Hyppää sisältöön

Tampereen vastaanottokeskus täyttyi, näin muut kunnat valmistautuvat pakolaisiin – Hämeenkyrössä valmiusharjoitus, Parkano selvittää leirikeskusta käyttöön

Yle kysyi kunnilta, miten eri puolilla Pirkanmaata on valmistauduttu ukrainalaisten pakolaisten auttamiseen. Valtaosa on jo selvittänyt, millaisia tiloja on vapaana.

Aki Kultala asensi keittiökaappia perjantaina Pihlajakodissa, jota valmistellaan Hämeenkyrössä mahdollisia pakolaisia varten. Kuva: Marko Melto / Yle

Kymmenentuhannen asukkaan pirkanmaalaiskunta Hämeenkyrö järjestää erillisen valmiusharjoituksen viikon päästä maanantaina. Sen tarkoitus on varmistaa mahdollisimman hyvä toimintakyky tilanteessa, jossa pakolaisia saapuu kerralla isompi määrä.

Harjoituksessa kartoitetaan majoituksen lisäksi myös ruokahuolto sekä se, mistä ja miten välttämättömät tarvikkeet saadaan haalittua nopealla aikataululla.

– Jos meille tulee soitto, että yksi tai kaksi bussillista ihmisiä olisi tulossa Hämeenkyröön, niin kuka tekee mitä ja missä? Kaikki tämä on käytävä kunnolla läpi, sanoo kunnanjohtaja Antero Alenius.

Käytännön töitä tehdään jo. Tyhjillään olevassa entisessä vanhusten asumisyksikössä Pihlajakodissa pannaan kuntoon ilmastointia ja korjataan mitä tarvitsee.

Talo on ollut lämpimänä ja Aleniuksen mukaan valmiustilana odottamassa vastaavaa tilannetta. Pihalajakotiin on mahdollista järjestää myös pidempiaikaista majoitusta.

Muuttovalmis talo on ensi viikolla. Kunta tarjoaa tilat korvauksetta.

Pihlajakodissa on yleisten tilojen lisäksi viisi huonetta ja yhteensä 210 neliötä. Kuva: Marko Melto / Yle

Yksin tulleille alaikäisille on jo oma vastaanottokeskus Hämeenkyrössä

Hämeenkyrössä sijaitsee myös SPR:n hybridiyksikkö. Sinne sijoitetaan yksin tulevat alaikäiset pakolaiset. Yksikön valmiustilaa on nyt Migrin määräyksestä nostettu kahdestakymmenestä henkilöstä kahteenkymmeneenkuuteen henkilöön.

Lisäksi hybridiyksiköllä on mahdollisuus ottaa useampi alaikäinen hätämajoitukseen, mikä on kuitenkin vain lyhytaikaista majoitusta.

Toinen Pirkanmaan vastaanottoyksiköistä on Tampereella, mutta siellä ei ole enää vapaita paikkoja. Migri ei ole tähän mennessä antanut Pirkanmaata koskevia toimeksiantoja uusien vastaanottokeskusten perustamiseksi.

Parkano saisi järjestettyä hätämajoitustilat noin tuhannelle

Reilun kuuden tuhanneen asukkaan Parkanoon on kaupunginjohtaja Jari Heiniluoman tietojen mukaan saapunut ainakin kolme ukrainalaisperhettä. He ovat yksityismajoituksessa. Osa on jo ollut yhteydessä sosiaalitoimeen. Tukien piiriin pääsee, jos ilmottautuu viranomaisille.

Parkanossakin valmiusryhmä on kartoittanut eri majoitusvaihtoehtoja ukrainalaisille. Esimerkiksi Vahojärven leirikeskuksen soveltuvuutta on mietitty. Selvityksessä on myös sijoitusmahdollisuus Hotelli Pestissä.

– Rakennuksista ei ole pulaa, mutta täysin kalustettuja asuntoja ei ole, kertoo Heiniluoma

Hätämajoitukseen pystyttäisiin ottamaan noin tuhat henkeä. Heiniluoma kertoo myös, että Saskyn kanssa on käyty keskusteluita pakolaisten kouluttamisesta esimerkiksi hoitotyöhön.

Myös paikalliset yritykset ovat ilmaisseet kiinnostuksensa työvoiman palkkaamiseen. Parkanossa on kone- ja metalliteollisuutta sekä mekaanista puunjalostusteollisuutta.

18.3.2022 klo 16.00 Korjattu Auvinen Aleniukseksi.

22.3.2022 klo 9:50 Lisätty tietoja Akaan valmistautumisesta

Lue lisää:

.
.