Hyppää sisältöön

Kaksikko anasti vuosikausia pankkikortteja erityisesti ikäihmisiltä – poliisi vanginnut epäillyt

Poliisi sai rikoksista epäillyn kaksikon kiinni Hyvinkäällä omien tutkimuksiensa päätteeksi. Rikossarja on jatkunut vuosien ajan Etelä-Suomessa.

Poliisin mukaan rikokset ovat kohdistuneet ikäihmisiin. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Lounais-Suomen poliisi on paljastanut pankkikorttivarkauksien sarjan, jossa epäillyt ovat useiden vuosien ajan anastaneet pankkiautomaatilla asioivilta henkilöiltä pankkikortteja ja nostaneet heidän tileiltään rahaa.

Teot ovat poliisin mukaan kohdistuneet etenkin ikäihmisiin. Rikossarja alkoi poliisin epäilyjen mukaan jo vuonna 2016, viimeiset rikokset on tehty tämän vuoden maaliskuussa.

Epäiltynä rikostutkinnassa on kaksi 35–40-vuotiasta miestä.

Tiedotteen mukaan rikossarjaan epäillään liittyvän tällä hetkellä yhteensä yli 60 tekoa ja rikoksilla saatu hyöty on noin 170 000 euroa.

Rikoksia tehtailtu pitkin Etelä-Suomea

Poliisin mukaan rikoksia on tehty pankkiautomaateilla koko eteläisen Suomen alueella, aina länsirannikosta Kotkaan ulottuvalla alueella.

Rikossarjan tutkinta on keskitetty Lounais-Suomen poliisilaitokselle. Poliisi tutkii tapauksia muun muassa törkeinä varkauksina ja maksuvälinepetoksina.

Ensimmäisen kerran poliisi kertoi rikossarjasta helmikuussa ja varoitti silloin ikäihmisiä varkauksista pankkiautomaateilla.

– Kokonaisuuteen liittyviä tapauksia yhdistää niiden suunnitelmallinen ja harhauttava tekotapa. Ensin tekijät valitsivat sopivan uhrin ja urkkivat pankkiautomaatilla asioivan henkilön kortin pin-koodin tietoonsa. Sitten nämä veivät uhrin huomion hetkeksi pois ja vaihtoivat huomaamatta hänen pankkikorttinsa toiseen. Menettelyn myötä uhrin tililtä myöhemmin pystyttiin tekemään nostoja, kuvailee poliisi tiedotteessaan rikosten tekotapaa.

Poliisi pääsi kaksikon jäljille omien tutkimuksiensa ja poliisilaitosten välisen yhteistyön avulla. Epäillyt otettiin kiinni maaliskuun alussa Hyvinkäällä. Kiinniotto tapahtui yhteisoperaatiossa Kanta-Hämeen ja Itä-Uudenmaan poliisilaitosten kanssa.

Epäillyt ovat vangittuina. Lounais-Suomen poliisi jatkaa asian esitutkintaa.

.
.