Hyppää sisältöön

Vastaanottokeskuksen arjesta kertova teos voitti Sarjakuva-Finlandian – surullista aihetta lievittää sympaattinen suhtautuminen henkilöihin

Sarjakuva-Finlandian palkintosumma on 5 000 euroa. Voittajan valitsi kirjailija Virpi Hämeen-Anttila. Hämeen-Anttilan mukaan kirjasta välittyy se, että kömpelökin auttaminen tuo hyvää maailmaan.

Sarjakuva-Finlandian valitsija vuonna 2022, kirjailija Virpi Hämeen-Anttila pitää käsissään voittajateosta, Suvi Ermilän "Vastaanottokeskusta".
Voittajan valinneen kirjailija Virpi Hämeen-Anttilan mukaan jokaisen pitäisi ottaa kirja käteensä. Video: toimittaja Juha Kokkala, kuvaaja Marjut Suomi / Yle

Vastaanottokeskuksen arjesta kertova sarjakuva-albumi on voittanut tämän vuoden Sarjakuva-Finlandian. Suvi Ermilän teoksen valitsi voittajaksi kirjailija Virpi Hämeen-Anttila. Palkinto jaettiin tänään perjantaina Tampereella Tampere kuplii -sarjakuvafestivaaleilla.

Hämeen-Anttila toteaa perusteluissaan, että kirjan visuaalinen ilme on hämmästyttävästi yhtä tekstin kanssa.

– Kokonaisuus on syvän surumielinen, harmaa, hapuileva, jotakin sinne päin, aivan kuin tarinassa esiintyvien vastaanottokeskuksen ohjaajien hyvää tarkoittavat, mutta puolitiehen jäävät, tavat ottaa kontaktia ihmisiin, jotka on revitty pois juuriltaan ja istutettu pimeään, autioon ja hiljaiseen suomalaiseen maisemaan, kertoo Hämeen-Anttila tiedotteessa.

Hämeen-Anttilan mukaan surullista aihetta lievittää Ermilän sympaattinen asenne henkilöihin. Vaikka auttaminen on kömpelöä, se näyttäytyy silti hyvää maailmaan tuovana vaihtoehtona. Auttaminen näyttäytyy kaikesta huolimatta Hämeen-Anttilan mielestä kirjassa parempana vaihtoehtona kuin selän kääntäminen.

Suvi Ermilä osallistui Sarjakuva-Finlandian jakotilaisuuteen videoyhteyden välityksellä. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Suomalainen sarjakuvataide kovalla tasolla

Hämeen-Anttila on itse rakastanut sarjakuvia lapsesta saakka ja vihdoin ne ovat hänen mielestään saaneet itselleen kuuluvan arvostuksen.

– Sarjakuvat eivät ole mikään halppisjuttu. Ei mitään, jota tehdään toidella kädellä. Se on taidetta.

Suomessa sarjakuvataide on Hämeen-Anttilan mukaan kovalla tasolla. Se kävi ilmi, kun hän tutustui Finlandia-ehdokkaisiin, jotka olivat toisistaan hyvin poikkeavia.

– Sarjakuvamuodolla voi kertoa vanhoja ja moderneja tarinoita, kansanperinnettä. Ja myös tarinoitaa, joista ajatellaan, että tämän voi kertoa vain romaanilla.

Vaikka voittajateos oli Hämeen-Anttilan mukaan lyhytsanainen, oli sen sisällä kokonainen maailma: kuvien, sanojen ja pienten harmaiden tarinoiden kautta tuli kerrotuksi niin paljon siitä, mitä on olla pakolainen, maahanmuuttaja ja pakolaisten auttaja. Näistä syistä teos valikoitui myös voittajaksi.

– Siitä nousi valonpilkahduksia, jotka luovat synkässä maailmassa toivoa.

Ermilä on tehnyt vuosien ajan töitä vastaanottokeskuksissa

Suvi Ermilän kirjassa on pari tusinaa novellimaista tarinaa, jotka kertovat vastaanottokeskusten arjesta ajalla, jolloin Suomeen saapui yllättäen paljon turvapaikanhakijoita. Suomeen saapui vuoden 2015 aikana yli 32 000 pakolaista pääosin Irakista, Afganistanista, Somaliasta, Syyriasta ja Albaniasta.

Ermilä on koulutukseltaan sosionomi ja hän työskenteli ohjaajana eri vastaanottokeskuksissa vuosina 2010–2018.

Vastaanottokeskus on hänen tähänastinen pääteoksensa. Sitä ennen ovat ilmestyneet kesäistä viikonloppua kuvaava Hauho ja vähäeleisten sarjakuvanovellien kokoelma Jälki.

Sarjakuva-Finlandia myönnetään kotimaiselle tekijälle yksin tai yhdessä tehdystä ansiokkaasta sarjakuva-albumista. Palkintosumma on 5 000 euroa. Palkinnon perusti Tampere Kuplii ry vuonna 2007.

Tänä vuonna ehdolla oli 55 sarjakuva-albumia, joista nelihenkinen esiraati valitsi 10 finalistia päätuomareiden puntaroitaviksi.

Voit keskustella aiheesta 26.3. kello 23:een saakka.

Lisäys 25.3.2022 kello 12.59: Lisätty Virpi Hämeen-Anttilan kommentteja voittajateoksesta.

Lue lisää:

Kuvataiteilija Suvi Ermilä teki sarjakuvakirjan kokemuksistaan vastaanottokeskuksen työntekijänä – teos palaa vuoden 2015 pakolaiskriisiin

Näin Suomi muuttui – katso miten turvapaikkakriisi eteni ja näkyi vuonna 2015

"Tunteen on välityttävä kuvasta, ei tekstistä", sanoo sarjakuvataiteilija Tiitu Takalo

Pauli Kallio nappasi Sarjakuva-Finlandian – voittajateos näyttää, kuinka sarjakuvat syntyvät