Hyppää sisältöön

Taloyhtiöiden vastikkeisiin kohdistuu korotuspaineita

Korotuspaineita tuovat kallistuneet kaukolämpökustannukset. Polttoaineiden kallistuminen näkyy puolestaan huollon ja jätteenkuljetusten laskuissa.

Jo pelkästään lumitöiden teettäminen on saattanut kallistua, mikä lisää paineita vastikkeisiin. Kuvituskuva. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Monissa taloyhtiöissä on paineita yhtiövastikkeiden korotuksille. Kaukolämmön hinnat olivat Hämeenlinnassa nousussa jo viime vuonna, kun Loimua korotti hintoja kahteen otteeseen. Tänä vuonna energiakustannukset kasvavat edelleen.

Hämeenlinnan Realia Isännöinnin yksikönpäällikkö Janne Kuittinen muistuttaa, että myös polttoaineiden hinnankorotukset tulevat näkymään taloyhtiöiden kuluissa. Odotettavissa on, että lumityöt ja jätekuljetukset kallistuvat.

– Lumitöissähän palaa dieseliä, ja polttoaineen kallistunut hinta heijastuu moneen suuntaan. Miten paljon, se nähdään siten, kun saamme seuraavia korotuskirjeitä.

Väestönsuojia ja remontteja

Janne Kuittinen kertoo, että monessa taloyhtiössä on ryhdytty järjestämään myös väestönsuojia, mikä sekin maksaa. Lisäksi on ryhdytty teettämään aktiivisesti väestönsuojatarkastuksia. Jo pelkästään tarkastuksista tulee laskuja.

– Talot ovat hyvin erilaisia ja remonttitarpeet vaihtelevat. Juuri Hämeenlinnassa on suuri määrä vanhoja taloja, ja monissa on juuri nyt ryhdytty tekemään suurehkoja remontteja. Taloyhtiöt tekevät paljon esimerkiksi katto- ja jullkisivuremontteja.

– On taloyhtöitä, joissa ei vastikkeita koroteta lainkaan. Keskimääräinen korotus saattaa kuitenkin olla hyvin karkeasti arvioiden 10 senttiä neliömetriä kohden.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.