Hyppää sisältöön

Järvissä normaalia paksumpi jää

Esimerkiksi Tammelassa Kuivajärvessä jäätä oli viime keskiviikkona pitkälle yli puoli metriä. Happikadosta ei järvissä kuitenkaan ole merkkejä.

Kanta-Hämeen järvet ovat vielä tiettävästi vielä säästyneet happikadolta. Kuva: Katja Halinen / Yle

Järvien jäät ovat ajankohtaan nähden paksuja. Esimerkiksi sekä Kuivajärven jää Tammelassa että Lammin Pääjärven jääkansi on noin 10 senttiä paksumpaa kuin keskimäärin tähän aikaan vuodesta.

Kuivajärvessä Tammelan puolella jää oli viime keskiviikkona lähes 60 senttimetriä paksua, eli jää oli mittauspaikassa yli kymmenen senttimetriä paksumpaa kuin keskimäärin. Lammin Pääjärvessä jäätä oli 50 senttimetriä, eli sielläkin jäätä oli lähes 10 cm paksummalti kuin keskimäärin.

Happikato uhkaa jos jääpeite säilyy pitkään

Happipitoisuuksia ei Kanta-Hämeen järvistä vielä tänä keväänä ole laajemmin ole mitattu. Mittauksia on tehty vasta muun muassa Lammin Pääjärvestä, jota ei kuitenkaan happikato suuremmin uhkaa järven syvyyden vuoksi.

Hämeen ely-keskuksesta kerrotaan, että happitilanne saattaa rehevöityneissä ja matalissa järvissä heikentyä huolettavasti, ellei jäiden lähtö muutaman viikon kuluttua tuo järviin happitäydennystä.

Matalissa järvissä suhteellisen vähäinen pinnanlasku merkitsee huomattavaa vesitilavuuden pienemistä. Järvien happivarannot vähenevät talven aikana, sillä jääkansi eristää järven ilmakehästä eikä happea tuottavaa yhteyttämistä juurikaan tapahdu. Sen sijaan hapen kuluminen jatkuu.

Hapen loppuminen aiheuttaa sisäistä kuormitusta eli fosforin liukenemista pohjasedimentistä veteen. Tämän seurauksena saattaa olla kalakuolemia.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.