Verkkokalastus on yhä harvemman suomalaisen talviharrastus.
Korona-aika on kasvattanut vapaa-ajankalastuksen suosiota, mutta suurin osa uusista harrastuksen pariin tulleista on ollut vapakalastajia, kuten onkijoita ja virvelöijiä.
Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan verkkokalastajien määrä on noin puolittunut kahden viime vuosikymmenen aikana. Viimeisin, vuoden 2018 tilasto kertoo verkoilla kalastamisen olevan runsaan 250 000 suomalaisen harrastus.
Pohjois-Savon vapaa-ajankalastajapiirin puheenjohtaja Aarne Keurulainen pitää kehitystä valitettavana, mutta luontevana.
– Verkoilla käyminen oli iso juttu vähän vanhemmille ikäpolville. Nuoriso ei ole siitä samalla tavalla innostunut, Keurulainen sanoo.
Keurulainen epäilee, että verkkokalastuksen vaatima sitoutuminen ja fyysisyys eivät vetoa kaikkiin nykypäivän kalastajiin. Ennen verkon laskemista veteen se pitää selvittää – ja myöhemmin pyydykselle täytyy palata kerran tai pari viikossa.
Talvella harrastus vaatii lisäksi viitseliäisyyttä avantojen tekemiseen.
– Viime vuosituhannen loppupuolelle jos vertaa, verkkojen määrä sisävesillä on vähintään puolittunut. Pilkkijöitä sen sijaan riittää, Keurulainen arvioi.
Ahdin antimia suorassa lähetyksessä
Juuri nyt monessa Suomen kolkassa on mukava keli talviseen verkkokalastukseen. Vaikka aurinko jo lämmittää, teräsjää riittää usealla järvellä erinomaisesti jäällä liikkumiseen.
Ylen Petri Julkunen ja Toni Pitkänen läksivät kokeneen kalastajan Kalle Lyytisen matkaan Pohjois-Savon Kallavedelle selvittämään, mikä harrastuksessa viehättää. Tarkoitus oli nostaa verkot ja tehdä saaliista ruokaa järven jäällä.
Suora lähetys alkoi kello 12 ja päättyi vajaa tunti myöhemmin. Saalista nousi vedestä varsin nopeasti.
Kalle Lyytinen käy kalastamassa verkoilla Kallavedellä säännöllisesti. Hän kertoo havainneensa, että talvisaikaan Kuopion Neulalahden vesillä on nykyään hiljaista.
– Vähiin ovat verkkojen laskijat käyneet. Se on harmi. Pilkkimiseen verrattuna verkkokalastus on parhaimmillaan hyvin satoisaa, Lyytinen sanoo.
Ylen suorassa lähetyksessä saalista kertyi Lyytisen arvion mukaan noin kahdeksan kiloa. Ruokaa laitettiin jäälle ketterästi pystytetyssä kenttäkeittiössä.
Lyytisen loihtima ruokalaji sisälsi kuhaa, porkkanoita, gruyére-juustoa, hunajaa ja tilliä. Ainesosissa suosittiin kotimaisuutta.
Lyytisen mielestä järvikalaa voisi Kuopion seudulla hyödyntää paljon nykyistä enemmän. Hän uskoo, että herkullinen lähikala on elämys esimerkiksi turisteille.
Koko suoran lähetyksen voit katsoa tallenteena alla olevasta videoupotteesta.
Aiheesta voi keskustella 23.3. kello 23:een saakka.
Lue myös: