Hyppää sisältöön

Kreml: Venäjä voi käyttää ydinaseita, jos sen olemassaoloa uhataan – maan ydinasedoktriini sallii myös rajatun ensi-iskun

Venäjällä on käytössään runsaasti lyhyen kantaman taistelukenttäkäyttöön suunniteltuja taktisia ydinaseita.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskovin mukaan ydinaseet voivat tulla kyseeseen, jos Venäjän olemassaoloa uhataan. Kuva: Lehtikuva

Venäjän ydinaseiden pelote on painava taakka vaakakupissa, joka on pitänyt sotilasliitto Naton jäsenmaat osallistumasta suoraan Ukrainan puolustamiseen Venäjän hyökkäykseltä. Ukrainaan hyökkäyksen julistavassa puheessaan Venäjän presidentti Vladimir Putin uhkasi ulkovaltoja "ennennäkemättömillä seurauksilla" jos ne puuttuvat Venäjän "erikoisoperaatioon" Ukrainassa.

Putinin varoitus tulkittiin laajalti ydinaseilla uhkailemiseksi, ja pian sen jälkeen Putin määräsi maansa ydinasevoimat korotettuun taisteluvalmiuteen. Tiistaina Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov ilmaisi yhdysvaltalaiskanava CNN:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että Venäjä käyttää ydinaseita vain tilanteessa, jossa kokee maan olemassaolon olevan uhattuna.

– Jos maatamme kohtaa eksistentiaalinen uhka, niin (ydinaseiden käyttö) voi tulla kyseeseen, Peskov vastasi toimittajan kysymykseen siitä, missä olosuhteissa Venäjä voisi ydinaseitaan käyttää.

Venäjän ydinasedoktriinin mukaan maan ydinaseilla on yksinomaan puolustuksellinen pelotetarkoitus muita mahdollisiksi vastustajiksi katsottuja ydinasevaltoja vastaan.

Doktriini kuitenkin jättää oven auki myös rajatulle ensi-iskulle (siirryt toiseen palveluun) ydinaseilla, jos Venäjään kohdistuu laaja tavanomaisilla joukoilla toteutettu hyökkäys, jota Venäjä ei pysty muuten torjumaan.

Huolta Venäjän ydinaseista herättää se, että maalla on käytössään laaja valikoima lyhyen kantaman taistelukenttäkäyttöön suunniteltuja taktisia ydinaseita, joiden käyttöä Ukrainassa pelätään.

Taktiset ydinaseet erotetaan strategisista ydinkärjistä, joita on muun muassa mannertenvälisissä ohjuksissa. Näitä pienempiä ydinkärkiä voitaisiin laukaista Venäjän Ukrainassa käyttämillä Iskander- ja Kalibr-ohjusjärjestelmillä.

BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Venäjän ydinaseita tarkasti seuraavan Yhdysvaltojen mukaan toistaiseksi ei ole nähty merkkejä siitä, että taktisia ydinaseita oltaisiin siirretty varastoista taistelukäyttöä varten Ukrainassa.

.
.