Hyppää sisältöön

Koronanyrkki: Tartunnat paikoin Keski-Suomessa kasvussa – tauti jyllää nyt muun muassa hoivayksiköissä

Koronapotilaiden sairaalahoidon tarve on ollut Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä viime viikkoina kasvussa, mutta kasvu on tasaantunut, kertoo Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri. Hän muistuttaa, ettei koronaepidemia ole missään tapauksessa vielä ohi.

THL ei ole toistaiseksi muuttanut maskisuositustaan. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Koronaepidemia ei näytä vielä Keski-Suomessakaan laantuvan. Osassa Keski-Suomen kunnista tartunnat ovat viime viikkoina olleet jopa hienoisessa nousussa.

Koronapotilaiden sairaalahoidon tarve on ollut myös Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä kasvussa, mutta kasvu on tasaantunut, kertoo Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Paloneva.

Korona jyllää Palonevan mukaan huolestuttavasti tällä hetkellä hoivayksiköissä eri puolilla maakuntaa.

Maanantaina 21. maaliskuuta kokoontunut Keski-Suomen alueellinen tartuntatautien torjunnan johtoryhmä eli Koronanyrkki muistuttaakin, että erityisesti pitkäaikaishoitolaitoksissa työskentelevien ja siellä vierailevien on huolehdittava erityisen huolella maskien käytöstä, hyvästä käsihygieniasta ja mahdollisuuksien mukaan myös turvaetäisyyksistä.

Koronanyrkin mukaan pitkäaikaishoitolaitoksissa olevien potilaiden riski kuolla koronaan on suuri ja siksi jokaisen siellä olevan henkilön täytyy tiedostaa vastuunsa. Korona myös leviää laitoksissa nopeasti epidemiaksi.

Koronan vuoksi Keski-Suomen keskussairaalassa, sairaala Novassa on hoidettavana nyt kymmenkunta koronapotilasta. Osa heistä tarvitsee tehohoitoa.

Uusia koronaan liittyviä kuolemantapauksia on viime viikkoina ilmennyt Keski-Suomessa muutamia. Koronakuolemia on tähän mennessä kirjattu Keski-Suomessa kaikkiaan kuutisenkymmentä, sanoo Paloneva.

Paloneva painottaa, ettei koronaepidemia todellakaan ole vielä ohi, vaikka päivä kevään myötä pitenee ja Ukrainan sota vie huomiota.

Korkeista tartuntamääristä ja koronapotilaiden sairaalahoidon tarpeesta huolimatta Koronanyrkki ei käynyt keskustelua maanantaisesssa kokouksessaan koronarajoitusten palauttamisesta.

Paloneva arvioi, että sairaalassa pitäisi Keski-Suomen osalta olla koronapotilaita ainakin tuplasti nykyiseen verrattuna ja teholla heistä vähintään neljä, jotta terveydenhoidon kuormitus voisi olla peruste uusille koronarajoituksille.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Keski-Suomessa on kirjattu viime perjantain jälkeen 760 uutta, terveydenhoidon testein vahvistamaa koronatartuntaa.

Uusista tartunnoista valtaosa, 479, tilastoitiin Jyväskylästä. Toiseksi eniten tartuntoja, 50, oli Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin kuuluvassa Jämsässä.

Tilastoidut luvut eivät kerro todellista tartuntamäärää, sillä suurinta osaa tartunnoista ei todeta enää terveydenhuollon testillä.

Koko maassa tehohoidossa on THL:n mukaan 45 ihmistä koronaviruksen vuoksi. Se on viisi enemmän kuin perjantaina.

Suomessa on sairaalahoidossa nyt kaikkiaan 953 koronapotilasta, 46 enemmän kuin perjantaina.

Lue myös:

.
.