Hyppää sisältöön

Susi raateli hevosta ja ponia Jämsässä – "Tiedossani ei ole vastaavaa tältä seudulta koskaan aiemmin", sanoo petoyhdyshenkilö

Riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilö Raimo Laine Jämsästä arvioi, että hevosten kimppuun käyneitä susia on ollut kaksi tai kolme. Hän kehottaa ilmoittamaan pihapiirien susihavainnoista aina paikallisille petoyhdyshenkilöille.

Ponin kimppuun käynyt susi puri ja kynsi eläintä monesta kohtaa. Kuva: Milla Leppänen

Susi on raadellut ponia ja hevosta pihattoaitauksessa Jämsässä viime viikon keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

Riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilö Raimo Laine Jämsästä arvioi, että hevosten kimppuun käyneitä susia on ollut ehkä kaksi tai kolme.

– Toisessa hevossa oli puremia yli kymmenen ja toisessakin useita. Tummasta hevosesta puremat eivät erottuneet niin selvästi. Puremia oli ympäri kehoa: jaloissa, selässä, niskassa ja päässä. Toisella eläimistä vammat ovat aika vakavia, nahka oli rikki monesta kohtaa ja tulehdusvaara on aina ilmeinen, sanoo Laine.

Pedot olivat käyneet hevosten aitauksessa yöllä kello 12–03 välisenä aikana, kun pihapiirissä ei ole ollut ihmisiä liikkeellä, kertoo Ranta-Hirvelän tilalta Milla Leppänen.

Leppäsen mukaan hevosten lauta-aitaus on vajaa kaksi metriä korkea ja siinä on myös sähköaita.

– Oli aika shokki, kun menin torstaina hevosaitaukseen. Ensin huomasin, että ponilla on haava jalassa, sitten näin ruhjeet selässä. Ruhjeita oli ympäri ponia useampi kymmenen. Isolla mustalla puoliverisellä oli jalka turvoksissa. Siltäkin löytyi kymmenkunta eri jälkeä, kuvailee Leppänen.

Petoyhdyshenkilö on käynyt tilalla varmistamassa, että hevosten saamat vammat ovat suden aiheuttamia. Kuva: Milla Leppänen

Tilalla on ryhdytty toimiin susihyökkäysten varalle

Ranta-Hirvelän tilalla on hevosten lisäksi muun muassa poroja, lampaita, vuohia, kanoja, kissoja ja koira. Kaikkiaan eläimiä on kolmisenkymmentä.

Leppänen toteaa, että susihavaintoja on tehty tilan pihapiissä myös kolme vuotta sitten, mutta eläinten kimppuun sudet eivät ole aiemmin käyneet.

Poni on Leppäsen mukaan toipunut vammoistaan melko hyvin ja sen ruhjeet ovat jo paranemaan päin.

– Hevonen minua huolestuttaa, sillä turvotus sen jalassa ei ole laskenut, vaikka molemmilla antibioottikuurit ovat olleet päällä.

Susihyökkäyksen jälkeen tilalla on ryhdytty suojaamaan eläimiä myös öisin.

– Pienet eläimet ovat muutenkin navetassa yötä ja nyt myös hevoset on saatu kaikki öiksi sisälle. Pelottaa, kun sudet tulevat metsästä ihan pihapiiriin. Kylällä on tasaisesti taloja tien varressa ja tällä asuu lapsiperheitäkin.

Susia yritetään pitää Ranta-Hirvelän pihapiiristä loitolla pitämällä radio auki poro- ja hevosaitauksen välillä koko ajan. Lisäksi valoja on joka nurkalla.

– Pihatto, johon sudet tulivat on vain 15 metrin päässä talosta, siis ihan kiinni pihapiirissä, sanoo Leppänen.

Mustan puoliverisen jalka on edelleen turvoksissa. Kuva: Milla Leppänen

Nälkä on ehkä ajanut sudet ihmisten ilmoille

Petoyhdyshenkilö Raimo Laineen tiedossa ei ole, että Jämsän seudulla sudet olisivat koskaan aiemmin hyökänneet hevosten kimppuun.

– Tällä seudulla ole minun tiedossani yhtään vastaavaa tapausta. Täällä oli toistakymmentä vuotta sitten susilauma Koskenpään suunnalla ja satunnaisia havaintoja on ollut. Tämän talven aikana alueella on pyörinyt lisääntyvä susipari, kertoo Laine Jämsän seudun susikannasta.

Pihapiireihin uskaltautuvat sudet ovat Laineen mukaan todennäköisesti nälissään.

– Nyt on kovat hanget ja ne pystyvät helposti liikkumaan. Tulee mieleen, että niillä on ruokapula ja tullaan hakemaan pihoista helppoa evästä.

Susien tuloa pihoihin voi yrittää torjua esimerkiksi ulkovaloilla ja pitämällä radion auki, kuten Ranta-Hirvelässäkin on jo tehty.

– Radio voi olla kohtuuhyvä keino, kun se on päällä koko ajan ja sähköinen ääni on kauas kuuluva.

Ranta-Hirvelän tilalle ei susien vierailusta jäänyt lumihangelle juurikaan jalanjälkiä, mutta toisen hevosen loimessa oli ihan selvä suden tassunjälki, sanoo Laine.

– Jostain susi on 180 senttiä korkean eläimen päälle hypännyt.

Laine kehottaa ilmoittamaan pihapiirissä vierailevista susista aina paikallisille petoyhdyshenkilöille.

– Poliisilla on oikeus antaa määräys pedon lopettamiseen. Riistakeskuksen kautta toimet menee. Jos korvaushakemuksia tulee paljon, niin joudutaan miettimään, miten toimitaan, mutta kaatolupia susille ei ole helppo saada, painottaa Laine.

Jämsässä tapahtuneesta susien hyökkäyksestä hevosten kimppuun kertoi ensin Hevosurheilu -lehti (siirryt toiseen palveluun).

.
.