Hyppää sisältöön

Sään kylmeneminen hidastaa kelirikkoa Keski-Suomessa – painorajoituksille ei ole vielä tarvetta

Aiemmin tässä kuussa sään lämpeneminen jo pehmensi sorateiden pintoja maakunnassa. Talven paluu siirtää kelirikkokautta nyt tuonnemmaksi.

Viime vuonna tähän aikaan maan pohjoisosissakin kelirikkotilanne oli paikoin huolestuttava. Tämän viikon yöpakkaset helpottavat tilannetta ainakin hetkellisesti. Kuva: Mia Sivula / Yle

Keski-Suomen ely-keskus seuraa eri tavoin kelirikkokauden etenemistä, kertoo kunnossapitopäällikkö Vesa Partanen.

Aiemmin tässä kuussa sään lämpeneminen pehmensi jo sorateiden pintoja monin paikoin maakunnassa, mutta esimerkiksi painorajoituksiin ei ole vielä nähty tarvetta.

Painorajoitusesitykset tulevat Vesa Partasen mukaan ely-keskukselle yleensä joko tieosuutta hoitavalta urakoitsijalta, alueurakkaa valvovalta projektipäälliköltä tai ely-keskuksen käyttämältä laadunvalvontakonsultilta.

Myös autoilijoiden ilmoitukset tien huonosta kunnosta voivat johtaa toimiin.

– Jos tienkäyttäjien linjalta tulee huolestuneita yhteydenottoja, mennään tarkistamaan tilanne ja katsotaan, onko tarvetta painorajoitukseen, Vesa Partanen toteaa.

Partanen sanoo, että kynnys painorajoitusten asettamiseen on korkea, sillä niitä ei haluta asentaa kenenkään harmiksi.

– Mutta jos tilanne näyttää siltä, että tie menee niin huonoon kuntoon, että siellä estyy henkilöautoliikenne ja elintärkeä liikenne, niin silloin ne on asetettava.

Raskasta liikennettä eli lähinnä puukuljetuksia kulkee nyt sorateillä paljon. Tienpitäjä suosittelee, että raskaat puukuormat ajettaisiin pakkaskelillä talviaikaan tai kesällä kuivan sään aikana, mutta suositus näyttää usein jäävän noudattamatta.

Kunnossapitopäällikön mielestä tilanne on valitettava, vaikka häneltä riittääkin ymmärrystä myös kuljetuspuolelle.

– Puunkuljettajatkaan ei voi sitä ajankohtaa aina niin hyvin valita. Sielläkin taitaa logistiikka olla semmoinen, että on ympäri vuoden pyrittävä ajamaan, Partanen pohtii.

.
.