Hyppää sisältöön

Yle näyttää dokumentin, joka sai Ruotsin viranomaiselta langettavan päätöksen ja poistettiin SVT:n palvelusta – ohjaaja seisoo elokuvansa takana

Punkkisota kertoo Joonas Berghällin raskaasta matkasta kroonisen borrelioosin kanssa. Nyt se esitetään ensimmäistä kertaa Suomen televisiossa osana Docventuresin ohjelmistoa.

Joonas Berghäll on Punkkisota-dokumenttinsa kertoja ja päähenkilö. Kuva: Oktober Oy

Yle näyttää tänään televisiossa Joonas Berghällin viimevuotisen dokumentin Punkkisota. Elokuvan ympärillä on käyty poikkeuksellista keskustelua, sillä sen esittämät faktatiedot eivät asiantuntijoiden mukaan ole tasapainossa.

Punkkisota seuraa dokumentaristi Joonas Berghällin henkilökohtaista matkaa borrelioosin kanssa. Dokumentissa hän hakee apua ensin suomalaisilta lääkäreiltä ja viranomaisilta, ja lopulta ulkomailta. Hoidot ovat rankkoja ja kalliita.

Berghäll uskoo sairastavansa kroonista borrelioosia, jota lääkärit eivät hänen mukaansa tunnusta sairaudeksi. Berghällin ja dokumentin näkemys on, että borrelioosipotilaisiin suhtaudutaan vähättelevästi. Heidän oireitaan ja mielenterveyttään epäillään.

Ruotsin SVT esitti dokumentin kanavallaan lokakuussa 2021 ja julkaisi sen suoratoistopalvelussaan. Kun Expressen-lehden toimittaja Amina Manzoor kritisoi dokumentin väitteitä kolumnissaan (siirryt toiseen palveluun), SVT veti elokuvan palvelustaan.

Helmikuussa 2022 SVT sai ohjelman esittämisestä langettavan päätöksen MPRT:ltä (siirryt toiseen palveluun) (Myndigheten för press, radio och tv), Ruotsin kulttuuriministeriön alaiselta hallintoviranomaiselta, joka valvoo ilmaisunvapauden ja muiden lakien noudattamista Ruotsin mediassa.

Manzoorin ja MPRT:n mukaan dokumentti painottaa liian vahvasti näkemystä, jonka mukaan krooninen borrelioosi on todellinen sairaus, jota voidaan hoitaa pitkäaikaisilla antibioottihoidoilla. Maailman terveysjärjestö WHO ei jaa tätä käsitystä. Vastakkaiset näkökulmat saavat elokuvassa paljon vähemmän näkyvyyttä.

Nyt Yleisradio esittää elokuvan osana Docventuresin ohjelmistoa.

Joonas Berghäll hakee Punkkisota-dokumentissa vastausta sille, miksi kroonista borrelioosia ei tunnusteta sairaudeksi. Kuva: Oktober Oy

Sananvapautta kannattaa varjella

Yleisradion etiikkapäällikkö Timo Huovinen sanoo, että Punkkisodan esittämisestä on käyty Ylellä "hyvin syvällistä ja pitkällistä keskustelua". Yleisradio on yksi elokuvan tuottajista.

– Minua häiritsee dokumentissa se, että tässä on haluttu lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla. On haluttu kuvata henkilökohtaista tietä, mikä on erinomaisesti kuvattu, mutta sen kautta on haluttu kertoa että asia on näin, vaikka se ei ole näin, Huovinen sanoo.

– Kuvainnollisesti: Jos 98 prosenttia tieteellisestä yhteisöstä on jotakin mieltä ja kaksi prosenttia jotakin toista mieltä, niin tässä dokumentissa takerrutaan siihen kahteen prosenttiin. Esitetään se 98-prosenttisena, ja loput kaksiprosenttisena, Huovinen kuvailee.

MPRT:n langettavassa päätöksessä perusteina pidettiin faktasisällön yksipuolisuutta sekä dokumenttiin upotettuja animaatiopätkiä, joissa esitellään borrelioosin toimintaa. Näiden osioiden tiedot on esitetty tavalla, jota MPRT:n lautakunnan mukaan ei pidetty osana elokuvantekijän henkilökohtaista tarinaa, vaan pikemminkin tieteellisesti perusteltuna tosiasiana.

Ylen esittämässä versiossa animaatioihin on lisätty teksti: "Animaatio perustuu Joonaksen ja hänen taustatiiminsä tekemään selvitystyöhön sekä tieteellisiin julkaisuihin".

Ylen etiikkapäällikkö Timo Huovinen näkee, että Punkkisota-keskustelussa on kyse sananvapaudesta. Kuva: Yle

SVT oli lisännyt dokumentin alkuun tekstin, joissa kerrottiin, että krooninen borrelioosi ei ole tieteellisesti todistettu sairaus ja ettei ole todisteita siitä, että se voitaisiin parantaa pitkäaikaisella antibioottihoidolla. Tätä MPRT ei pitänyt riittävänä.

