Hyppää sisältöön

Saimaan kanavan liikennekausi käynnistyy maanantaina – viikko sitten avautuminen oli vielä epävarmaa

Kanavan tarkempi avaamispäivämäärä tarkentuu kuitenkin jää- ja sääolosuhteiden mukaan.

Vaikka Saimaan kanavan liikennekausi käynnistyy tulevana maanantaina, tarkempi avaamispäivämäärä tarkentuu jää- ja sääolosuhteiden mukaan. Kuvituskuva. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Saimaan kanavavaltuutetut ovat päättäneet, että Saimaan kanavan liikennekausi käynnistyy maanantaina 28. maaliskuuta kello 6 aamulla.

Kanavan jäänmurtoavustus ei kuitenkaan käynnisty vielä.

Väyläviraston toimialajohtajan Juuso Kummalan mukaan jäänmurtopalvelujen tuottajat näkevät Saimaan kanavalle tulossa riskejä.

– Toimijoilla on pelko siitä, että mereltä tulevat murtajat jäävät loukkoon Saimaalle. Alus jäisi loukkoon, jos esimerkiksi kanava suljettaisiin jostain syystä, Kummala sanoo.

Väylävirasto käy toimijoiden kanssa keskusteluja mahdollisista riskeistä ja niiden hallinnasta.

Kanavavaltuutetut sopivat vuosittain purjehduskauden pituudesta Saimaan kanavalla. Purjehduskauden aikana Saimaan kanava on avoinna alusliikenteelle ympärivuorokautisesti.

Kanavavaltuutetut sopivat purjehduskauden pituudesta ja alustavasta liikennekauden avaamispäivästä pöytäkirjalla.

Tarkempi avaamispäivämäärä tarkentuu jää- ja sääolosuhteiden mukaan, ja siitä sovitaan kanavavaltuutettujen kirjeenvaihdolla.

Venäjän pakotteiden takia avautuminen oli epävarmaa

Reilu viikko sitten Saimaan kanavan avautuminen oli vielä epävarmaa.

Liikennöinnistä oli epätietoisuutta, koska EU painostaa Venäjää talouspakotteilla. Saimaan kanavasta liki puolet sijaitsee Venäjältä vuokratulla alueella.

– Suomi noudattaa EU:n pakotelinjaa, mutta pakotteet eivät koske liikennöintiä Saimaan kanavalla, ja näin ollen kanava voidaan avata normaalisti, sanoo Suomen kanavavaltuutettu, kansliapäällikkö Minna Kivimäki.

Kanava meni kiinni talvitauon ajaksi tammikuun lopussa. Kanava on yleensä avattu talvitauon jälkeen laivaliikenteelle maalis-huhtikuun vaihteessa, riippuen sääolosuhteista.

Yleensä purjehduskausi on kestänyt 9-10 kuukautta.

Tärkeä reitti teollisuudelle

43 kilometrin pituinen kanava yhdistää Saimaan Suomenlahteen. Saimaan kanavasta lähes puolet sijaitsee Venäjältä vuokratulla alueella.

Kanava on tärkeä reitti monille itäsuomalaisille metsä- ja puunjalostusyrityksille, jotka laivaavat tuotteitaan maailmalle.

Kanavalle on päätetty tehdä 95 miljoonan euron arvoinen urakka, jossa pidennetään sulkuja ja nostetaan kanavan vedenpintaa.

Remontin valmistelussa otettiin viime vuoden lopulla aikalisä. Väylävirasto keskeytti kehittämisurakan kilpailutuksen teknisten ja hallinnollisten ongelmien ratkaisemiseksi.

Lue seuraavaksi:

.
.