Hyppää sisältöön

UPM-Kymmenelle vaaditaan jopa 70 000 euron yhteisösakkoa: alihankkijalle sairaalahoitoa vaativat vammat, syytteet kiistetään

Kaikki vastaajat kiistävät syytteet työturvallisuusrikoksesta. Työtapaturma sattui Korkeakosken sahalla joulukuussa 2019.

Työtapaturma sattui Korkeakosken sahalla. Syyttäjä vaatii UPM:lle ja alihankkijan edustajille sakkoja. Kuvituskuva. Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Syyttäjä vaatii UPM-Kymmene OyJ:lle ainakin 50 000–70 000 euron yhteisösakkoa syytetystä työturvallisuusrikoksesta. UPM-Kymmenen työntekijälle ja alihankkijan kahdelle työntekijälle vaaditaan samalla sakkorangaistusta.

Kaikki vastaajat kiistävät syytteet.

Työtapaturma sattui Juupajoella Korkeakosken sahalla joulukuussa 2019. Lassila&Tikanojalta tulevan työntekijän tehtävä oli puhdistaa sahan lämpökeskuksen kattiloita tuhkasta.

Alun perin kattilat piti imuroida, mutta tuhkaa oli kasteltu kattilan jäähdyttämiseksi. Tuhka oli muuttunut tuhkalietteeksi, jossa oli syövyttävää lipeää.

Syyttäjän mukaan työntekijää ei perehdytetty tehtävään, joten hänellä ei ollut vaadittavia suojavaatteita. Kattila oli ahdas, ja työntekijä siivosi polvillaan lähes tunnin. Lipeä syövytti hänelle verta vuotavia, palovammoihin rinnastuvia emäsvammoja molempiin polviin. Vammat vaativat sairaalahoitoa.

Yritykset kiistelevät keskenään nyt siitä, tiedettiinkö kastelusta ja kuinka yleistä märkä tuhka on.

Lassila&Tikanojan syytteet saaneiden työntekijöiden mukaan kyse oli yrityksen tilaamasta vuokratyöntekijästä, ei suorasta alaisesta. Lisäksi yrityksen työntekijät vetoavat siihen, että työntekijä tilattiin imuroimaan kuivatuhkaa, eikä lipeän vaarasta ollut tietoa.

UPM taas vaatii hylkäämään syytteet, koska se katsoo, ettei sillä ole suoraa vastuuta valvoa alihankkijaa tai sen vuokratyöntekijää. UPM:n mukaan avin valvontaraportissa on virhe, eikä tuhkaa kasteltu, vaan sinne valui sammutusvettä. Yrityksen mukaan tästä kattilan kastelusta oli kerrottu etukäteen, mutta sillä ei ollut tietoa lipeävaarasta. UPM:n mukaan Lassila&Tikanojan olisi pitänyt ymmärtää tämä kemiallinen vaara itse.

Pirkanmaan käräjäoikeus antaa tuomion asiassa myöhemmin.