Hyppää sisältöön

Viljelijöiden tuska kasvaa kasvamistaan – nyt pelkona ovat talvituhot

Hankien ja jääpeitteen alla on nyt aikaisempaa enemmän kylvöalaa ja talvituhot uhkaavat. Viime syksynä maahan pantiin Suomen historian suurin syysvehnäala.

Kasville on pahaksi kun maa vuoroin sulaa ja vuoroin jäätyy. Arkistokuva. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Paksuuntunut jää uhkaa syysviljoja. Pelloilla on monin paikoin jääkansia, jotka rasittavat kasvustoja. Talvituhojen laajuutta ei vielä pystytä arvioimaan.

Ongelmaa kasvattaa se, että viime syksynä Hämeessä kylvettiin aikaisempaa enemmän syysviljoja. Viljelijät lisäsivät kylvöaloja, sillä siihen kannusti menneen kasvukauden kuivuus. Juuri viime syksynä kylvettiin valtakunnallisesti Suomen historian suurin syysvehnäala. Syysvehnää kylvettiin yli 100 000 hehtaaria.

Tiloilla on jo ennestään riittämiin ahdinkoa. Tuotantokustannukset ovat nousseet kohisten. Osalla tiloista ovat lannoitteet hankkimatta, mikä johtanee viljelyalojen pienentymiseen. Osalla tiloista on maksuvaikeuksia.

Varautumisen ministerityöryhmä on tahollaan vastikään päättänyt toimista huoltovarmuuden turvaamiseksi. Kotimaisen ruuantuotannon tukemiseksi osoitetaan yhteensä noin 300 miljoonaa euroa.

Kokonaisuus sisältää nopeavaikutteisia tukimuotoja maatilojen maksuvalmiuden tukemiseksi sekä toimia, joilla vauhditetaan energiaomavaraisuuden kasvattamista ja siirtymää pois fossiilisista luonnonvaroista.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.