Hyppää sisältöön

Sähkö on halventunut roimasti huipputasoilta – hinnat silti markkinoiden ennakko-odotuksia korkeammalla

Sydäntalven sähkön huippuhinnat ovat kevätauringon myötä sulaneet etenkin Pohjoismaissa. Sähkö tehdään näillä leveyksillä suurelta osin vesi-, tuuli- ja ydinvoimalla. Pörssihinnan heilunta on kuitenkin lisääntynyt viime aikoina voimakkaasti. Se johtuu muun muassa tuulivoiman lisääntymisestä.

Grafiikka näyttää, kuinka sähkön pörssihinta on kehittynyt joulukuusta 2021 maaliskuun 24. päivään 2022 asti. Korkeimmillaan sähkön hinta on ollut joulukuussa lähes 60 senttiä kilowattitunnilta (sisältäen alv:n), kun taas 24. maaliskuuta sähkön hinta on 12,5 senttiä kilowattitunnilta. Kuva: Jaana Polamo / Yle, grafiikka: Samuli Huttunen / Yle

Viime joulukuussa sähkön hinta alkoi ponnahdella ennätyskorkeille tasoille.

Etenkin pörssisähköä ostavat kuluttajat suorastaan järkyttyivät odotettavissa olevan sähkölaskunsa suuruudesta.

Sähkösopimuksia vaihdettiin uusiksi ja karsittiin sähkön kulutusta.

Näin kevääksi piti kuitenkin helpottaa ja niin on myös käynyt.

– Meillä näkyy nyt jakaantunut tilanne. Pohjoismaissa ja siis myös Suomessa tilanne on helpottunut tai helpottumaan päin. Sen sijaan Keski-Euroopassa ei. Siellä maakasun merkitys on iso, hinta korkealla ja huoli saatavuudesta paha, sanoo energiamarkkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa Energiateollisuus ry:stä.

Hintapaine ja uhka energian saatavuudesta johtuvat Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Riippuvuutta venäläisestä energiasta ollaankin vähitellen katkaisemassa.

Keski-ja Etelä-Euroopassa maakaasua käytetään muun muassa talojen lämmityksessä ja ruuan valmistuksessa. Kallistuneen kaasun avulla tuotetaan myös sähköä ja se näkyy sähkön hinnassa.

Suomessa ja muissa Pohjoismaissa sähköä tuotetaan kuitenkin eri tavalla kuin eteläisessä Euroopassa.

– Meillä tuotannossa painottuu ydinvoima. Se on tärkein sähkön lähde. Ydinvoiman osuus ja merkitys vain vahvistuu Olkiluoto 3-ydinvoimalan valmistumisen myötä. Meillä on toki myös vesivoimaa ja yhä enemmän myös tuulivoimaa, Salomaa muistuttaa.

Toisin sanoen emme ole niin kiinni fossiilisten polttoaineiden hinnoissa kuin muut.

Sähkön hinta sahaa

Sähkön hinta heiluu kuitenkin meilläkin yhä odotuksia korkeammalla tasolla. Siitä on ehditty kuluttajia jopa varoittaa.

– Syksyllä ajateltiin, että loppukevään sähkön hinta olisi alentunut kuukausitasolla keskimääräistä enemmän kuin mitä on ehtinyt tapahtua. Hintaero ennusteen ja toteutuneen nykyisen odotuksen välillä on useita senttejä kilowattitunnilta, Salomaa laskee.

Hinta myös todellakin heiluu.

Esimerkiksi sähköpörssi Nord Poolissa tiistaina 22.3 klo 7-8 hinta oli 21 senttiä ja klo 23-24 enää 3,3 senttiä kilowattitunnilta. Sitä ennen hinnat olivat kuitenkin päiväkausia aamuisin paljon halvempia samoilla kellonajoilla.

Keskiviikkona 23.3 klo 7-8 välillä kilowattitunti maksoi 29 senttiä ja illalla klo 23-24 enää 1,3 senttiä. Suuri syy pudotukseen on se, että Fingridin tuulivoimaennusteen mukaan ensi yönä tuulee kovaa ja sähköä on tarjolla jopa kysyntää enemmän.

– Päivä- ja tuntikohtaista heiluntaa on osattu odottaa ydin- ja tuulivoiman roolin kasvaessa meidän järjestelmässä. Mutta toki täysimittaisen sodan alkamisellakin on tässä nyt merkitystä.

Eli jos tuulee se näkyy tuulisähkön takia pörssihinnassa herkästi. Olkiluoto 3-voimalaakin jo testataan. Täydellä teholla virtaa se tuottaa verkkoon näillä näkymin heinäkuun lopussa.

– Toisaalta jos Venäjän tuonti meille loppuisi, niin hinta nousisi varmasti, koska Olkiluoto 3-ydinvoimalan tuotanto ei vielä tässä kohtaa riittäisi sitä korvaamaan, Salomaa sanoo.

Korvaava sähkö hankittaisiin silloin muualta Pohjolasta. Mutta ei Suomi ole enää omavaraisuudessakaan kaukana. Olkiluoto 3-ydinvoimalan lisäksi Suomeen on valmistumassa lähivuosina tuhansien megawattien edestä lisää tuulivoimaa.

Lue lisää:

.
.