Hyppää sisältöön

Venäläisiä matkailijoita ei ole, mutta pieni lentokenttä itärajalla uskoo kasvuun: "Korvaavat matkustajat ovat jo löytyneet"

Lappeenrannan lentoasemalla venäläismatkailijat ovat vaihtuneet keskieurooppalaisiin. Lentoaseman toimitusjohtaja uskoo, että Saimaan alueelle riittää matkailijoita.

Ryanairin lentokone laskeutui torstaina Lappeenrannan lentoasemalle ja suuntasi saman tien takaisin Budapestiin. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ei pelota Suomen itärajalle saapuvia matkailijoilta.

Lappeenrannan lentoaseman matkustajista merkittävä osa tulee Keski-Euroopan maista. Lentoaseman toimitusjohtajan Jukka Himasen mukaan sota Ukrainassa ei ole näkynyt matkustajatilanteessa.

– Mitään indikaatiota ei ole tullut matkustajilta siitä, että he olisivat huolissaan eivätkä varausasteet ole mitenkään romahtaneet. Suomi koetaan yhä turvallisena maana, Himanen kertoi perjantaina Ylen aamussa.

Toimitusjohtaja Jukka Himasta haastattelee toimittaja Sirkka Haverinen.

Venäläismatkailijat vaihtuivat eurooppalaisiin

Ennen koronapandemiaa yli puolet Lappeenrannan lentokentän matkustajista tuli Venäjältä. Lappeenrannan keskustasta Venäjän rajalle on matkaa parikymmentä kilometriä, ja miljoonakaupunki Pietari on noin 200 kilometrin päässä.

Koronapandemia keskeytti venäläismatkailun lähes täysin, ja tiukat matkustusrajoitukset laittoivat myös Lappeenrannan lentoaseman liikenteen ajoittain kokonaan tauolle.

Jukka Himasen mukaan Ukrainan sota näkyi Lappeenrannan lentoasemalla, kun Keski-Eurooppaan jumiin jääneitä venäläismatkailijoita palasi Lappeenrannan kautta kotimaahansa. Lisäksi lentokentän kautta on tullut Suomeen muutamia joitakin Ukrainan sotaa pakenevia. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Nyt matkailu on hiljalleen palautumassa, ja halpalentoyhtiö Ryanair lentää Lappeenrannasta viiteen Keski-Euroopan kohteeseen. Matkustajaryhmät ovat muuttuneet aiemmasta.

– Olemme positiivisesti yllättyneitä, että keskieurooppalaiset ovat korvanneet venäläisten puuttumista. Täyttöasteet ovat hieman pudonneet, mutta Keski-Euroopasta on ollut tulijoita todella hyvin, Himanen sanoo.

Matkustajamäärät lennoilla ovat Himasen mukaan vaihtelevia, mutta keskimääräinen täyttöaste on yli 50 prosenttia ja osa lennoista on ollut hänen mukaansa lähes täynnä. Hän pitää tilannetta olosuhteisiin nähden hyvänä.

Kuva: Kalle Purhonen / Yle

40 prosenttia Keski-Euroopasta

Talvikaudella eli syys-tammikuussa lentoaseman matkustajista 49 prosenttia on ollut suomalaisia ja 40 prosenttia Keski-Euroopasta.

Keskieurooppalaisten matkailijoiden houkutteleminen Lappeenrannan seudulle on ollut alueen tavoite. Matkailumarkkinointia ovat tehneet yhteistyössä Lappeenrannan kaupunki, lentoasema ja matkailuyhtiö Go Saimaa.

– Meillä on ollut aikaa löytää vaihtoehtoisia matkustajaprofiileita, Himanen kuvailee korona-aikaan viitaten.

Pärjääkö Lappeenrannan lentoasema ilman venäläisiä?

– Ehdottomasti pärjää. Kuten sanottu, korvaavat matkustajat ovat jo löytyneet ja täyttöasteet ovat koko ajan kasvamaan päin. Kunhan koronapandemia hellittää, odotettavissa on melkoinen kasvu, Himanen uskoo.

Lappeenrannan lentoaseman kautta ei tällä hetkellä kulje lentorahtia. Himasen mukaan rahtilentojen lisääminen voi olla tulevaisuudessa yksi mahdollisuus. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Hänen mukaansa lentoasema keskittyy tänä vuonna ylläpitämään nykyisiä yhteyksiä. Mahdolliset lisäpanostukset säästetään ensi vuoteen, jolloin maailman tilanteen odotetaan olevan nykyistä tasaisempi.

Himasen mukaan lentojen ja matkustajamäärän kasvattaminen ei ole itse tarkoitus, vaan tavoitteena on tuoda alueelle matkailijoita ja sitä kautta tuloja. Kuinka paljon rahaa matkailijat jättävät Lappeenrantaan, sitä ei tällä hetkellä tarkasti tiedetä.

– Se on asia, jota pitää tutkia vielä lisää. Käynnissä on jatkuva seurantatutkimus, mutta siinä oli vain 200 vastaajaa tällä talvikaudella. Heistä lähes puolet jäi Lappeenrantaan. Tämän pienen otoksen pohjalta rahankäyttö oli Suomessa keskimäärin 1900 euroa.

Lappeenrannan lentokenttä on yksityinen, Finavia-verkoston ulkopuolinen lentokenttä. Kentän omistaa Saimaan lentoasemasäätiö. Säätiön pääomistaja on Lappeenrannan kaupunki, joka myös tukee kentän toimintaa taloudellisesti.

Lue myös:

.
.