Hyppää sisältöön

Tapahtuma-alalla muhii työvoimapula: moni vaihtoi koronan takia alaa – nyt tekijöitä pitäisi löytää nopeasti, sillä edessä on keikkojen suma

Kaikki alaa vaihtaneet eivät ole palanneet tapahtuma-alalle. Samalla lähitulevaisuuteen on siirtynyt iso määrä konsertteja. Yhtälö aiheuttaa päänvaivaa tapahtumia järjestäville yrityksille.

– Nyt näyttää siltä, että on niin paljon töitä kuin haluaa vain tehdä, sanoo Creative Technology Finlandin projektikoordinaattori Jukka Virtanen, joka menetti kaikki työnsä koronan takia. Kuva: Sasha Silvala / Yle

Lauri Tähkän lauantain suurkonsertin tekniikkaa kasataan tapahtumatekniikkayritys Creative Technology Finlandin tiloissa Vantaalla. Tähkän konsertti Tampereen areenassa on ensimmäinen iso konsertti koronarajoitusten jälkeen.

Koronasta pahoin kärsinyt tapahtuma-ala on alkanut virota, kun keikkoja pystytään jälleen järjestämään. Korona vei alan työt kokonaan ja moni siirtyi muihin hommiin.

Tapahtuma-alalle kaivataan nyt työntekijöitä, ja tilannetta vaikeuttaa se, että tapahtumista on tulossa ruuhkaa. Esimerkiksi ensi kesänä järjestetään konsertteja, joita on siirretty useaan otteeseen. Muun muassa Antti Tuiskun, Haloo Helsingin ja Sunrise Avenuen stadionkeikat Helsingissä ovat viimein toteutumassa.

Jukka Virtanen on yksi koronan takia työnsä menettäneistä tapahtumatekniikan ihmisistä. Hän toimi ennen koronaa freelancerina ja pandemian alettua kalenteri tyhjeni täysin. Aluksi luultiin, että tapahtumia voidaan alkaa järjestää pian uudelleen, mutta toisin kävi. Virtasen oli alettava etsiä muita hommia.

Hän on ehtinyt kahden vuoden aikana jakaa sanomalehtiä, olla rakennustyömailla, golfmyyjänä sekä asiakaspalvelussa verkkokaupassa. Kun Creative Finlandista tarjottiin jälleen oman alan töitä, Virtanen ei epäröinyt hetkeäkään. Nyt hän toimii keikkapaikoilla projektipäällikkönä.

– Tämä on todella siistiä, sillä tätä on odotettu todella kauan. Tuleva kesä näyttää tosi kiireiseltä, että on vain intoa täynnä, että vihdoin pääsee töihin ja oman alan hommiin.

Creative Technology Finland toimittaa valo- ja äänitekniikkaa Lauri Tähkän lauantain konserttiin Tampereen areenalle viiden rekallisen verran. Kuva: Sasha Silvala / Yle

"Haastavaa saada työntekijöitä"

Kaikki alaa vaihtaneet eivät kuitenkaan ole palanneet tapahtuma-alalle. Jotkut ovat löytäneet uuden uran ja toiset eivät uskalla palata tilanteen epävarmuuden takia.

Tämä näkyy nyt siinä, että tarvetta olisi etenkin teknikoille ja järjestyksenvalvojille.

Tapahtumien turvallisuuteen erikoistunut Securitas Events työllistää vakituisesti noin 300 henkilöä. Keikkatyöläisiä on puolestaan satoja. Korona laittoi monen työkuviot uusiksi.

– Se oli katastrofaalista. Alalla lähti työt monelta kokonaan ja osa joutui järjestelemään työnsä aivan uudelleen ja jopa siirtymään pois toimialalta. Osa on jäänyt sille tielle, kertoo Securitas Eventsin liiketoimintajohtaja Teemu Balk.

– Minulla on vahva usko, että tapahtumiin riittää työntekijöitä, mutta kyllä tässä koko tapahtuma-alan täytyy katsoa tätä resurssikysymystä suurella vakavuudella, sanoo Securitas Eventsin liiketoimintajohtaja Teemu Balk. Kuva: Sasha Silvala / Yle

Yrityksellä on menossa rekrytointikampanja, jolla pyritään saamaan entisiä työntekijöitä takaisin sekä löytämään uutta työvoimaa.

– Meillä on haastavampaa saada työntekijöitä ja työvoimaa kuin ennen koronaa. En puhuisi suoranaisesta työvoimapulasta, mutta töitä saa tehdä hartiavoimin, että saa ihmiset töihin.

Tapahtumista ruuhkaa

Tapahtuma-alalle kaivataan lisää työntekijöitä, sillä myös tapahtumista on tulossa ruuhkaa.

– Tässä puretaan paljon sellaista sumaa tapahtumista, joihin on liput myyty jo vuosia sitten. Mutta uusiakin tapahtumia järjestetään koko ajan eli on tässä ruuhkaa, sanoo Creative Technology Finlandin tekninen johtaja Eero Helle.

Suomen suurin tapahtumatekniikkayritys on juuri lopettamassa rekrytointikampanjaansa. Satakunta vakituista henkilöä työllistävässä yrityksessä oli vapaita työpaikkoja yli kymmenen ja niihin tuli toista sataa hakemusta.

Yritys tarjoaa myös alan opiskelijoille harjoittelupaikkoja tai mahdollisuutta työskennellä freelancerina.

Helle vakuuttaa, että työvoima riittää tapahtumien järjestämiseen, vaikka kesällä niitä on paljon samaan aikaan.

– Kyllä toistaiseksi meidän tilanteemme on se, että kaikki se, mitä asiakkaat ovat meiltä toivoneet tehtäväksi, niin saadaan tehtyä. Se vaatii venymistä ja järjestelyjä, mutta kyllä se vielä onnistuu.

Lue myös: