Hyppää sisältöön

Macron julkisti kampanjalupaukset: Veroja alas, rahaa puolustukseen ja omavaraisuutta ruokatuotantoon

Ranskassa huhtikuun presidentinvaaleihin mennään Ukrainan sodan varjossa. Kansa tahtoo jatkuvuutta ja näyttää asettuvan istuvan presidentin Emmanuel Macronin tueksi.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron julkisti torstaina Pariisissa keskeiset tavoitteensa huhtikuun presidentinvaaleihin. Kuva: Eliot Blondet / AOP

Ranskan huhtikuun presidentinvaalien kampanjointi on jäänyt pahoin Ukrainan sodan jalkoihin. Erityisesti kampanjakentät ovat odottaneet istuvan presidentin Emmanuel Macronin avauksia.

Torstaina presidentti Macron asteli Pariisissa tiedotusvälineiden eteen ja kertoi, mitkä ovat hänen tavoitteensa, jos hänet valitaan toiselle viisivuotiskaudelle.

Tuttuun tapaansa Macron vyörytti toimittajien ylle monituntisen puhemaratonin, jossa käsiteltiin muun muassa nuorison liian vähäistä liikuntaa, ruokatuotannon omavaraisuutta, työllisyyden poikkeuksellisen hyvää kehitystä ja lisäyksiä puolustusmenoihin.

Kattoteema Macronin "Teidän kanssanne" -kampanjassa on kansallisen itsenäisyyden ja yhtenäisyyden korostaminen.

Rahaa puolustukseen ja veroja alas

Sota Euroopassa on saanut monet eurooppalaiset maat lisäämään puolustusmenojaan. Presidentti Emmanuel Macron liitti Ranskan joukon jatkoksi.

– Asetamme tavoitteeksemme, että vuoteen 2025 mennessä puolustusbudjettimme on 50 miljardia euroa, presidentti Macron sanoi.

Tällä hetkellä Ranskan puolustusbudjetti on liki 41 miljardia euroa.

Macron nosti puolustusmenojen lisäämisen rinnalle myös toisenlaisen varaustumisen tulevaisuuden kriiseihin ja uhkiin. Hän korosti muun muassa Ranskan ruokatuotannon omavaraisuutta.

Macronin mahdollisella toisella presidenttikaudella myös investoinnit teollisuuteen, energiatuotantoon ja vihreään siirtymään jatkuvat.

Hän aikoo jatkaa myös suunnitelmaansa eläkeiän nostamiseksi asteittain siten, että tulevaisuudessa eläkkeelle pääsisi 65-vuotiaana.

Presidentillisiin vaalilupauksiin kuuluu niin ikään verojen alentaminen 15 miljardilla eurolla vuodessa. Puolet alennuksista menisi kotitalouksille ja puolet yrityksille.

Macron huomautti ensimmäisen viisivuotiskautensa hyvästä työllisyyskehityksestä. Työttömyys on alhaisin 15 vuoteen.

– Lupasin vähentää työttömyyttä ja onnistuimme siinä kaikista kohtaamistamme kriiseistä huolimatta.

Macron on esiintynyt mediassa viime aikoina valtionpäämiesmäisessä kriisinvälittäjän roolissa. Venäjän presidentti Vladimir Putin tosin istutti Macronin Moskovassa pitkän pöydän toiseen päähän helmikuun seitsemäntenä. Kuva: Venäjän presidentin kanslia / AOP

Kampanjointia sammutetuin lyhdyin

Istuvan presidentin käytös ennen huhtikuun presidentinvaaleja on herättänyt närää muissa ehdokkaissa.

Erityisesti heitä on raivostuttanut se, ettei Emmanuel Macron aio osallistua ennen ensimmäistä kierrosta tv:n vaaliväittelyihin ollenkaan.

Jo ennen sitä Macronin strategia oli pitkittää ehdokkuutensa julkistamista mahdollisimman kauan. Hän otti kaiken mediahuomion irti siitä, että Ranskasta tuli vuodenvaihteessa EU-puheeenjohtajamaa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tervehti Kiovassa Macronia tämän vierailulla 8. helmikuuta. Kuva: AOP

Sittemmin Venäjän hyökättyä Ukrainaan, presidentti Macron on ollut keskeinen välittäjä sodassa sekä viestittäjä niin Venäjän presidentin Vladimir Putinin kuin Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin suuntaan.

Hänen ei tarvitse kampanjoida, koska kriisin hetkellä kansa asettuu tukemaan presidenttiään ja tahtoo jatkuvuutta maailman myllertäessä ympärillä.

Le Penin kanssa toiselle kierrokselle?

Macronin asema maan johtajana ja keskeisenä eurooppalaisena valtiomiehenä on nostanut hänen mahdollisuutensa pestin uusimiseen aivan omaan luokkaansa.

Tällä hetkellä hänen kannatuksensa on noin 30 prosentin luokkaa, kun edellisvaalien toisen kierroksen vastaehdokkaan Kansallisen liittouman Marine Le Penin kannatus on kaukana 18 prosentissa.

Seuraava rypäs on äärioikeiston Éric Zemmour, radikaalivasemmiston Jean-Luc Mélenchon ja maltillisen oikeiston Valérie Pécresse, joiden kannatus on 11–13 prosentin välissä.

Silmiinpistävää on se, että sosialistien ehdokkaan Anne Hidalgon kannatus on itsepintaisesti kahden prosentin luokkaa. Entisen presidenttipuolueen syöksykierre on hurja.

LUE LISÄÄ:

.
.