Hyppää sisältöön

Hajujen nuuhkiminen ampaisi valtavaan suosioon Suomessa – kokeiden määrä koirilla liki viisinkertaistui vuodessa

Nenätyöskentely eli nosework on uudehko laji koirille. "Nosetuksessa" koira etsii hajun lähdettä ja merkkaa sen omistajalleen. Yhdysvalloissa alkunsa saanut laji pääsi Suomessa Kenneliittoon vasta pari vuotta sitten.

Tuhiseva kuono etsii hajua noseworkissa
Tuhiseva kuono etsii hajua noseworkissa

Tippa eukalyptusta on laitettu kaksi tuntia sitten pieneen huopatassuun. Tassu on piilotettu henkilöauton apukuljettajan oven alareunaan, sisäpuolelle.

Kohta bordercollie Pii pyörii autoa ympäri omistajansa Timo Pussisen ohjauksessa. Tunnistettuaan hajun lähteen se pysähtyy ja laittaa kuononsa kiinni auton oven alareunaan.

Auton edestä käyvä tuuli on levittänyt hajua auton alareunassa jo hetken, ja siksi koira etsii hajua ensin takaoven kohdalta. Sitten se siirtyy merkkaamaan etuovea. Omistaja palkitsee koiran nappuloilla eli pienillä suupaloilla.

– Löytyi! Hyvä poika, kehuu Pussinen.

Kyseessä on nosework, eli koiran nenätyöskentely.

Laji kehitettiin Yhdysvalloissa vuonna 2008 huonoista oloista pelastetuille eli niin sanotuille rescuekoirille. Nuo koirat eivät pääseet virallisiin koirakilpailuihin, joten heille kehitettiin kokonaan uusi laji, mikä palkitsee koirankin.

Laji on nopeassa kasvussa

Suomessa noseworkin alkutaipaleet otettiin Etelä-Suomessa. Tuolloin pääkaupunkiseutu ja Uusimaa profiloituivat voimakkaasti lajin perustamisalueina. Suomen ensimmäiset nosework-kokeet järjestettiin vuonna 2017 Rovaniemellä ja Lappeenrannassa.

Vuodesta 2020 lähtien laji on ollut virallinen myös Suomen Kennelliitossa. Ensimmäisenä vuonna nosework-kokeita oli 26, viime vuonna 117 ja tänä vuonna toukokuun loppuun mennessä järjestetään jo 71. kokeet, joten kasvu näyttää jatkuvan tasaisesti, Kennelliitosta kerrotaan.

Liitosta arvioidaan, että noseworkia harrastaa tuhansia koirakkoja. Määrää on kuitenkin vaikea arvioida, koska kaikki eivät käy kokeissa.

Koiralle uuvuttavaa

Virallisissa kokeissa koirat etsivät eukalyptuksen, laakerinlehden ja laventelin hajua. Koirat voi opettaa tunnistamaan muitakin hajuja. Kun koira jäljittää hajua, sen aivot tekevät kovasti töitä. Nuuhkuttelu uuvuttaa koiran helposti.

– Meidän vanhempi koira on sellainen, että kun sen kanssa kiitää tuolla kaksi tuntia ja tulee sisälle, niin se on varttitunti ja sen jälkeen tulee pallo, että leikitään. Mutta varttitunnin verran kun teet hajutyöskentelyä, niin sitten uni maittaa. Se aivotyöskentely on niin rasittavaa koirille, kertoo bordercollie Piin omistaja Timo Pussinen.

korjaus 22.4. videossa kohdehajuksi mainitaan korianteri. Se ei ole yksi kolmesta kohdehajusta. Laakerinlehti sen sijaan on.

.
.