Hyppää sisältöön

Kaupunki esti turkulaismiehen mielenilmauksen Venäjän pääkonsulaatin edessä – tarkoituksena oli tuoda Ukrainan lippu ja lipputanko rakennuksen eteen

Turkulaisen Mikko Kiiskisen oli tarkoitus pystyttää 12-metrinen lipputanko ja Ukrainan lippu konsulaatin eteen. Kaupunki kielsi mielenilmauksen.

Kiiskisen tarkoituksena oli kiinnittää lipputanko betonijalustalle Venäjän pääkonsulaatin eteen. Kuva: Ari Welling / Yle

Turkulaisen Mikko Kiiskisen oli tarkoitus pystyttää perjantaiaamuna korkea lipputanko Venäjän pääkonsulaatin eteen Turussa. Lipputankoon oli tarkoitus nostaa Ukrainan lippu.

– Ukrainan sotaan täytyy suhtautua kunnioittaen ja mikä sen parempi tapa osoittaa kunnioitusta kuin liputus, sanoo lipputangon pystytystä yrittänyt Mikko Kiiskinen.

Kiiskinen korostaa, että hänen protestinsa ei olisi kohdistunut Venäjän kansalaisiin vaan valtioon ja valtion symboliin, eli Venäjän valtion lippuun.

Aamulla paikalla oli kuitenkin poliisi estämässä lipputangon pystyttämisen. Kielto tuli Turun kaupungilta.

Kiiskinen oli yrittänyt hakea lupaa lipputangolleen eri viranomaisilta viimeiset kolme viikkoa. Hän on ollut yhteydessä niin poliisiin, pelastuslaitokseen kuin Turun kaupunkiin.

– Pelastuslaitokselta sanottiin, että jos lipputanko pysyy pystyssä, heillä ei ole siihen kantaa. Poliisillakaan ei ollut sanomista.

Torstaina hän sai tapahtumalupahakemukseensa Turun kaupungilta vastauksen, jossa kehotettiin olemaan yhteydessä konsernihallinnon liputuksesta vastaavaan henkilöön. Kun sellaista ei etsimisestä huolimatta löytynyt, Kiiskinen yhdistettiin kaupungin vaihteesta pormestari Minna Arven sihteerille.

– Alun perin lupahakemukseni koski Vartiovuoren puiston puustoa. Että jos saisi lipun kiinnittää puuhun. Tämä ei kuitenkaan sopinut Arvelle, Kiiskinen sanoo.

Kiiskisen mukaan valvontajohtaja Leena Salmelainen ja viestintäjohtaja Saara Malila olivat aluksi sitä mieltä, että lipun olisi voinut kiinnittää puuhun. Pormestari Arve kuitenkin torppasi aikeen.

Turku ei antanut lupaa lipun pystyttämiseen

– Kaupunki on katsonut, että tämä on hieman sopimaton paikka tällaiseen. Minä en henkilökohtaisesti voi antaa kaupungin lupia, koska minulla ei ole tähän toimivaltaa, Turun kaupungin lupapalveluiden valvontajohtaja Leena Salmelainenkertoo puhelimessa.

Salmelaisen mukaan toimivalta kaupungin maankäyttölupiin on kaupungin maanhankinnan puolella.

– Mutta tämä on ollut nyt tällainen hieman erikoinen tilanne, niin tästä on keskusteltu laajemmin kaupunginjohdon kesken, Salmelainen kertoo.

Ylen saamien tietojen mukaan asiaan on ottanut kaupunkiorganisaation sisällä kantaa myös pormestari Minna Arve, joka on kieltänyt lipputangolla tapahtuvan mielenilmauksen. Salmelainen vahvistaa keskustelleensa asiasta Arven kanssa.

– On katsottu että tämä ei ole sopiva kohta siihen (lipputangon pystyttämiseen), Salmelainen sanoo.

Pormestari Arve kertoo Ylelle tekstiviestitse, ettei hän tiedä, mistä tapauksessa on kyse.

Turun kaupunki kertoi perjantaina Twitterissä, että kaupunki ei ole kieltänyt mielenilmausta. Lähtökohtaisesti kaupungin maalle ei anneta lupia yksityishenkilöiden lipputangoille.

Kaupunki twiittaa myös antavansa vahvan symbolisen tuen Ukrainalle joka ilta Kirjastosillan valaisulla. Lisäksi kaupunki muistuttaa ryhtyneensä tukitoimiin ja Venäjän johdon vastaisiin sodan alkamisen jälkeen.

Ei mitään lippuja minnekään kaupungin maalle

Turun kaupungin viestintäjohtaja Saara Malila täsmentää twiittiä. Hän kertoo Ylelle puhelimitse, että Kiiskinen on ollut asian suhteen yhteydessä sekä häneen että valvontajohtaja Salmelaiseen.

– Selvittelimme asiaa ja kanta on se, että tällaisia lupia ei anneta kenellekään kaupungin maalle. Oli kyseessä sitten tämä paikka tai jokin muu. Emme ole kieltäneet mielenilmausta. Tätä haluan korostaa, Malila sanoo.

Onko siis niin, että kukaan ei saa laittaa minkäänlaista lipputankoa minnekään kaupungin maalle?

Malilan mukaan asia on juuri näin. Malila kertoo Salmelaisen selvittäneen asiaa ja ilmi tuli vuonna 2016 ollut tapaus, jossa jollekin toimijalle annettiin lupa liputtamiseen.

– Tangossa liehuvatkin toisenlaiset liput kuin oli luvattu, Malila sanoo. Tapausta hän ei avaa enempää.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 19.3. kello 23.

Uutista päivitetty klo 12.09: lisätty tieto kaupungin twiitistä.

Uutista päivitetty klo 12.32: lisätty kaupungin viestintäjohtajan antamia tietoja.

Uutista päivitetty klo 14:11: lisätty Mikko Kiiskisen kommentteja.

.
.