Hyppää sisältöön

Ukrainalaispakolaisten lemmikit on lääkittävä taudeilta nopeasti, mutta viranomaiset eivät saa sovittua, miten se tehtäisiin

Ukrainalaisten lemmikit ovat tervetulleita maahan, mutta eläintautien leviämisen riski on huolestuttava. Suomen eläinsuojelu ehdotti lemmikkieläinten kanssa tuleville omaa vastaanottokeskusta.

Osalla ukrainalaispakolaisilla on tullessaan mukana perheen lemmikkieläin, joka täytyy rokottaa ja madottaa eläintautiriskien vuoksi. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Suomen eläinsuojelu (SEY) esitti viime viikolla viranomaisille ratkaisun (siirryt toiseen palveluun), jossa lemmikkieläimen kanssa tulevat ukrainalaispakolaiset ohjattaisiin sitä varten perustettavaan vastaanottokeskukseen.

Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jari Kähkönen sanoo, että virasto on parhaillaan selvittämässä keinoa, kuinka voidaan torjua lemmikkieläinten mukana tuomat tautiriskit parhaiten. SEYn esittämään vastaanottokeskusmalliin Maahanmuuttovirasto ei juuri kommentoi.

– Tietenkin kaikki ehdotukset on hyviä ja tutkitaan, millä tavalla olisi toteutettavissa ja mikä olisi järkevää ihmisten ja lemmikkien kanssa, Kähkönen sanoo.

SEY on valmis tarjoamaan rahallista tukea 20 000 euroa vastaanottokeskuksen perustamiseen.

– Ihan tarkkaan en SEYn mallia tunne, mutta tällainen valmis malli on olemassa, mutta me tutkimme asiaa, Kähkönen kertoo.

Viranomaiset ovat yhtä mieltä siitä, että lemmikit ovat tervetulleita, mutta ne on saatava mahdollisimman pian lääkittyä eläintautien varalta.

Heisimato voi olla ihmiselle tarttuessa jopa hengenvaarallinen

Suomen viranomaiset ovat varoittaneet eläintautiriskeistä jo viikkoja sitten (siirryt toiseen palveluun), mutta toistaiseksi on vedottu vain lemmikkien kanssa tuleviin viestinnällä. SEYn toiminnanjohtaja Kati White pitää tilannetta erittäin huolestuttavana.

– Näkemykseni on se, että viranomaiset eivät ota ihan tosissaan tätä tautiuhkaa, White toteaa.

Hän korostaa, että tautiriski koskee myös ihmisiä, ei vain lemmikkejä.

– Raivotautikin (rabies) voidaan saada lopulta pois, heisimatoa ei enää poisteta [Suomesta], eläinlääkäri ja toiminnanjohtaja White sanoo.

– Jos se pääsee leviämään Suomen luontoon, se tarkoittaa, että jatkossa suomalaiset eivät voi syödä mustikoita ja mansikoita suoraan luonnosta. Silloin uhkana on, että saamme ihmiselle vaarallisia heisimatoja itseemme.

SEY vaatii, että tautiriskien takia ukrainalaispakolaisten mukana tulevien lemmikkien tilanne otettaisiin vakavasti ja se hoidettaisiin nopeasti kuntoon. Lemmikit pitäisi lääkitä ekinokokkia vastaan ja niiden ulosteet tulisi asianmukaisesti kerätä luonnosta lääkityksen aikana ja jälkeen.

Ekinokokki-heisimato voi aiheuttaa ihmiselle jopa hengenvaarallisen taudin. Sen levitessä luontoon marjat voisi riskin vuoksi syödä vasta keittämisen jälkeen.

Jokunen lemmikki on päässyt turvaan vastaanottokeskukseen

Maahanmuuttoviraston ylitarkastaja Kati Vahtera sanoo, että vastaanottokeskuksissa on tällä hetkellä muutamia ukrainalaisten mukana tulleita lemmikkejä.

– Vastaanottokeskusten lemmikit on hoidettu Ruokaviraston antaman terveysohjeistuksen mukaisesti, Vahtera sanoo.

Hän uskoo, että suurin osa lemmikeistä on mennyt yksityismajoitukseen.

Maahanmuuttovirasto on uuden tilanteen edessä, sillä aiemmin pakolaisilla ei ole ollut lemmikkejä mukana. Tilanne on joka tapauksessa vaikea, sillä vastaanottokeskuksissa ei ole huomioitu lemmikkien tuloa, varsinkaan eläintautiriskien osalta.

Yhtenäinen ratkaisu lemmikkien karanteenitiloihin tarvitaan

Ruokaviraston yksikönjohtajan Sirpa Kiviruusun mukaan tilannetta ratkotaan parhaillaan, sillä valmista ratkaisua ei ole.

– Olisi hyvin tervetullutta, että lemmikit saataisiin keskitetysti sijoitettua niin, että niiden olemista olisi helpompi hallita ja valvoa, Kiviruusu kommentoi SEYn ehdotusta.

Kiviruusun mukaan Ruokavirasto on aiemmin tehnyt kartoituksen, jolla etsittiin markkinoilta halukkaita eristys- ja karanteenitilojen järjestämiseen.

– Halukkaita sellaiseen toimintaan ei ollut, Kiviruusu toteaa.

– Olemme kysyneet myös Migriltä (Maahanmuuttovirasto), voisiko vastaanottotiloja osoittaa sellaisille henkilöille, jotka tulevat lemmikin kanssa. Toistaiseksi ei ole löytynyt ratkaisua.

Kiviruusu sanoo, että lemmikkien kanssa tulleita ukrainalaisia on nyt siirtynyt erilaisiin paikkoihin, mutta olisi tärkeää saada yhteinen ratkaisu.

Lemmikkien kanssa tulevista vain pieni osa on ilmoittautunut tulliin, jolloin eläimet on lääkitty asianmukaisesti. Ruokavirastolla on tällä hetkellä tiedossa 65 eläimen maahan saapuminen.

– Iso osa lemmikeistä menee nyt viranomaisten ohi, Kiviruusu sanoo.

– Määrään voi varmasti laskea ainakin saman verran lisää, hän arvioi saapuneiden eläinten määrää.

Voit keskustella aiheesta 22.3. kello 23:een saakka.

Juttua täsmennetty 21.3. kello 20.05: Tarkennettu Kati Whiten toista sitaattia ensimmäisen väliotsikon jälkeen siten, että käy ilmi Whiten puhuvan rabieksen ja heisimadon leviämisestä Suomeen, ei ihmiseen.

Lue lisää:

.
.