Hyppää sisältöön

Poikkeuksellinen murhajuttu jälleen käräjillä – lähes 30 vuotta sitten surmatun Ilpo Härmäläisen tapauksessa paljon uusia todisteita

Poliisin lisätutkinta vuonna 1994 surmatun lakimiehen epäillystä murhasta on valmistunut. Tapauksen käsittelyä jatketaan tänään tiistaina Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

Ilpo Härmäläisen murhasta syytetty 68-vuotias mies peitti kasvonsa Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa viime joulukuussa. Vieressä hänen oikeusavustajansa Heikki Uotila. Kuva: Jesse Mäntysalo / Yle

Yli 27 vuotta kateissa olleen turkulaisen lakimiehen Ilpo Härmäläisen murhajutun oikeuskäsittely jatkuu tänään tiistaina.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on varannut tapauksen jatkokäsittelylle tämän päivän. Syyttäjä vaatii 68-vuotiaalle miehelle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta.

Murhasyytettä käsiteltiin käräjäoikeudessa viime joulu- ja tammikuussa. Tuomio oli määrä antaa jo 4. maaliskuuta, mutta aikataulu muuttui, kun poliisitutkinnassa tehtiin uusi läpimurto: vuonna 1994 kadonneen Ilpo Härmäläisen ruumis löydettiin.

Keskusrikospoliisi on tehnyt vainajan löytymisen jälkeen runsaasti uusia selvityksiä. Teknisten ja oikeuslääketieteellisten tutkimusten lisäksi poliisi on muun muassa kuulustellut murhasta syytettyä uudemman kerran. Lisätutkinta tulee julkiseksi tänään sen jälkeen, kun se on ollut esillä oikeudessa.

Tutkinnanjohtajan, rikostarkastaja Aki Lahtisen mukaan vainajan löydyttyä oli heti selvää, että kyse on henkirikoksesta. Merestä löydettiin myös ankkuri.

Poliisi epäilee, että ankkuria käytettiin Härmäläisen ruumiin upotuksessa. Murhasta syytteessä olevan miehen veneestä katosi väitetysti ankkuri samoihin aikoihin, kun Härmäläinen katosi.

Poliisi kuvasi murhasta syytetyn miehen purjeveneen esitutkinnan yhteydessä viime syksynä. Poliisi uskoo, että Ilpo Härmäläinen surmattiin kyseisessä veneessä. Kuva: Poliisi

Syyttäjä: Mainosmies surmasi Härmäläisen veneessä

33-vuotias lakimies Ilpo Härmäläinen katosi Turussa 3. elokuuta 1994. Hänen epäiltiin joutuneen henkirikoksen uhriksi, mutta ruumista ei löydetty yli 27 vuoteen.

Poliisi otti tapauksen uudelleen aktiivitutkintaan viime vuoden kesällä. Pian tämän jälkeen 68-vuotias mies vangittiin todennäköisin syin epäiltynä Härmäläisen murhasta. Syyte nostettiin viime marraskuussa.

Murhasta syytetty on Härmäläisen entinen liikekumppani, jota on julkisuudessa kutsuttu "mainosmieheksi". Syyttäjän mukaan mies surmasi Härmäläisen peittääkseen osuutensa talousrikokseen ja estääkseen yrityksensä konkurssin.

Viime lokakuussa poliisi alkoi etsiä Ilpo Härmäläistä Turun Airiston merialueelta, josta vainaja lopulta löytyikin. Etsinnät kohdistettiin Airistolle, koska mainosmies säilytti vuonna 1994 venettään alueella sijaitsevassa Satavan venepalvelussa. Syyttäjä uskoo, että Härmäläinen sai surmansa kyseisessä veneessä.

Lisäksi syytetyn on väitetty puhuneen jo 1990-luvulla vihjailevasti ihmisen upottamisesta Airiston pohjaan.

Syytetty on jyrkästi kiistänyt surmanneensa Härmäläisen. Hän sanoo, ettei tavannut lakimiestä lainkaan tämän katoamispäivänä. Viime syksynä murhasta epäiltynä kuulusteltu mainosmies esitti, että Härmäläinen katosi mahdollisesti omasta tahdostaan.

Kuulustelija: Mitä Ilpo Härmäläiselle tapahtui ja missä hänen ruumiinsa on?

Vastaus: Oletko varma, että on ruumis? Oletko varma, ettei hän ole lähtenyt karkuun velkoja ja maineen menetystä? En tiedä Härmäläisestä mitään.

Tutkinnassa selvisi, että miehet olivat olleet puhelinyhteydessä juuri ennen viimeistä Härmäläisestä tehtyä havaintoa.

Ilpo Härmäläisen tapaus on Suomen rikoshistoriassa poikkeuksellinen. Koskaan aiemmin henkirikoksen uhrina kadonnutta ei ole löydetty yhtä pitkän ajan jälkeen. Mikäli syytetty tuomitaan murhasta, on kyseessä pisin teon ja tuomion välillä kulunut aika Suomessa.

Lisää aiheesta:

.
.