Hyppää sisältöön

Vammoja lumesta ja jäästä, sydänvaivoja ladulla – Pyhällä harjoitellaan vaativia pelastustehtäviä, joita kasvanut luontoinnostus on lisännyt

Eräolosuhteissa loukkaantuneen pelastaminen vaatii normaalista poikkeavaa osaamista, jota ensi- ja sairaanhoitajat, lääkärit sekä pelastusalan ammattilaiset harjoittelevat nyt Pyhätunturilla.

Ensihoitaja Juho Kärkkäinen saapuu helikopterilla auttamaan lumivyöryyn joutunutta naista pelastusharjoituksessa
Ensihoitaja Juho Kärkkäinen saapuu helikopterilla auttamaan lumivyöryyn joutunutta naista pelastusharjoituksessa

Talvisin ensi- tai sairaanhoitaja voi pohjoisessa luonnossa joutua työtehtävään, jossa hoitoa tarvitsee jäälohkareen päähänsä saanut jääkiipeilijä, sydäninfarktin saanut hiihtäjä tai lumivyöryyn joutunut vapaalaskija. Ne ovat tapauksia, joissa tarvitaan nopeaa hoitoa.

Pyhätunturilla harjoitellaan luonnossa vakavasti loukkaantuneiden tai sairaskohtauksen saaneiden pelastamista eräolosuhteissa. Pyhä Emergency Medicine Camp -pelastusharjoitukseen osallistuu ensi- ja sairaanhoitajia sekä lääkäreitä, jotka työskentelevät sairaaloissa, ensihoidossa ja päivystyksissä ympäri Suomen.

Pyhän EMC -pelastusharjoitukseen osallistuu ammattilaisia ja pelashenkilöitä eri puolilta Suomea. Kuva: Raimo Torikka / Yle

Vastaavanlainen harjoitus on järjestetty Suomessa vain kerran aikaisemmin. Tällä kertaa koulutuksesta vastaa 15 terveydenhuollon osaajaa, harjoitukseen osallistuu noin 30 eri alan terveys- ja pelastusalan ammattilaista. Mukana myös lääketieteen erikoislääkäreitä eri puolilta Suomea, jotka eivät normaaliolosuhteissa ole mukana kenttäolosuhteissa.

Kylmä, viima ja upottava lumi lisäävät haastetta pelastustehtäviin

Pelastusharjoitukseen osallistujat pistävät itsensä likoon eräolosuhteissa kelissä kuin kelissä. Tapahtuman perustajan, Laatupäivystyksen vastuulääkärin Johannes Kärkkäisen mukana yksi harjoituksen lähtökohdista on se, että kaikki pelastusharjoitukset tapahtuvat luonnossa ja autenttisessa ympäristössä.

– Täällä harjoittelemme, kuinka me terveydenhuollon ja pelastamisen toimijat pelaamme yhteen potilaan parhaaksi, kun toimintaympäristö on hankala ja vammat vaikeita. Usein keskeistä on, kuinka pääsemme nopeasti paikkaan, jossa potilaan vaivaa voidaan hoitaa, kertoo Johannes Kärkkäinen

Kärkkäisen mukaan Pyhätunturilla pyritään löytämään keinoja pelastustyössä tarvittavan saumattoman yhteistyön saavuttamiseksi.

Pyhän Emergency Medical Camp -tapahtuman perustaja Laatupäivystyksen vastuulääkäri Johannes Kärkkäinen pitää harjoitusta tärkeänä. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Päijät-Hämeen keskussairaalan päivystyksessä työskentelevän erikoislääkäri Matti Kettusen mielestä harjoitus antaa uuden näkökulman normaaliin tilanteeseen sairaalassa, jossa potilas on jo hyvin tutkittu ja ensihoito annettu. Lisäksi ollaan lämpimissä sisätiloissa jossa kaikki mahdolliset välineet ja resurssit ovat käytössä.

– Täällä luonnossa ei ole oikein mitään resursseja, niin se näkökanta lähtee ihan eri vinkkelistä liikkeelle. Muun muassa siitä, miten saadaan potilaalle lämmitystä ja miten saadaan apua paikalle. Eli tilanne on hyvin erilainen ja harjoitus antaa hyvää kokemusta.

Luonnossa liikutaan ja joudutaan onnettomuuksiin

Korona-aikana suomalaiset ovat löytäneet erinomaisen hienon Suomen luonnon aivan uudella tasolla ja luontoon hakeudutaan yhä enemmän. Metsähallitus on muun muassa kertonut kansallispuistojen kävijämäärien selvästä kasvusta.

Luonnossa liikutaan perinteisten patikoinnin ja hiihtämisen lisäksi myös yhä useammin erilaisilla harrastusvälineillä sekä erilaisten vaativien lajien parissa. Lisääntynyt luonnossa liikkuminen on lisännyt myös luonnossa tapahtuvia onnettomuuksia. Pelastuslaitos on myös kertonut pelastustehtävien lisääntymisestä luonnossa liikkumisen kasvun myötä.

Helikopterikyyti on harvoin tarjolla ensihoitajalle

Pelastustyössä aidon ympäristön luo muun muassa rajavartioston helikopteri. Pyhätunturin harjoitukseen osallistuu Lapin rajavartioston helikopteri miehistöineen.

Helikopterin kyydillä tositoimiin ja harjoituksen rastille pääsi pelastustehtäviin Lapin sairaanhoitopiirin ensihoitaja Juho Kärkkäinen. Pelastettavissa oli lumivyöryyn joutunut nainen, jolla oli vakava rinta- ja lannevamma. Juho Kärkkäinen pitää harjoitusta hyvin tarpeellisena.

– Näitä harjoitellaan vähän ja sattuu vielä vähemmän ensihoitajalle Lapissa. On aika harvinaista, että hypätään rajan helikopterin kyytiin ja mennään jonnekin tämmöiselle vammakeikalle. Hyvä, että harjoitellaan. On kiinnostavaa harjoitella ja kivalla porukalla hyvissä puitteissa.

Vasemmassa reunassa oleva päivystyslääkäri Matti Kettunen, ensihoitaja Juho Kärkkäinen sekä Lapin rajavartioston pintapelastaja Jyrki Härkönen osallistuvat vamman saaneen potilaan hoitoon. Kuva: Raimo Torikka / Yle

Kolmipäiväinen Pyhä Emergency Medicine Camp -tarjoaa koulutusta ja pelastusharjoitusta erilaisilla luontopelastus- ja kokoomarasteilla, jonne loukkaantuneet lopulta kuljetetaan ja sillä harjoitellaan toimintaa sairaalan sisäpuolella.

Luontorasteilla harjoitellaan jäälohkareen päähänsä saaneen jääkiipeilijän, sydäninfarktin saaneen hiihtäjän ja lumivyöryyn joutuneen vapaalaskijan tutkimista ja hoitamista.

Pyhä EMC:n järjestäjänä toimii Laatupäivystys yhteistyössä Lapin sairaanhoitopiirin, Lapin pelastuslaitoksen, Rajavartioston, Metsähallituksen, Bliss Adventuren, Pyhä Ski Resortin, Finn'EM ry:n ja Lapin koulutuskeskus REDU:n kanssa.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 2. huhtikuuta kello 23:een asti.

Lue lisää:

.
.