Hyppää sisältöön

Talouselämä: Suomen kriittisen infrastruktuurin yllä lennätetty drooneja – lehden lähteen mukana osassa tapauksista syypääksi epäillään Venäjää

Droonikuvausta on rajoitettu tai se on kielletty Suomen kriittisen infrastruktuurin, kuten ydinvoimaloiden, yläpuolella. Talouselämän lähteen mukaan tällaisten kohteiden yllä on lennätetty drooneja alkuvuonna.

Helsingissä kuvauskielto on voimassa esimerkiksi Valtioneuvoston linnan yläpuolella. Ilmakuvassa Helsingin Senaatintori toukokuussa 2021. Kuva: Silja Viitala / Yle

Kuvauslennokeilla eli drooneilla on lennetty alkuvuonna Suomen kriittiseen infrastruktuuriin kuuluvien kohteiden yläpuolella, kertoo Talouselämä (siirryt toiseen palveluun).

Helsingin poliisi on vahvistanut lehdelle, että se on tutkinut alkuvuodesta seitsemää tapausta, jossa droonilla on lennetty lentokieltoalueella Helsingissä. Tapauksista neljä on edennyt syyteharkintaan.

Droonikuvaaminen on Suomessa kiellettyä tai rajoitettua kriittiseen infrastruktuuriin kuuluvien kohteiden yllä. Tällaisia ovat esimerkiksi ydinvoimalaitosten alueet. Helsingissä kuvauskielto koskee esimerkiksi tasavallan presidentin virka-asunnon aluetta.

Rikostarkastaja Jari Illukka kertoo Talouselämälle, että neljässä Helsingin poliisin tutkimassa tapauksessa droonien lennättäjät vaikuttavat olleen "tavallisia kansalaisia". Kolmessa tapauksessa tekijä ei vielä ole tiedossa.

Lisäksi Talouselämä kertoo, että sen tietojen mukaan Suomen turvallisuusviranomaiset ovat keränneet jo vuosien ajan tietoja lentokieltoalueilla tapahtuneesta droonikuvauksesta.

Asiaa tunteva lähde kertoo lehdelle, että osassa tapauksista Venäjän epäillään olevan kuvaamisen takana. Lähde kuvailee kuvaustoiminnan voimistuneen Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Suojelupoliisi ei halunnut kommentoida Talouselämälle, onko sen tietoon tullut havaintoja kriittisen infrastruktuurin yllä tapahtuneesta kuvauksesta.

Lue lisää:

.
.