Hyppää sisältöön

Ulkoministeri Haavisto Venäjän ydinasepuheista: "Ehkä kynnys on madaltunut, kun keinot ovat koventuneet Ukrainassa"

Ukrainaan hyökännyt Venäjä on toistanut, että se voi käyttää ydinaseita, jos maan olemassaoloa uhataan.

Ulkoministeri Pekka Haavisto A-studiossa.
Uhka kemiallisten tai jopa taktisten ydinaseiden käyttämiseen on entistä todellisempi, arvioi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) A-studiossa keskiviikkona.

Ydinaseiden uhka Ukrainassa on entistä todellisempi niin, että kemiallisia aseita tai jopa mahdollisesti taktisia ydinaseita käytettäisiin sotanäyttämöllä, arvioi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

– Taktiset ydinaseet kuuluvat Venäjän sotilasdoktriiniin. Kun Venäjä itse on alkanut puhua kemiallisista aseista ikään kuin syyttäen toista osapuolta niiden valmistelemisesta, niin voidaan ajatella, että Venäjällä on takana ajatus kemiallisten aseiden käytöstä.

A-studiossa keskiviikkona vieraillut Haavisto pitää mahdollisena, että Venäjän uhmakkaat puheet ydinaseen käytöstä voivat olla merkki ydinaseiden käytön madaltumisesta.

– Venäjä on huomannut, että sotatapahtumat eivät ole edenneet heidän toivomallaan tavalla. Sodan uhrien määräkin on suunniteltua suurempi. Maa on joutunut kaupalliseen eristykseen. Elintaso laskee ja kansalaisten arkipäivä vaikeutuu, Haavisto sanoo.

– Nyt Venäjä miettii sitten kovempia keinoja. Asutuskeskusten pommittaminen raunioiksi on monessa mielessä sotarikos. Siviilit ovat siellä keskellä pommituksia.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on uhannut ulkovaltoja ennennäkemättömillä seurauksilla jos ne puuttuvat Venäjän "erikoisoperaatioon" Ukrainassa. Tätä seurasi pian Putinin ilmoitus , että hän on määrännyt maansa ydinasevoimat korotettuun taisteluvalmiuteen. Putinin varoitus on tulkittu laajalti ydinaseilla uhkailemiseksi.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov ilmaisi yhdysvaltalaiskanava CNN:n haastattelussa, että mikäli Venäjään kohdistuu eksistentiaalinen uhka, niin ydinaseiden käyttö voi tulla kyseeseen.

Kuuntele uutispodcast:

Nato vahvistaa Itä-Euroopan puolustusta

Sotilasliitto Nato järjestää torstaina ylimääräisen huippukokouksen Ukrainan sodan takia Brysselissä.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin mukaan puolustusliiton huippukokouksessa on määrä keskustella Ukrainalle tarjottavasta lisätuesta ydin- ja kemiallisten aseiden uhkaa vastaan. Kokoukseen osallistuu myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden.

Nato on sijoittamassa neljä uutta taisteluosastoa Itä-Eurooppaan.

Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan Nato ei ole järjestönä tukenut Ukrainaa, mutta on suositellut tätä jäsenmailleen. Puolustusliitto haluaa uusilla siirroillaan vahvistaa rajalla olevia jäsenmaitaan ja niiden puolustusta.

– Jos tämä konflikti leviämään Nato-maihin, niin Nato olisi valmiina, Haavisto sanoo.

"Aito neuvottelukumppani on Zelenskyi"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo olevansa valmis tapaamaan presidentin Vladimir Putinin. Zelenskyi pitää tapaamista ainoana keinona lopettaa Ukrainan sota. Tähän saakka Ukraina ja Venäjä ovat keskustelleet mahdollisesta tulitauosta ja rauhasta neuvotteluryhmien kesken.

Ulkoministeri Haaviston muistutti, että Venäjä lähti sotaan ensimmäisenä tavoitteenaan vaihtaa valta Kiovassa. Hän uskoo, että valtionpäämiesten tapaaminen tulee ajankohtaiseksi siinä vaiheessa, kun neuvottelut ovat edenneet ja jotain tuloksia on saatu sovittua.

– Jos Putin joutuisi tapaamaan Zelenskyin, hän joutuisi myöntämään, että ainakaan hallituksen vaihdos ei ole onnistunut ja aito neuvottelukumppani on Zelenskyi, niin kuin onkin.

Katso keskiviikon A-studion lähetys Yle Areenasta.

Lue lisää:

.
.