Hyppää sisältöön

Jo yli kolme miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainan sotaa – minne he ovat menneet?

Ukrainasta pakenevien määrä on kasvanut voimakkaasti. Lähialueisiin kohdistuu kovin paine, mutta myös Suomeen odotetaan kymmeniä tuhansia ukrainalaisia.

Ukrainasta on paennut yli 3 miljoonaa pakolaista
Ukrainasta on paennut yli 3 miljoonaa pakolaista

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR arvioi, että Ukrainan sotaa on paennut yli kolme miljoonaa ihmistä. Ukrainan rajavaltiot ovat ensimmäisiä vastaanottajamaita, mutta monet ovat jatkaneet matkaansa jo eteenpäin.

Eniten pakolaisia suuntaa Puolaan, Romaniaan ja Moldovaan.

Suurimmat pakolaismäärät Ukrainan lähialueella

  • Puola on ottanut vastaan 1 975 449 pakolaista
  • Romania: 508 692 pakolaista
  • Moldova: 355 426 (UNHCR:n 18.3. päivittyneet tiedot)

Suomen pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen arvioi, että lähialueet ovat toistaiseksi pystyneet ottamaan vastaan pakolaisia hyvin. Tässä on auttanut maissa oleva iso ukrainalainen yhteisö, jonka ansiosta monet pakolaisista ovat päässeet yksityismajoitukseen.

Lehtinen kuitenkin varoittaa, että kuormitus tulee kasvamaan merkittävästi, sillä nyt Ukrainasta pakenevat ovat jo aiemmin lähteneitä huomattavasti heikommassa asemassa

– He ovat olleet pidempään sotatilanteen keskellä ja heidän todennäköisyytensä siirtyä eteenpäin on pienempi kuin ensimmäisellä ryhmällä, Lehtinen sanoo.

Ensimmäisenä Ukrainasta lähteneet ovat Lehtisen mukaan usein liikkuneet itsenäisesti, ja heillä on ollut kontakteja ja sukulaisia muissa maissa. Sodan keskeltä myöhemmin lähteneet saattavat joutua turvautumaan enemmän viranomaisten apuun esimerkiksi majoituksen hankkimisessa.

Ukrainan lähialueiden lisäksi eniten Euroopassa eniten siirrytään maihin, joissa on suurimpia ukrainalaisvähemmistöjä.

Sisäministeriön erityisasiantuntija Anna Rundgren kertoo, että suurimmasta ukrainalaispakolaisten määrästä Ukrainan lähialueiden lisäksi ovat raportoineet Tšekki, Saksa ja Itävalta.

Suurimmat pakolaismäärät muualla Euroopassa

  • Tšekki on ottanut vastaan yli 200 000 pakolaista Ukrainasta
  • Saksa: 160 000 pakolaista
  • Itävalta: 150 000 pakolaista (sisäministeriön saamat arviot tilanteesta 17.3)
Ukrainasta paenneiden lukumäärä tuhansissa 18.3. mennessä. Osa lähialueille paenneista on jatkanut matkaansa muualle Eurooppaan. Lähde: UNHCR, Ilkka Kemppinen / Yle Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Asiantuntijoiden mukaan tilanne muuttuu nopeasti ja tarkkojen lukujen esittäminen pakolaistilanteesta on siksi vaikeaa.

Kaikki ukrainalaiset eivät ole ilmoittautuneet viranomaisille hakeakseen turvapaikkaa, tilapäistä suojelua tai mahdollisesti muuta oleskelulupaa. Ukrainalaiset voivat matkustaa EU:n alueella viisumivapaasti 90 päivää.

EU-maat ovat päättäneet tilapäisen suojelun myöntämisestä ukrainalaisille. Maahan saapuvat ukrainalaiset voivat hakea poliisilta tai rajaviranomaiselta tilapäistä suojelua, jonka kautta pääsee vastaanottopalveluihin ja virallisen avun piiriin.

Suomeen odotetaan kymmeniä tuhansia ukrainalaisia

Suurin osa Ukrainasta lähtijöistä on päätynyt Puolaan, yhteensä lähes kaksi miljoonaa pakolaista. Kuva: Wojtek Radwanski / AFP

Suomessa ukrainalaiset ovat jättäneet tähän mennessä yli 7 000 kansainvälisen suojelun hakemusta. Tähän kuuluvat sekä turvapaikkahakemukset että tilapäisen suojelun hakemukset.

Sisäministeriön erityisasiantuntija Rundgren arvioi, että määrä on todellisuudessa moninkertainen.

– Tulijamäärät ovat kasvaneet voimakkaasti viimeisen viikon aikana ja kehitys näyttää jatkuvan. Tarkkaa arviota emme pysty antamaan, mutta todennäköisesti tulemme liikkumaan kymmenissä tuhansissa, Rundgren sanoo.

Rundgrenin mukaan suojeluhakemuksia ukrainalaisilta tulee nyt yli tuhat vuorokaudessa.

Vastaanottokeskuspaikat ovat Suomessa täyttymässä ja uusia vastaanottokeskuksia on perustettu Espooseen ja Seinäjoelle. Maahanmuuttovirasto on myös avannut yksityismajoituksessa oleville palvelupisteet Seinäjoelle, Espooseen ja Kemiin.

Tilapäisen suojelun hakemusten käsittely on ruuhkautunut ja ukrainalaisia ohjataan paikoin suoraan vastaanottopalveluihin, vaikka varsinaista tilapäisen suojelun hakemusta ei ole vielä tehty.

Lisää aiheesta:

.
.