky, jota ei joka päivä pääse näkemään. Vanhaan luotsiasemaan ei pääse sisään, mutta pookiin pääse. Hyvällä säällä sieltä näkee todella pitkälle.

Kahvia tuttujen ja tuntemattomien kanssa

Eläkkeelle jäänyt Partanen lähtee itse kyydittämään retkiryhmiä.

– Saaristossa liikutaan koko ajan perheen kanssa. Vaimon kanssa sitten juteltiin, että voisi ottaa ihmisiä mukaan ja jutella ja kahvitella tuttujen ja tuntemattomien kanssa.

Pieni vene mahdollistaa retkiä useisiin kohteisiin Itäisellä Suomenlahdella, jonne ei isommalla veneellä pääse esimerkiksi kivikkoisten vesien takia.