Hyppää sisältöön

Ukrainalaispakolaisille räätälöidään työllistymispalveluja Keski-Suomessa – tilapäistä suojelua hakeneet voivat työllistyä nopeastikin

Keskisuomalaisyrityksissä on haluja työllistää ukrainalaisia. Sotaa paenneiden kannattaa hakea tilapäistä suojelua, jonka avulla työntekoon oikeuttavan oleskeluluvan saa tavallista nopeammin.

Kunnissa selvitetään Ukrainasta tulleiden työllistymismahdollisuuksia. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Keski-Suomen TE-toimiston johtaja Tuula Säynätmäki kertoo, että ukrainalaispakolaisia vastaanottaneista kunnista on tullut TE-toimistoon toiveita tulijoiden työllistämistoimista, sillä moni tulija haluaisi päästä töihin.

TE-toimisto valmistelee nyt Jyvässeudulla ukrainalaisille kohdistettuja palveluja yhdessä vastaanottokeskuksen, maahanmuuttajien osaamiskeskuksen ja työllisyyden kuntakokeilun kanssa. Muualla maakunnassa palveluja suunnitellaan yhdessä kuntien kanssa.

Ukrainalaisten työnhaku helpottuu, jos he hakevat tilapäistä suojelua poliisin tai rajaviranomaisen kautta (siirryt toiseen palveluun). Maahanmuuttovirasto myöntää Ukrainan sotaa paenneille tilapäisen suojelun saaneille työntekoon oikeuttavan oleskeluluvan nopeasti.

Tällä hetkellä työntekoon oikeuttavan luvan saa noin kuukaudessa, maahanmuuttovirasto tiedottaa. Päätöksen tilapäisestä suojelusta saa noin kahdessa viikossa, ja oleskeluluvan saantiin kuluu toiset kaksi viikkoa.

Ukrainalaiset voivat hakea Suomesta töitä omatoimisesti, mutta jos he ilmoittautuvat työnhakijaksi, heitä palvellaan työllisyyden kuntakokeilujen sijaan TE-toimistossa, sillä heillä ei yleensä ole vielä kotikuntaa Suomessa.

Työtä tarjolla työvoimapulasta kärsivillä aloilla

Tällä hetkellä viranomaisilla ei ole vielä tarkkaa tietoa ukrainalaisten työ- tai koulutustaustasta. Säynätmäen mukaan tulijoissa on kuitenkin kielitaitoista ja koulutettua väkeä.

Millä aloilla työtä olisi ukrainalaisille Keski-Suomessa tarjolla?

– Aika lailla samoilla työvoimapula-aloilla kuin koko maassa, Tuula Säynätmäki toteaa.

Avoimia työpaikkoja on tällä hetkellä sosiaali- ja terveyspalveluissa, IT-alalla, rakentamisessa, majoitus- ja ravintola-alalla, teollisuudessa sekä siivous- ja kiinteistöpalveluissa.

Kesää kohti mentäessä työvoimatarve kasvaa, sillä myös kausityöhön etsitään näin keväällä työvoimaa.

Joissakin tehtävissä voi Säynätmäen mukaan pärjätä esimerkiksi englannin kielellä, mutta oleskeluluvan saaneiden kotoutumiskoulutukseen sisältyy suomen kielen opetusta.

Yrityksissä haluja rekrytoida ukrainalaisia

Keskisuomalaisilla yrityksillä on ollut jo kiinnostusta ukrainalaispakolaisten rekrytointiin, Tuula Säynätmäki kertoo.

Keski-Suomen TE-toimisto kartoittaa parhaillaan laajemmin yritysten halukkuutta palkata ukrainalaista työvoimaa. Samalla se selvittää sitä, miten Ukrainan sota on vaikuttanut keskisuomalaisyritysten toimintaan.

Kartoituksella selvitetään muun muassa sitä, miten sota on vaikuttanut yritysten kustannuksiin, myyntiin ja markkinoihin sekä henkilöstöön.

.
.