Hyppää sisältöön

Toinen Muhoksen Pohjolakodin syytekokonaisuuksista on hylätty, tutkinnat jatkuvat – yllätystarkastus paljasti epäkohtia koulukodissa vuonna 2018

Syyttäjä on tehnyt yhden rikoskokonaisuuden osalta päätökset syyttämättäjättämisestä kunnianloukkauksesta ja virka-aseman väärinkäytöstä. Tutkintakokonaisuuksia oli seitsemän, joista viittä tutkitaan edelleen.

Apulaisoikeusasiamies teki selvitystä vaativia havaintoja Pohjolakotiin vuosien 2013–2019 välillä.  Kuva: Arto Veräjänkorva / Yle

Aluesyyttäjä Katri Junnikkala-Heikkinen Pohjois-Suomen syyttäjäalueelta on tehnyt syyttämättäjättämispäätöksen Muhoksen Pohjolakotiin liittyvässä rikoskokonaisuudessa. Syyttäjä teki nyt kuusi syyttämättäjättämispäätöstä yhdessä juttukokonaisuudessa, joka liittyy Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevaan Pohjolakotiin ja sen toiminnan rikostutkintoihin.

Rikoskokonaisuudessa selvitetään sitä, onko Pohjolakodissa käytetty rajoittamistoimenpiteitä lastensuojelulain sallimalla tavalla. Poliisitutkinnan aikana rikosnimikkeitä ovat olleen muun muassa kunnianloukkaus, pahoinpitely ja vapaudenriisto.

Apulaisoikeusasiamies teki poliisille tutkintapyynnön heinäkuussa 2018. Apulaisoikeusasiamies oli tehnyt tarkastuskäynnin Pohjolakotiin ja tehnyt selvitystä vaativia havaintoja vuosien 2013–2019 välillä.

Nyt tehdyn syyttämättäjättämispäätöksen mukaan epäiltyjen virka-aseman väärinkäyttämisten osalta päätökset on tehty ei todennäköisiä syitä -perusteella, kunnianloukkauksia koskevat rikosepäilyt ovat puolestaan vanhentuneet. Tässä rikoskokonaisuudessa epäiltyinä ovat olleet Pohjolakodin yksi vastaava ohjaaja ja kaksi ohjaajaa.

Poliisi on esitutkinnan aikana tutkinut Pohjolakodin neljän yksikön toimintaa ja sitä, millä tavalla niihin sijoitettuja nuoria on kohdeltu. Tältä osin syyttäjän arvioitavaksi lähetettiin seitsemän epäiltyä rikoskokonaisuutta. Näistä kahdessa on nyt tehty syyttämättäjättämispäätös.

Lue lisää:

.
.