Hyppää sisältöön

Shanghai meni rajuun koronasulkuun – "Nollatoleranssi on mahdoton tehtävä", sanoo kaupungissa asuva suomalainen

Kiina yrittää tukahduttaa omikronia rajuin ottein. Shanghaissa asuvat suomalaiset kutsuvat toimia absurdeiksi ja ahdistaviksi.

Mies kävelee suojavarusteissa karanteenialueen edessä Shanghaissa, Kiinassa, 28. maaliskuuta 2022. Kuva: Alex Plavevski / EPA-EFE

Viranomaiset ovat määränneet 26 miljoonan asukkaan Shanghain rajuun eristykseen nopeasti leviävien koronavirustartuntojen takia.

Shanghai on maailman suurimpia kaupunkeja ja tunnettu Kiinan talouden veturina. Miljoonakaupungin sululla on isoja vaikutuksia sekä Kiinan että koko maailman talouteen.

Kaupungin itäinen puoli Pudong suljettiin maanantaina. Sulku kestää perjantaihin 1. huhtikuuta asti, jolloin suljetaan puolestaan Shanghaita halkovan Huangpu-joen läntinen puoli Puxi.

Puxissa sijaitsee muun muassa turistien suosima historiallinen Bundin alue.

Eristyksen aikana kaikki ei-välttämättömät kaupat ja tehtaat ovat kiinni. Muun muassa Tesla on sulkenut autotehtaansa.

Sillat ja tunnelit on suljettu, eivätkä taksit tai julkinen liikenne kulje. Viranomaisten mukaan lentokentät, rautatieasemat ja rahtiliikenne toimivat yhä.

Yksi tartunta vie kokonaisen lähiön karanteeniin

Sanna Korsström asuu perheineen itäpuolella Pudongissa. He ovat olleet karanteenissa aidatulla omakotitaloalueella jo viime viikon keskiviikosta lähtien.

– Asuinalueemme on ollut lockdownissa, koska vajaan kilometrin päässä pienellä asuinalueella oli yksi tartunta, Korsström kertoo puhelimitse.

Tämä kuvastaa Kiinan nollatoleranssia: maassa halutaan nitistää yksikin koronavirustartunta.

Rufus, Moira, Sanna ja Andrei Korsström elävät tällä hetkellä eristyksessä Shanghain itäosassa.

Korsströmin perhe joutuu eristyksen aikana muiden kaupunkilaisten tavoin koronavirustesteihin. Jokainen Shanghain asukas testataan ainakin kahdesti.

Korsströmit olivat ehtineet ostaa ruokaa varastoon jo ennakkoon, koska Shanghaissa yksittäisiä asuintaloja ja lähiöitä on eristetty jo viikkojen ajan sen jälkeen, kun omikron alkoi levitä kaupungissa.

– En ole saanut nyt tilattua ruokaa kotiin neljään päivään. Kaikki tilausohjelmat ovat jumissa ja tilauskannat kiinni, koska luonnollisesti työvoimaa puuttuu, Korsström huokaa.

Korkeiden rakennusten horisontistaan tunnettu Shanghai on monin paikoin autio. Itäpuolella saavat liikkua tällä hetkellä vain ruoan ja muiden tarvikkeiden jakelijat. Valkoisiin suojapukuihin pukeutuneet valvojat vartioivat katuja ulkona.

Suomen yritysten toimintaa Shanghaissa edistävän Finland Business Councilin toiminnanjohtaja Hanna Osara pääsee vielä liikkumaan, koska hän oleskelee kaupungin länsipuolella. Tiukat koronavarotoimet eivät kuitenkaan houkuta lähtemään ulos.

– Tunnelma on apea. Monet kaupat ovat kiinni, ravintoloita on kiinni. Aika hiljaista kaduilla on, hän kuvaa.

Poliisi suojavarusteiden kanssa partiossa Nanjing-kadun pääkävely- ja ostosalueella Shanghaissa, Kiinassa, 28. maaliskuuta 2022. Kuva: Alex Plavevski / EPA-EFE

Ihmiset syöksyivät paniikissa kauppaan

Viranomaiset ilmoittivat maanantaina alkavasta sulusta vasta myöhään sunnuntai-iltana. Ilmoitus aiheutti Shanghaissa paniikin.

Asukkaat ryntäsivät kauppoihin hamstraamaan ruokaa ja muita tarvikkeita.

He olivat järkyttyneitä, koska paikallisviranomaiset olivat aiemmin luvanneet, että koko kaupunkia ei eristetä. Viranomaiset olivat sanoneet, että Shanghai on niin merkittävä talouskeskus, että sen sulkeminen aiheuttaisi valtavat ongelmat.

Shanghaissa oli aiemmin suljettu vain yksittäisiä rakennuksia ja kortteleita ja kehotettu asukkaita etätöihin.

Kaupungissa on muun muassa yksi maailman tärkeimmistä satamista, josta lähtee rahtia ympäri maailmaa.

