Hyppää sisältöön

Sairaanhoitopiiri kehottaa kantahämäläisiä välttämään päivystystä lakon takia

Hoitoalan lakko ei koske Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiriä, mutta Pirkanmaan palvelut ruuhkautuvat niin, että vaikutukset näkyvät myös Kanta-Hämeessä.

Useiden ammattijärjestöjen ylityö- ja vuoronvaihtokielto on voimassa myös Kanta-Hämeessä 15. huhtikuuta asti. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Tänään alkanut yliopistosairaanhoitopiireihin kohdistuva hoitoalan lakko vaikuttaa myös muiden sairaanhoitopiirien mahdollisuuksiin järjestää hoitoa. Esimerkiksi Kanta-Hämeessä päivystyksen odotetaan ruuhkautuvan, kun potilaita joudutaan siirtämään hoitoon Pirkanmaalta.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri tiedotti perjantaina, että Etelä-Pirkanmaan päivystyspotilaita ohjataan tilanteen salliessa Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystykseen, jotta alueen potilaiden terveys ja turvallisuus ei vaarantuisi.

– Tämä kuitenkin tulee valitettavasti vaikuttamaan kapasiteettiimme vastaanottaa kantahämäläisiä potilaita Hämeenlinnassa, kertoo Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystysklinikan osastonylilääkäri Veli-Pekka Rautava sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Pirkanmaalla lakko lopetti kaiken kiireettömän hoidon Tampereen yliopistollisessa sairaalassa, ja myös osan Pirkanmaan kiireellisestä hoidosta. Sairaanhoitopiirissä Valkeakosken ja Sastamalan päivystykset on suljettu, ja päivystys keskitetty Taysin Acutaan, jonka ennakoidaan ruuhkautuvan vakavasti.

KHKS:n Päivystysklinikan osastonylilääkäri Veli-Pekka Rautavan mukaan myös päällä oleva ylityö- ja vuoronvaihtokielto lisää paineita kaikilla osastoilla. Kuva: Dani Branthin / Yle

"Kuudesta seitsemään potilasta päivässä"

Rautavan mukaan Pirkanmaalta tulleen avunpyynnön perusteella sairaanhoitopiirit sopivat, että Hämeenlinnaan päivystykseen voidaan tuoda Etelä-Pirkanmaan alueelta vähemmän kiireellisiä ensihoidon potilaita. Päivystyksen vastaanottokykyyn vaikuttaa myös koronapandemia.

– Olemme varautuneet siihen, että kuudesta seitsemään potilasta päivässä tulee tänne ambulanssilla oman alueen ulkopuolelta.

Vaikka hoitoalan lakko ei koske Kanta-Hämettä, niin useiden ammattijärjestöjen ylityö- ja vuoronvaihtokielto on voimassa myös täällä 15. huhtikuuta asti. Myös se saattaa vaikuttaa kiireettömään hoitoon.

Vakavissa sairastapauksissa päivystykseen ehdottomasti hakeuduttava

Sairaanhoitopiiri kehottaa kantahämäläisiä potilaita välttämään hakeutumista päivystykseen, ellei sairaus tai vamma vaadi ehdottomasti päivystyksellistä hoitoa. Ennen päivystykseen hakeutumista on aina syytä soittaa päivystysapunumeroon 116 117.

Henkeä uhkaavissa tilanteissa tulee soittaa aina hätänumeroon 112, ja esimerkiksi äkillisesti alkanut halvaus tai akuutti voimakasoireinen rintakipu tai hengenahdistus edellyttävät välitöntä tutkimusta ja hoitoa päivystyksessä.

Myös vakavat onnettomuudet, palovammat ja murtumat tulee tutkia välittömästi.

.
.