Hyppää sisältöön

Koronan voi välttää vain vetäytymällä autiolle saarelle, sanoo johtajaylilääkäri – tartuntojen todellista määrää ei tiedä kukaan

Monissa maakunnissa korona jyllää nyt pahana, ja samaan aikaan rajoituksia on purettu. Tartunnat ovat korkealla esimerkiksi Kaakkois-Suomessa, Etelä- ja Itä-Savossa, Kainuussa sekä Keski-Pohjanmaalla ja Vaasan sairaanhoitopiirissä.

Ruuhkat ovat kadonneet monilta rokotuspisteiltä. Kuva on kauppakeskus Hansasta Kouvolasta. Kuva: Antro Valo / Yle

Rokotepisteellä kauppakeskus Hansassa Kouvolassa on rauhallista. Enää ei ole tietoakaan kymmenien ihmisten jonoista, jotka olivat arkipäivää vain kolme kuukautta sitten.

Arto Sippu, 88, ja Helena Sippu, 86, saivat kuulla, että yli 80-vuotiaat saisivat jo neljännen rokotteen. He päättivät hoitaa asian kuntoon omalta osaltaan ensimmäisten joukossa.

– Vaimon pitää saada olla aina ensimmäinen joka paikassa, toteaa Arto Sippu.

Kouvolalaiset Helena- ja Arto Sippu Kauppakeskus Hansan rokotuspisteellä.
Kun Arto ja Helena Sippu saivat kuulla, että yli 80-vuotiaat saisivat jo neljännen rokotteen, he päättivät hoitaa asian kuntoon omalta osaltaan ensimmäisten joukossa.

Pariskunta on jo hieman uupunut epidemian jatkumiseen.

– Se on melkein sitä kotona oloa ja lenkkeilyä. Matkustamaan ei ole päässyt, sanoo Helena Sippu.

Sippujen koronarokotukset ovat nyt ajan tasalla. Vanhimmassa ikäryhmässä rokotekattavuus onkin paras, yli 90 prosenttia.

Rokotuskattavuus nousee hitaasti tällä hetkellä. Huonoin tilanne on nuorilla aikuisilla. Heidän toivottaisiin hoitavan rokotussuojansa kuntoon.

– 24–44-vuotiailla osuus on matalampi kuin muissa ikäryhmissä. Samoin alle 12-vuotiaita on rokotettu vielä vähän. Viestintää on pyritty lisäämään ja tavoittamaan nuoria ihmisiä erityisesti somen kautta, sanoo Kymsoten rokotuskoordinaattori Mari Ollas.

Hän haluaa muistuttaa rokotuspisteiden olemassaolosta. Ajanvarauksella aikoja on runsaasti vapaana ja ilman ajanvaraustakaan rokotuspisteellä ei juuri tarvitse jonotella.

Koronatartuntojen todellista määrää ei tiedä kukaan

Rokotteella suojautuminen olisi nyt erityisen tärkeää, sillä Kymenlaaksossa koronatilanne on pahempi kuin vielä koskaan koronan aikaan. THL:n tilastojen mukaan ilmaantuvuusluku on yli 2 600. Tartunnat ovat korkealla myös Etelä- ja Itä-Savossa, Kainuussa sekä Keski-Pohjanmaalla ja Vaasan sairaanhoitopiirissä. Myös Etelä-Karjalassa ilmaantuvuusluku on yli 2 000.

Koronaviruksen nykyinen valtavariantti omikron ja sen alavariantti BA.2 eli omikron 2 leviävät ärhäkästi Kymenlaaksossa. Uusia tautitapauksia kirjataan viikoittain yli 2 000. Tuore viikkoennätys on 2 400 uutta tapausta. Niiden lisäksi on paljon kotitesteillä todettuja tapauksia, jotka eivät päädy virallisiin tilastoihin.

Kouvolan ja Kotkan rokotepisteillä käy kummassakin päivittäin noin sata rokotettavaa. Hiljaista on, toteaa Kymsoten rokotuskoordinaattori Mari Ollas Kuva: Antro Valo / Yle

Todellista määrää ei tiedä kukaan. Virustartunnan voi saada tällä hetkellä mistä tahansa.

– Jos vetäytyy johonkin autiolle saarelle ja odottaa siellä muutaman kuukauden koronan hiipumista, niin saattaisi tartunnan välttää. Mutta jos käy töissä, ruokakaupassa ja hoitaa vain ne välttämättömätkin asiat, mahdollisuus tartuntaan on aika iso, huomauttaa Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Koska autiolle saarelle vetäytyminen harvan kohdalla onnistuu, voi omalla toiminnallaan suojata itseään ja muita. Maskin käytöllä, hygieniasääntöjen noudattamisella ja tungoksien välttämisellä riski taudin leviämiseen pienenee.

Rokotteilla voidaan helpottaa sairaanhoidon kuormitusta

Tartuntamäärien lisääntymistä huolestuttavampaa on sairaalahoidon tarpeen on lisääntyminen. Sairaalahoitoon joutuu nyt erityisesti hyvin iäkkäitä 80–90-vuotiaita ihmisiä, joiden koronainfektio itsessään ei ole paha.

– He pärjäävät tavanomaisilla hoitomuodoilla, kuten hyvällä perushoidolla, kuumeen alentamisella ja lisähapella. Kun taustalla on muita peruskuntoa heikentäviä sairauksia, niin korona vie sairaalaan, sanoo johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Vaikka nykyiset variantit tarttuvat herkästi ja myös rokotusten läpi, rokotus suojaa vakavalta tautimuodolta. Rokotuksilla on tärkeä osa siinä, että korkeista tartuntamääristä huolimatta sairaalat eivät ole aivan täynnä koronapotilaita. Tilanne on kuitenkin huolestuttava.

– Joudutaan miettimään tarkkaan, miten saadaan varmistettua koronaan sairastuneille riittävästi osastopaikkoja. Saatamme joutua rajoittamaan esimerkiksi kiireettömiä leikkauksia tai tutkimuksia. Se ei ole toivottavaa, koska korona on jo muutoinkin kasvattanut hoitovelkaa, miettii johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa toivoo, että ihmiset käyttäisivät maskia julkisissa tiloissa yhtä ahkerasti kuin vielä vuosi sitten. Kuva: Antro Valo / Yle

Osa ihmisistä ei ole vielä hakenut ensimmäistäkään rokotusta ja vielä suuremmalla osalla rokotesarja on jäänyt kesken. Siksi Kymsoten johtajaylilääkäri toivoo ryhdistäytymistä rokotusten suhteen.

– Siitä on eniten hyötyä rokotetulle itselleen, mutta se vähentää myös terveydenhuoltoon kohdistuvaa rasitusta, hän muistuttaa.

Voit keskustella aiheesta 30.3.2022 klo 23.00 saakka.

.
.