Hyppää sisältöön

Ukrainan sota muutti ranskalaisten vaalikuumeen apatiaksi: väittely terveyspalveluista ja ilmastonmuutoksesta ei nyt innosta

Arkea maailmalta: Presidentti Emmanuel Macronin vastaehdokkaat saavat tyytyä väittelemään keskenään, sillä presidentillä ei ole kampanjointiin aikaa eikä tarvetta, kirjoittaa Ylen toimittaja Annastiina Heikkilä

Annastiina Heikkilä Kuva: Antti Haanpää / Yle

PARIISI Vanhempi nainen jakaa pariisilaisella aukiolla vaalimainoksia, mutta kukaan ei pysähdy. Ihmiset kiirehtivät kuka minnekin kasvoillaan kiireinen ja välinpitämätön ilme.

Ympäristöpuolueen aktivisti huokaa lopulta alistuneesti. Vihreän presidenttiehdokkaan Yannick Jadot’n vaalimainokset tai presidentinvaalit ylipäätään eivät tunnu kiinnostavan nyt juuri ketään.

Pariisin katujen varret ovat kyllä täyttyneet vaalijulisteista, sillä vaalien ensimmäiseen kierrokseen on enää pari viikkoa aikaa. Kunnon poliittinen väittely kuitenkin puuttuu.

Keskustelu ilmastonmuutoksen torjunnasta, julkisista terveyspalveluista, työttömyydestä ja tasa-arvosta hautautui ensin koronapandemian ja sitten Ukrainan sodan alle. Lopputuloksena on ranskalaisittain epätyypillinen apatia.

Asiaa ei auta, ettei vaaliasetelma ole kovin jännittävä. Presidentti Emmanuel Macron pyrkii toiselle kaudelle eikä muista ehdokkaista näytä olevan hänelle kunnollista vastusta. Istuva presidentti on ollut koko ajan vaalien ennakkosuosikki, mutta Ukrainan sota on entisestään vahvistanut hänen asemaansa.

Mielipidemittausten mukaan Macronia aikoo äänestää vaalien ensimmäisellä kierroksella noin 30 prosenttia ranskalaisista. Muut ovat kaukana takana.

Vaalijulisteita. Keskellä Emmanuel Macron, vasemmalla Éric Zemmour, oikealla Marine Le Pen, ylhäällä Valérie Pécresse, alhaalla Jean Luc Mélenchon ja ylhäällä vasemmalla Yannick Jadot. Kuva: Stella Pictures / AOP

Gallup-kyselyiden toista ja kolmatta paikkaa pitävät äärioikeiston Marine Le Pen ja radikaalivasemmiston Jean Luc Mélenchon ovat sitä paitsi joutuneet selittelemään aiempia Venäjä-sympatioitaan. Se ei ole ainakaan parantanut heidän asemiaan.

Presidentti Macron ei edes kampanjoi, sillä hänellä ei ole moiselle aikaa eikä tarvetta. Macronin viikot ovat kuluneet neuvotellessa Ukrainan sodasta ja Euroopan tulevaisuudesta maailman muiden johtajien kanssa.

Macron vieläpä ilmoitti, ettei hän aio osallistua yhteenkään vaaliväittelyyn ennen 10. huhtikuuta pidettävää ensimmäistä kierrosta. Vastaehdokkaat saavat siis tyytyä väittelemään Ukrainasta, Euroopan puolustuksesta ja elinkustannusten nousun hillitsemisestä keskenään.

Äänestysaktiivisuus uhkaakin jäädä näissä vaaleissa historiallisen alhaiseksi. Tuoreiden kyselytutkimusten mukaan jopa joka kolmas ranskalainen harkitsee jäävänsä vaalipäivänä kotiin.

Katsellessa pariisilaista aukiota ja sen lannistunutta tunnelmaa se ei tunnu kovin yllättävältä. Toivon, että vaalikuume kuitenkin vielä viriäisi. Ranskan presidentillä kun on poikkeuksellisen vahvat valtaoikeudet ja hänen linjauksillaan on suuri merkitys koko Euroopan suunnalle – aivan erityisesti näissä poikkeusoloissa.

.
.