Yle on puolestaan päättänyt esittää dokumentin niin, että se kehystetään Docventuresissa käydyllä studiokeskustelulla, jossa ovat mukana lääkäri ja tutkija Olli Vapalahti, psykologi-syöpälääläri Päivi Hietanen ja lääketieteen tohtori Pekka Louhiala.

Tämä keskustelu pidetään mukana myös elokuvan Areena-julkaisussa.

Timo Huovinen muistuttaa, että sananvapaus on länsimaisen demokratian perusperiaatteita, ja sitä kannattaa varjella.

– Yksi tapa varjella sitä on lisähaastaminen ja lisäkehikointi. Tällä ratkasulla ei ole haluttu jättää asiaa dokumentaristin varaan, vaan on rakennettu ympärille lisäkehikko, joka on vielä laajempi kuin Ruotsissa.

Tasapainon hakemista

Yleisradion dokumenttien tuottaja ja tilaaja Erkko Lyytinen sanoo, että tasapuolisuus ja väitteiden lähteyttäminen tuotiin esiin jo Punkkisodan käsikirjoitusvaiheessa. Lähteitä on elokuvaan myös tuotu ja taustatutkimusta tehty.

– Tullaan peruskysymykseen, että millä tavoin elokuvan tasapaino kahden hyvin voimakkaasti eriävän mielipiteen välillä on muodostettu. Siinähän se haaste on.

Tasapainon kysymys on keskeinen tekijävetoisten dokumenttielokuvien kohdalla, koska ne nojaavat usein vahvasti tekijän näkemyksiin ja mielipiteisiin. Julkaisijana Ylen täytyy kuitenkin tarkastella elokuvia samoin kriteerein kuin puhtaita faktasisältöjä. Esitettyjen väitteiden täytyy kestää kriittistä tarkastelua.

Näitä kysymyksiä mietittiin muutama vuosi sitten, kun Yle esitti turvapaikanhakijoiden Suomeen tuloa käsittelevän dokumentin Seinäjoen arabikevät. Sen kohdalla päädyttiin samanlaiseen ratkaisuun kuin Punkkisodan kanssa: dokumentin yhteyteen liitettiin sitä kontekstoiva studiokeskustelu.

Punkkisota pyöri elokuvateattereissa vuosi sitten keväällä 2021. Kuva: Oktober Oy

Lyytinen sanoo, että suhteemme tietoon on muuttunut kymmenen vuoden aikana hurjasti.

– Miten kerromme katsojalle, että mikä tässä sisällössä on tietoa ja mikä on tekijän kokemusta? Nämä asiat ovat tulleet tässä päivässä ja ajassa tosi tärkeiksi, ja hyvä niin.

Punkkisota pyöri elokuvateattereissa vuosi sitten. Lyytinen sanoo, että teatterilevityksen yhteydessä harvemmin käydään sellaista laajempaa keskustelua, jota nyt Docventuresin myötä on käyty. Yleensä keskustelu aktivoituu vasta Ylen julkaisun yhteydessä.

– Sekin on ollut julkinen esitys, julkinen teatterilevitys. Miksi silloin ei käyty keskustelua?

Suomessa Punkkisodasta ei ole vielä voitu kannella JSN:ään, sillä elokuvateatterit eivät kuulu JSN:n piiriin. Yleisradio kuuluu, joten on mahdollista, että joku kantelee Punkkisodasta sen esittämisen jälkeen.

– JSN tekee niin kuin JSN:n kuuluu tehdä. Me pyrimme siihen, että emme saisi JSN:stä langettavia tuomioita, Ylen etiikkapäällikkö Timo Huovinen sanoo.

Ohjaaja Joonas Berghäll (vas.) seisoo Punkkisota-dokumenttinsa takana täysin. Kuva: Oktober Oy

Tarvitaan pioneereja, ohjaaja sanoo

Joonas Berghäll sanoo seisovansa dokumenttinsa takana täysin. Hän huomauttaa, että elokuvassa on käytetty kansainvälistä taustatiimiä ja kotimaista taustatoimittajaa tarkastamaan tiedot. Taustalta löytyy 99 lääketieteellistä julkaisua. Ne on listattu myös elokuvan kotisivuilla (siirryt toiseen palveluun).

– Tarvitaan pioneereja, jotka ovat valmiita muuttamaan maailmaa, Berghäll sanoo.

Tieto SVT:n ratkaisusta poistaa dokumentti suoratoistopalvelustaan tuntui kauhealta.

– Oli fiilis, että miten tää voi olla totta, että SVT tämmöseen suostuu.

Berghäll kertoo tavanneensa dokumenttia tehdessään kymmeniä kroonista borrelioosia sairastavia potilaita ja viestitelleensä sadoille, jotka kärsivät samoista vaivoista ja ovat saaneet apua elokuvassa esitetyistä hoitokeinoista.

Berghäll on mukana Docventures-lähetyksen chatissa vastailemassa katsojien kysymyksiin.

Punkkisota esitetään Docventuresissa Yle Areenassa ja Yle TV 2:ssa tiistaina 29.3. klo 21.

Voit keskustella jutusta 30.3. kello 23:een asti.

Lue lisää:

.
.