Hyppää sisältöön

Uutta tietoa verkkohyökkäyksestä Helsingin yliopistoon: Osa viesteistä vaikuttaakin olevan bottien sijaan ukrainalaisilta ihmisiltä

Helsingin yliopiston sosiaalisen median tileille lähetettiin vuorokauden aikana jopa 2 500 venäläisvastaista viestiä.

Kommenttien vyöry yliopiston sosiaalisen median tileille alkoi maanantaina. Kuvassa Helsingin yliopiston päärakennus vuosi sitten huhtikuussa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Helsingin yliopiston sosiaalisen median asiantuntijoiden tilannekuva alkuviikon verkkohyökkäyksestä on päivittynyt.

Monet sosiaaliseen mediaan lähetetyistä viesteistä ovatkin mahdollisesti oikeilta ukrainalaisilta henkilöiltä. Maanantai- ja tiistai-iltapäivän aikana yliopiston sosiaaliseen mediaan vyöryi ennennäkemätön määrä, jopa 2 500 viestiä.

Niiden sisältö oli venäläisvastaista. Vihamieliset viestit kohdistuivat yliopiston venäläisiin opiskelijoihin sekä tutkijoihin. Viesteissä toivottiin muun muassa sanktioita venäläisiä kohtaan.

Yliopiston asiantuntijoiden tiistaisen arvion mukaan osa viesteistä näytti valeprofiileista lähetetyiltä. Viestit toistivat samaa kaavaa, joten ne vaikuttivat automatisoidulta bottihyökkäykseltä.

Yliopistolla on nyt analysoitu viestejä tarkemmin tutkijoiden avustuksella. Yliopiston uuden arvion mukaan kyseessä eivät ole botit eli automatisoitu viestintä, vaan manuaalisesti ylläpidettyjen tilien operaatio.

– Ainakin jotkut niistä vaikuttavat tämänhetkisen tiedon mukaan olevan oikeita ukrainalaisia ihmisiä, kertoo sosiaalisen median ja digitaalisen viestinnän asiantuntija Tomas Sjöblom Helsingin yliopistosta.

Eilen hän arveli, että viestien taustalla saattoi olla valtiollinen toimija. Hän korosti myös, että arvion perusteeksi ei siinä vaiheessa ollut todisteita. Tuolloin asiantuntijat olivat käyneet läpi satunnaisotannalla parikymmentä sosiaalisen median tiliä, joilta viestejä oli lähetetty.

Sjöblomin mukaan kyseessä on yhä informaatio-operaatio ja jonkinlainen vaikuttamisyritys. Osa tileistä vaikuttaa olevan operaatiota varten perustettuja.

– Edelleenkään ei ole mitään pitäviä todisteita siitä, kuka on sen takana, ja mikä on sen tarkoitus, hän toteaa.

Viestien tulva on tänään hiljentynyt. Yliopisto poistaa tai piilottaa asiaan kuulumattomat tai loukkaavat viestit sosiaalisesta mediastaan.

Lisää aiheesta:

.
.