– Jos koko suurkaupunki pysähtyisi, Itä-Kiinan merelle jäisi kellumaan paljon kansainvälistä rahtia. Sillä olisi vaikutus kansalliseen ja maailman talouteen, Shanghain COVID-19-valmiusryhmän asiantuntija Wu Fan sanoi vielä lauantaina South China Morning Post -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Maanantaina Wu kertoi toimittajille, että piilevien tartuntojen tukahduttaminen täydellisesti on sittenkin välttämätöntä.

– On välttämätöntä ryhtyä määrätietoisiin ja lujiin toimiin, jotta sosiaalista liikkuvuutta vähennetään ja tartunnan saaneet löydetään, Wu sanoi.

Finland Business Council Shanghain toiminnanjohtaja Hanna Osara pitää miljoonakaupungin eristämistä absurdina. Kuva: Lorenz Huber / Yle

Hanna Osaran mukaan sulku vaikuttaa myös suomalaisyrityksiin. Hän sanoo puhuneensa yhden sellaisen yrityksen kanssa, joka oli kärsinyt jo Shanghain aiemmista alueellisista suluista.

– Jo ennen näitä lockdowneja yrityksen rivistä oli kolmannes ihmisiä pois, Osara kertoo.

Kiinan finanssikeskus yrittää kuitenkin sinnitellä eristyksen paineessa. Muun muassa Shanghain pörssi pysyy auki pienen työpaikalla yöpyvän työntekijäjoukon voimin, kertoo Nikkei Asia -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Vähäiset tartunnat, massiiviset toimet

Shanghain tartuntamäärät ovat nousseet Kiinan korkeimmiksi. Sunnuntaina kaupungissa todettiin ennätysmäiset yli 3500 tartuntaa.

Niistä suurin osa oli oireettomia – vain 50:llä tartunnan saaneella havaittiin oireita.

Koko Kiinassa oli sunnuntain aikana 6215 uutta koronatapausta, niistäkin suurin osa oireettomia.

Shanghain varotoimet ovat muuhun maailmaan verrattuna massiivisia.

– Henkilökohtaisesti tuntuu aika absurdilta. Mutta kun on nähty, mitä muissa kaupungeissa tapahtuu, tämä on aika loogista, Hanna Osara hymähtää.

Pandemian alussa 11 miljoonan asukkaan Wuhan oli tiukassa karanteenissa 76 päivän ajan. Sen jälkeen Kiina pystyi pitkään patoamaan tartunnat. Niitä havaittiin viranomaisten mukaan korkeimmillaan vain kymmeniä päivässä, vaikka koko maassa on 1,4 miljardia ihmistä.

Omikron-varianttia Kiina ei kuitenkaan ole saanut pysähtymään, vaikka maa on laittanut viime viikkoina kymmeniä miljoonia ihmisiä karanteeniin. Muun muassa Xi’anin ja Shenzhenin miljoonakaupungit ovat olleet eristyksessä.

Poliisi suojavarusteineen partiossa Nanjing-kadun pääkävely- ja ostosalueella Shanghaissa, Kiinassa, 28. maaliskuuta 2022. Kuva: Alex Plavevski / EPA-EFE

Sanna Korsström sanoo karanteenia ahdistavaksi ja tarpeettomaksi.

– Koen, että nollatoleranssi on mahdoton tehtävä. Sen seuraukset torjunnasta ja sairastuneiden ihmisten kohtelusta ovat länsimaiselle ihmiselle hirveän vaikeita ymmärtää, hän sanoo.

Positiivisen testituloksen saaminen on Korsströmistä pelottava ajatus. Häntä huolestuttaa erityisesti se, että kaikki tartunnan saaneet eristetään, olipa oireita tai ei.

Oireettomille on rakennettu omia vastaanottokeskuksia, oireelliset joutuvat sairaaloihin. Viranomaiset jopa erottavat lapsia vanhemmistaan.

Shanghain asukas antaa koronanäytteen 28. maaliskuuta 2022. Kuva: Alex Plavevski / EPA-EFE

Kansalaisten ahdistus pulpahtelee pintaan Kiinan sosiaalisessa mediassa.

Ihmiset ovat päivitelleet esimerkiksi vaikeasti astmaattisen sairaanhoitajan kohtaloa. Hoitaja ei päässyt hoitoon sairaalaan, jossa hän työskenteli, koska ensiapuosasto oli suljettu koronatartuntoihin liittyvän desinfioinnin takia. Hän kuoli matkalla toiseen, lähimpään sairaalaan.

Ihmiset kertovat sosiaalisessa mediassa perheenjäsentensä vaikeudesta saada hoitoa muuhun kuin koronaan.

Pudongin eristyksen pitäisi päättyä perjantaina, mutta Sanna Korsström ei vielä uskalla luottaa siihen.

– Ei tiedetä, tuleeko asuinalueellamme positiivisia testituloksia. Mikä seuraava askel sitten on? Olen hyvin skeptinen, hän sanoo.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 29. maaliskuuta kello 23 saakka.

Lue lisää:

.
.