Hyppää sisältöön

Nuoret ympäri Suomen saavat nyt kertoa suorasanaisesti, mikä heitä ketuttaa – mieltä painavat tekemisen puute ja päihteet

Nuorille järjestetään teemailtoja, joissa kysytään mieltä harmittavia asioita. Uudenlaisissa tapahtumissa halutaan kääntää ketutus voimavaraksi. Esiin nousseita aiheita viedään eteenpäin päättäjillle.

Kristian Heinäaho juttelee sohvalla maalauksen ja pinkin seinän edessä.
Jyväskyläläinen Kristian Heinäaho on harmissaan siitä, miten moni nuori jää yksin. Hänen mielestään olisi tärkeä, että nuorille olisi tarjolla aktiviteetteja, jossa olisi myös turvallisia aikuisia paikalla. Video: Petri Aaltonen, Yle

– Minua vituttaa tällä hetkellä se, että kesäisin nuorille ei ole ulkona mitään toimintaa tai tapahtumia. Kun ei ole tekemistä, nuoret lähtevät ryyppäämään ja saattaa ajautua muihinkin huonoihin juttuihin, sanoo kaksikymppinen baarimikko Kristian Heinäaho

On Jyväskylän Nuorten talon ensimmäinen Mikä vituttaa -ilta, ja ilmassa tuoksuu pizza.

– Yli kaiken vituttaa nuorten liiallinen päihteiden käyttö. Nuorisotiloissa olisi hyvä olla enemmän päihdetyöntekijöitä ja kokemusasiantuntujoita kertomassa päihteiden haitoista ja saatavilla olevasta avusta, sanoo Heinäaho.

Mikä vituttaa -illoista aiotaan tehdä pysyviä tapahtumia. Jyväskylässä Nuorten talolla niitä pyritään järjestämään aina kahdesti vuodessa. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Heinäahon mielestä ryyppääminen ja parveilu keskustan alueella vähenisi, kun nuorille olisi kesällä jotain kiinnostavaa aktiviteettia tarjolla, kuten esimerkiksi kojuja, missä tehdä taidetta.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Malli Mikkelistä muille paikkakunnille

Tarve tapahtumalle ja illan nimi ovat tulleet nuorilta. Malli lähti liikkeelle Mikkelistä ja teemailtoja on järjestetty vuoden mittaan esimerkiksi Tampereella ja Pieksämäellä.

Helsingin Ohjaamossa tapahtuma järjestettiin myös ensimmäistä kertaa viime marraskuussa.

Helsinkiläistä Suvi Kosusta, 29, vituttaa välinpitämättömyys nuoria kohtaan.

– Opintoihin ja terveyspalveluihin pääsy on tehty niin hankalaksi. Pitäisi olla esimerkiksi matalan kynnyksen mielenterveyspalveluja ja erilaisia opintopolkuja, sanoo ?

Nuorten ketutuksen aiheet vaihtelevat pienistä henkilökohtaisista asioista kansainvälisiin isoihin asioihin. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Helsingissä asuvaa Suvi Järveä, 29, huolettaa korona ja maailman poliittinen tilanne.

– On tiukka tilanne maailmalla. Omia huolia suhteuttaa nyt ihan uudella tavalla. Olisi tärkeä saada Ukrainassa aikaan rauha.

Nuorisotyöntekijät illoissa paikalla

Suoraan kysymällä saadaan myös suoria vastauksia.

Nuorten harmituksen aiheet ovat usein samoja paikkakunnasta riippumatta. Ne vaihtelevat keikkapaikkojen puuttumisesta ja roskisten vähyydestä maailman armottomuuteen ja kalliisiin hintoihin.

Teemaillassa paikalla olevat nuorisotyöntekijä pyrkivät puhumaan nuorten kanssa kaikista esiin nousseita asioista. He ovat huomanneet, että nuorilla on usein tunne, ettei heitä kuunnella.

– Nuoret kokevat, etteivät he pääse osalliseksi asioihin, vaan ääni vaimenee yhteiskunnassa,. Kovaäänisimmät pääsevät ainoastaan ääneen. Siksi pitää olla foorumeita, joissa kaikki pääsevät esiin ja saavat kertoa, mikä vituttaa ja mikä on hyvin, sanoo hanketyöntekijä Hanna Jylhä-Natri Jyväskylän Nuorten talosta.

Jyväskyläläistä Mikael Klemettiä vituttaa maailman kriisi, Ukrainan sota. Hänellä olo helpottui, kun hän pääsi puhumaan asiasta Hanna Natri-Jylhän kanssa. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Teemailloissa pyritään muuttamaan ketutus voimavaraksi.

– Kun harmitukset saa täällä jaettua, on siinä enemmän olkapäitä niitä kannattelemassa. On tärkeä, ettei negatiivisiin tunteisiin jäädä vellomaan, sanoo Suvi Järvi.

Nuorilta positiivinen vastaanotto

Pizzalaatikot lojuvat tyhjinä Nuorten talon pöydillä. Ensimmäinen Mikä vituttaa -ilta on onnistunut. Paikalle saapui parisenkymmentä nuorta.

Terveisiä sai jättää paperilapuille tai vaikkapa väsäämällä vitutusrunon.

Nuorten talon työntekijät niputtavat myöhemmin kaikki viestit yhteen ja toimittavat ne päättäjille.

– Viestien kulkua ja päättäjiltä tulevia ratkaisuehdotuksia pystyy seuraamaan somessa, kertoo Jylhä-Natri.

Jyväskyläläinen Sofia Salostie käy koulua ja haaveilee laulajan ammatista. Häntä ei vituta tällä hetkellä mikään. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Moni nuori poistuu teemaillasta hymyissä suin.

– Toi pizza ehkä motivoi nuoria tulemaan tänne eniten, mutta totta kai tämä oli tosi hyvä tapahtuma. Saa enemmän käsitystä, että mikä asia oikeasti painaa nuorten mieltä ja mikä vituttaa näissä toiminnoissa, kertoo Kristian Heinäaho.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta tässä 20.3. kello 23 saakka.

.
.