Hyppää sisältöön

Yhteishaku päättyi, mihin menee ysiluokkalainen? Ristijärveltä on lähdettävä muualle, koska opiskelupaikkoja ei ole

Ristijärveläisnuoret lähtevät useimmiten opiskelemaan Kajaaniin, Paltamoon tai Sotkamoon, koska kunnassa ei ole yläkoulun jälkeen lainkaan opintomahdollisuuksia.

Milla Sormunen seisoo Ristijärven koulun pihalla.
Yhteishaku päättyy, mihin menee ysiluokkalainen?

Toisen asteen yhteishaku päättyi eilen tiistaina. Yhteishaussa oli haettava vähintään kolmea opiskelupaikkaa, mutta pienissä kunnissa valinnanvaraa ei juuri ole.

Esimerkiksi reilun 1 000 asukkaan Ristijärveltä ysiluokkalaisten on lähdettävä opintojen perässä vähintään lähes 30 kilometrin päähän, sillä kunnassa ei ole yläkoulun jälkeen opintomahdollisuuksia.

Ristijärveläiselle 9.-luokkalaiselle Milla Sormuselle valinta oli selvä.

– Olen aina ollut kiinnostunut sähköopista, joten hain sähköasentajaksi Kajaaniin. Toisena vaihtoehtona oli eläintenhoitoala ja kolmantena Kajaanin lukio.

Ristijärven Keskuskoulun opinto-ohjaaja Tuula Väisänen kertoo, että useimmiten ristijärveläisnuoret lähtevät opiskelemaan Kajaaniin, Paltamoon tai Sotkamoon. Lähin lukio löytyy Paltamosta, mutta Kajaanin lukion vetovoima on suurempi ja myös ammattikoulu on Kajaanissa.

– Osaa nuorista pelottaa lähteä pienestä koulusta isompiin ympyröihin, mutta osa ajattelee, että he voivat lähteä opiskelemaan Kainuun ulkopuolellekin, Väisänen sanoo.

Milla Sormusta lähtö kotikunnasta ei pelota. Hän on miettinyt sitä nyt vuoden verran ja luottaa siihen, että pärjää Kajaanissa.

– Enkä ole koskaan ajatellutkaan, että lähtisin sen kauemmaksi opiskelemaan.

Tänä vuonna Ristijärven ysiluokkalaisista yksikään ei hakenut ensisijaisesti lukioon, mikä on poikkeuksellista.

– Peruskoulun arvosanat olisivat riittäneet täysin lukioon, mutta kun suunta tulevasta urasta on jo tiedossa, ammattikoulu veti tänä vuonna, Väisänen kertoo.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele ja katsele mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.