Hyppää sisältöön

Talvinen verkkokalastus on hitaasti katoavaa kansanperinnettä – Ylen suorassa lähetyksessä Kallaveden kuha muuntui saaliista ruuaksi asti

Verkkokalastuksen suosio on ollut jo pitkään laskussa. Talvisin verkoilla kalastetaan vielä harvemmin kuin kesällä. Yle läksi kokeneen kalamiehen mukaan Kallaveden jäälle.

Talvikalastusta Kuopiossa
Talvikalastusta Kuopiossa

Verkkokalastus on yhä harvemman suomalaisen talviharrastus.

Korona-aika on kasvattanut vapaa-ajankalastuksen suosiota, mutta suurin osa uusista harrastuksen pariin tulleista on ollut vapakalastajia, kuten onkijoita ja virvelöijiä.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan verkkokalastajien määrä on noin puolittunut kahden viime vuosikymmenen aikana. Viimeisin, vuoden 2018 tilasto kertoo verkoilla kalastamisen olevan runsaan 250 000 suomalaisen harrastus.

Pohjois-Savon vapaa-ajankalastajapiirin puheenjohtaja Aarne Keurulainen pitää kehitystä valitettavana, mutta luontevana.

– Verkoilla käyminen oli iso juttu vähän vanhemmille ikäpolville. Nuoriso ei ole siitä samalla tavalla innostunut, Keurulainen sanoo.

Ylen toimittaja Petri Julkunen (vas.) läksi kalamies Kalle Lyytisen kanssa talviverkoille tiistain suorassa lähetyksessä. Lyytistä verkkokalastus talvella viehättää monella tapaa. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Keurulainen epäilee, että verkkokalastuksen vaatima sitoutuminen ja fyysisyys eivät vetoa kaikkiin nykypäivän kalastajiin. Ennen verkon laskemista veteen se pitää selvittää – ja myöhemmin pyydykselle täytyy palata kerran tai pari viikossa.

Talvella harrastus vaatii lisäksi viitseliäisyyttä avantojen tekemiseen.

– Viime vuosituhannen loppupuolelle jos vertaa, verkkojen määrä sisävesillä on vähintään puolittunut. Pilkkijöitä sen sijaan riittää, Keurulainen arvioi.

Ahdin antimia suorassa lähetyksessä

Juuri nyt monessa Suomen kolkassa on mukava keli talviseen verkkokalastukseen. Vaikka aurinko jo lämmittää, teräsjää riittää usealla järvellä erinomaisesti jäällä liikkumiseen.

Ylen Petri Julkunen ja Toni Pitkänen läksivät kokeneen kalastajan Kalle Lyytisen matkaan Pohjois-Savon Kallavedelle selvittämään, mikä harrastuksessa viehättää. Tarkoitus oli nostaa verkot ja tehdä saaliista ruokaa järven jäällä.

Suora lähetys alkoi kello 12 ja päättyi vajaa tunti myöhemmin. Saalista nousi vedestä varsin nopeasti.

Lyytinen oli käynyt laittamassa verkon avantoon maanantaina. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Kalle Lyytinen käy kalastamassa verkoilla Kallavedellä säännöllisesti. Hän kertoo havainneensa, että talvisaikaan Kuopion Neulalahden vesillä on nykyään hiljaista.

– Vähiin ovat verkkojen laskijat käyneet. Se on harmi. Pilkkimiseen verrattuna verkkokalastus on parhaimmillaan hyvin satoisaa, Lyytinen sanoo.

Verkosta nousi muun muassa kuhaa ja haukea. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Ylen suorassa lähetyksessä saalista kertyi Lyytisen arvion mukaan noin kahdeksan kiloa. Ruokaa laitettiin jäälle ketterästi pystytetyssä kenttäkeittiössä.

Lyytinen pystytti saaliin kokkaamista varten jäälle kenttäkeittiön. Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Lyytiseltä sujuu paitsi kalastus, myös ruuanlaitto. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Lyytisen loihtima ruokalaji sisälsi kuhaa, porkkanoita, gruyére-juustoa, hunajaa ja tilliä. Ainesosissa suosittiin kotimaisuutta.

Ruoka valmistui kaasukäyttöisellä keittimellä varsin nopeasti. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Lyytisen mielestä järvikalaa voisi Kuopion seudulla hyödyntää paljon nykyistä enemmän. Hän uskoo, että herkullinen lähikala on elämys esimerkiksi turisteille.

Valmis ruoka-annos syntyi lähetyksen aikana alle puolessa tunnissa. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Koko suoran lähetyksen voit katsoa tallenteena alla olevasta videoupotteesta.

Talviverkkokalastusta ja kalasaaliin valmistusta Kallavedellä Kuopiossa.

Aiheesta voi keskustella 23.3. kello 23:een saakka.

Lue myös:

.
.