Hyppää sisältöön

Käytettyjen vaatteiden arvostus kasvaa, Jyväskylän ydinkeskustaan kaksi uutta myymälää: "Myynti on ylittänyt kaikki odotukset", sanoo yrittäjä

Second hand -vaatteet ja myymälät ovat osa kestävän kuluttamisen trendiä. Jyväskylässä uusien liikkeiden toivotaan lisäävän koko keskustan vetovoimaa.

Jasmin Kytömaa selaa second hand -vaatteita Jyväskylän keskustassa. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Käytettyjen vaatteiden markkinoita ovat niin Jyväskylässä kuin muuallakin Suomessa hallinneet pitkälti kirpputorit. Samalla moni vaateketju on siirtynyt kauppakeskittymiin keskustojen ulkopuolelle.

Jos kirpputorit ovat käytettyjen vaatteiden halpakauppoja, se laadukkaammaksi mielletty versio ovat second hand -kaupat. Niiden tuloa kaupunkien keskustoihin on uumoiltu jo jonkin aikaa.

Jyväskylässä muutos näyttäisi tulevan todeksi. Syksyllä ydinkeskustassa avautui käytettyjen vaatteiden pop up -myymälä, ja nyt ovensa on avannut kaksi pysyvää liikettä.

– Vastuullinen kuluttaminen ja muoti on vahvasti nouseva trendi ja Jyväskylässä on sille enemmän kysyntää kuin tarjontaa. Myynti on ylittänyt kaikki odotukset, sanoo Rebel Second Handin yrittäjä Terhi Vallas.

Terhi Vallas sanoo, että yrityksen alku on ollut odotuksiakin parempi. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Samalle trendille rakentaa Happy Second, joka jatkaa syksyisen pop up -myymälän ja sen hyvien kokemusten pohjalta.

– Perusidea on, että saamme luotua tänne keskustaan kestävämpää kulttuuria vaatteisiin, kenkiin ja asusteisiin, sanoo yrittäjä Leila Luhtanen.

Leila Luhtanen sanoo satsaavansa erityisesti asiakaspalveluun. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Happy Second on ollut nyt avoinna runsaat puolitoista kuukautta.

– Ihan huippuhyvin on lähtenyt liikkeelle, ihanasti ovat ihmiset löytäneet meidät, Luhtanen sanoo.

Second hand -myymälöiden toivotaan osaltaan lisäävän keskustan vetovoimaa. Ainakin Nea Niemisen kohdalla se toimii.

– Näiden liikkeiden takia tulen keskustaan. Ympäristöasiat ovat olleet paljon esillä, ja nyt on mahdollisuus tällaiseen, Nieminen sanoo.

– Keskustassa tulee enemmän kierreltyä näitä second hand -kauppoja. Normikaupoista ei tahdo oikein löytää mitään, näistä löytää enemmän, sanoo puolestaan Jasmin Kytöpuro.

Tuoreimmat tiedot kertovatkin, että Jyväskylän keskustan vetovoima on parantunut selvästi.

.
.