Hyppää sisältöön

Suosikkialat pitivät pintansa yhteishaussa – Seduun tehtiin yhteensä 4700 hakua

Nuoria kiinnostivat yhteishaussa etenkin ensihoito, hius- ja kauneudenhoitoala, sähkö- ja automaatioala sekä kone- ja tuotantotekniikka. Joillain aloilla opiskelupaikkoja jää vielä avoimeksi Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedussa.

Hius- ja kauneudenhoitoala on vuodesta toiseen yksi nuoria eniten kiinnostavista aloista. Kuva: Katja Halinen / Yle

Etenkin kone- ja tuotantotekniikan kiinnostus kasvoi eilen päättyneessä yhteishaussa. Myös perinteiset suosikkialat pitivät pintansa.

Kokonaisuutena Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedun hakukohteisiin tehtiin yhteensä lähes 4700 hakua. Yhteishaussa oli tänä keväänä haettavana yhteensä 1460 opiskelupaikkaa, uutena valmentava koulutus TUVA.

– Yhteishaussa Seduun on tulossa sama määrä ensisijaisia hakijoita (yli 1300) kuin viime vuonna. Täsmälliset luvut tarkentuvat lähipäivinä, tiivistää vararehtori Hellevi Lassila.

Kone- ja tuotantotekniikkaan oli ensisijaisia hakijoita viime vuoteen verrattuna kaksinkertainen määrä. Alaa voi opiskella Lapualla, Seinäjoella ja Ähtärissä. Yhteishaussa aloituspaikkoja oli 80.

Ensihoito vetää vuodesta toiseen

Sedun suosikkialat olivat edelleen perinteiset perustason ensihoito, hius- ja kauneudenhoitoala sekä sähkö- ja automaatioala. Vaikeinta on päästä opiskelemaan juuri ensihoitajaksi, sillä yhtä opiskelupaikkaa tavoittelee viisi hakijaa.

Sen sijaan ensisijaisten hakijoiden määrä Sedun lähihoitajakoulutukseen laski jonkin verran viimevuotisesta.

– Sosiaali- ja terveysalalla on huutava työvoimatarve, ja Sedu järjestää lähihoitajakoulutusta eri paikkakunnilla Kauhavalta Kristiinankaupunkiin. Koulutuksiin haetaan jatkuvassa haussa. Alan koulutusta on tarjolla myös työvoimakoulutuksena, kertoo Lassila.

Sähkö- ja automaatioala on Sedussa tasaisen suosittu niin Kurikassa, Lapualla, Seinäjoella kuin Ähtärissäkin.

Toisen asteen yhteishaku päättyi tiistaina. Kuva: Tuomo Rintamaa / Yle

Monelle alalle jatkuva haku

Ravintola- ja catering-alan, tieto- ja viestintätekniikan ja talotekniikan vetovoima on puolestaan laskenut. Sedussa arvioidaan, että etenkin ravintola-alan vetovoimaan saattaa vaikuttaa se, miten korona on kurittanut koko alaa.

– Tieto- ja viestintätekniikassa koulutuspaikkoja jää yhteishaun jälkeen avoimeksi Kurikassa, Lapualla ja Seinäjoella IT-tukihenkilön koulutukseen. Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto ja myös rakennusalan perustutkinto avataan jatkuvaan hakuun, Lassila kertoo.

Sedu on pyrkinyt mitoittamaan ammatillisen koulutuksen opiskelijapaikat alueen työvoimatarpeeseen. Monelle alalle on jatkuva haku.

Yhteishaussa hakemuksen tekivät peruskoulunsa päättävät, joilla on velvollisuus hakea toisen asteen koulutukseen. Yhteishaussa voivat hakea myös kaikki ne, joilla ei vielä ole ammatillista perustutkintoa tai ylioppilastutkintoa. Yhteishaun lopulliset tulokset julkaistaan 16.6.2022, ja opiskelupaikka tulee ottaa vastaan viimeistään 30.6.2022.

.
.