Hyppää sisältöön

Valtatielle 22 ilmestyi liikennemerkkeihin maalattuja Venäjän lippuja ja z-merkkejä

Ely-keskuksen näkökulmasta liikennemerkkeihin maalatut liput olivat töhrimistä. Turvallisuusasiantuntija Jarno Limnéll pitää tekoja pilailuna.

Tien kunnossapidosta vastaavat urakoitsijat maalasivat nopeasti liput ja merkit piiloon. Kuva: Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus

Viime viikonloppuna valtatiellä 22 autoilevat huomasivat useiden liikennemerkkien taustoihin maalattuja Venäjään liittyviä symboleita.

Venäjän trikolorilippu oli maalattu spraymaaleilla vapaalla kädellä. Myös z-merkit on spreijattu varsin nopeasti.

Ely-keskus sai näistä ilmoituksia autoilijoilta ja tien kunnossapitourakoitsijoilta. Liput eivät ehtineet olla kauaa näkyvillä, sillä ely-keskus ohjeisti urakoitsijat maalaamaan sekä liput että z-kirjaimet harmaalla maalilla piiloon.

Z:sta on tullut Venäjän hyökkäyssodan symboli, jolla esimerkiksi venäläiset somevaikuttajat tai urheilijat (siirryt toiseen palveluun) (Helsingin Sanomat) ovat osoittaneet tukensa maansa toimille Ukrainassa. Saksan kahdessa osavaltiossa z-merkin käyttö julkisesti on rikos.

Maalauksia oli ainakin noin kymmenessä liikennemerkissä Muhoksen ja Paltamon välillä.

Tämä valtatien 22 varrella olevan liikennemerkin tausta on maalattu harmaalla, mutta merkissä näkyy yhä sinisen maalin roiskeita. Kuva: Timo Sihvonen / Yle

Turvallisuusasiantuntija ja sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll ei ole kuullut Kainuuseen ja Pohjois-Pohjanmaalle liikennemerkkeihin ilmestyneistä symboleista.

– Kuulen asiasta ensimmäisen kerran. En ole kuullut, että tällaista olisi tapahtunut muualla Suomessa.

Limnéll: tulkinnoissa pitää olla varovainen

Motiivia liikennemerkkien töhrimiseen Limnéll ei osaa antaa, eikä myöskään lähde kommentoimaan kuka niitä mahdollisesti olisi tehnyt. Hän pitää tekoja pilailuna tai häiriköintinä.

– Kun puhutaan hybridivaikuttamisesta ja sen voimistumisesta Suomessa, ja erityisesti meidän Nato-keskustelusta, on hyvä olla hereillä ja valmiina miettimään erilaisia vaikuttamisen keinoja.

Samalla Limnéll korostaa, että tulkinnoissa pitää olla hyvin varovainen, eikä jokaista risahdusta pidä ottaa hybridivaikuttamisena. Kuka tahansa voi esimerkiksi mennä kauppaan, hakea erivärisiä spraymaalipulloja ja maalata Venäjän lipun.

Harmittomaksi ajateltu pila voidaan ylitulkita ja se voi luoda tarpeetonta turvattomuuden ilmapiiriä.

– Pää pitää pitää kylmänä, ja kaikkeen informaatioon pitää suhtautua kriittisesti.

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari arvioi tänään, että operaatiot Suomea vastaan lisääntyvät tulevina kuukausina. Mitä tavallisen ihmisen tästä pitäisi ajatella?

– Mielestäni on tärkeää, että tämä asia sanotaan rehellisesti. Olen Antti Pelttarin kanssa samaa mieltä, että hyvin todennäköisesti hyvin monipuolinen hybridivaikuttaminen suomalaiseen yhteiskuntaan ja suomalaisten arkeen tulee lähikuukausina lisääntymään.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit osallistua keskusteluun Yle-tunnuksella 30. maaliskuuta klo 23:een saakka.