Hyppää sisältöön

Ukrainan sota toi kausityöntekijät maatiloille perheineen – lapsille kaivattaisiin päivähoitoa

Ukrainalaisia on työskennellyt vuosittain paljon suomalaisilla maatiloilla. Nyt viljelijät majoittavat sotaa pakenevia työntekijöitään perheineen.

Viljelijä Saara Kukkonen majoittaa Ukrainasta paennutta äitiä lapsineen tilallaan Hämeenkoskella. Kuva: Kati Turtola / Yle

Ukrainan sota on tuonut epävarmuutta maatalouden kausityövoiman saatavuuteen. Maa- ja metsätaloustuottajien liitto MTK selvittää maatalouden kausityövoiman tarvetta ja saatavuutta viljelijöille suunnatulla kyselyllä. Ukrainalaiset ovat olleet suuri ryhmä maatilojen kausityöntekijöissä.

Esimerkiksi Hämeen alueella kausityöntekijöitä on tarvittu tiloilla noin 1 000 vuosittain, arvioi MTK Häme.

MTK Hämeen toiminnanjohtaja Päivi Rönni kertoo, että ukrainalaisia tulee tänäkin vuonna hämäläistiloille, mutta nyt tulijat ovat pääosin naisia ja lapsia. Rönnin mukaan tiloilla saatetaan joutua pohtimaan esimerkiksi sitä, voidaanko lapsille järjestää päivähoitoa ja siten vanhemmille mahdollisuus työskentelyyn.

Hämeenkoskelaiselle Nikkarin tilalle on saapunut ukrainalaisia sotaa pakoon.

– Meillä on naapurin marjatilan kanssa yhteiset työntekijät. Heidän oli tarkoitus tulla kesällä, mutta nyt on jo kaksi äitiä pienten lasten kanssa tullut sotaa pakoon, kertoo viljelijä Saara Kukkonen.

Kukkonen kertoo, että ukrainalaiset haluavat tehdä tilan töitä kesällä, mutta lasten päivähoidon järjestymisestä ei ole vielä tietoa. Kukkosen mukaan tilalla eletään päivä kerrallaan ja pyritään selvittämään ukrainalaisten asiat muun muassa vastaanottokeskuksen avulla.

– He ovat hyvin reippaita ja lapsetkin ovat tosi reippaita. Totta kai on huolta, kun kukaan meistä ei tiedä tulevasta ja päivä kerrallaan mennään, kuvailee Kukkonen tunnelmia.

Ukrainasta sotaa pakoon tulevat ihmiset voivat hakea Suomessa tilapäistä suojelua. Tilapäisen suojelun statuksella he voivat myös tehdä työtä Suomessa.

Lue myös:

.
.