Hyppää sisältöön

Kiinassa Ukrainan sotaa seurataan tarkasti, mutta tavallisten ihmisten näkemys on hyvin erilainen kuin Euroopassa: "Venäjää on kiusattu"

Monet kiinalaiset uskovat valtion median jakamaan, Venäjää tukevaan näkemykseen. Kaikki eivät tue ehdoitta Putinin sotaretkeä Ukrainaan.

Pekingissä katuhaastatteluissa löytyy ymmärrystä Venäjän hyökkäykselle Ukrainaan
Pekingissä katuhaastatteluissa löytyy ymmärrystä Venäjän hyökkäykselle Ukrainaan

Pekingin kaduilla näkyy, että kiinalaiset seuraavat Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tarkasti. Jokaisella haastateltavalla on näkemys siitä, miksi Venäjä ruhjoo naapuriaan. Näkemys on vain hyvin erilainen kuin Euroopassa.

Liu on lukenut uutisista, että Venäjän hyökkäys on itsepuolustusta. Kuva: Kirsi Crowley / Yle

36-vuotias Liu uskoo, että Venäjä kokee Naton uhkaavan maataan.

– Venäjää on kiusattu. Minusta on sopivaa, että se taistelee vastaan. Se on itsepuolustusta, Liu sanoo.

Liu sanoo seuraavansa uutisia kiinalaisesta mediasta. Lähinnä valtion television CCTV:n kanavilta ja Kiinan Tiktokista eli Douyinista.

– Putin rakastaa ja pitää huolta kansastaan, hän miettii.

Kiinan virallinen media rummuttaa lujaa Yhdysvaltain vastaista viestiä.

“Naton laajeneminen itään Yhdysvaltain johdolla on Ukrainan kriisin juurisyy”, kirjoitti kolumnisti Zhong Sheng Kansan päivälehdessä. Lehti on käytännössä Kiinan kommunistisen puolueen äänitorvi.

Artikkelissa syytettiin Yhdysvaltojen ohjailevan sotaa. “Natosta on tullut Yhdysvaltain valta-aseman työkalu”, kirjoittaja jatkoi ja syytti Natoa Venäjän häiriköinnistä ja värivallankumousten aloittamisesta.

Kiinan media on myös levittänyt Venäjän perusteettomia väitteitä siitä, että Yhdysvallat rahoittaisi ja kehittäisi biologisia aseita Ukrainassa.

"Venäjä sotii länttä vastaan"

Ukrainaa puolustavat kommentit puolestaan sensuroidaan sosiaalisesta mediasta. Kansallismieliset trollit iskevät Venäjän hyökkäystä arvostelevien kommenttien kimppuun.

Muun muassa Kiinan hallitusta konsultoivan asiantuntijan Hu Wein neuvot pyyhittin nopeasti pois Kiinan internetistä, kun tämä ehdotti, että Kiinan tulisi ottaa etäisyyttä Venäjästä.

Kiinan hallituksen poliittisen tutkimuskeskuksen varapuheenjohtaja Hu Wei varoitti, että Kiina joutuu eristykseen muusta maailmasta, jos se ei siirry pois Venäjän rinnalta hyvän sään aikana.

– Tämän hetken maailman tilanteessa Kiina voi edetä vain varjelemalla omia etujaan, valitsemalla pienemmän kahdesta pahasta ja riisuessaan Venäjän painon harteiltaan, Hu kirjoitti Yhdysvaltoja ja Kiinaa tutkivan USCNPM (siirryt toiseen palveluun)-ajatushautomon kiinankielisessä verkkojulkaisussa.

Tohtori Wang Huiyao toivoo, että Venäjä suostuteltaisiin lopettamaan hyökkäys niin, että se ei menetä kasvojaan. Kuva: Kirsi Crowley / Yle

Kiinan ja globalisaation keskus -ajatushautomon presidentti, tohtori Wang Huiyao puolestaan kehottaa länttä tarjoamaan Putinille ulospääsyn sodasta Kiinan tuella. Wangin kommentti julkaistiin New York Times -lehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Wangin mukaan Ukrainan kriisin ratkaisuun pitäisi pyrkiä monen maan kesken. Mukana pitäisi olla YK:n turvallisuusneuvoston viisi pysyvää jäsentä sekä EU ja Ukraina.

– Ukraina on vain taistelukenttä. Venäjä ei taistele Ukrainaa vastaan. Se taistelee Natoa, Yhdysvaltoja ja EU:ta vastaan. Se taistelee länttä vastaan, Wang sanoo Ylelle Pekingissä.

Vaikka Kiinan ja Venäjän johtivat julistivat helmikuussa yhdessä maiden välistä rajatonta ystävyyttä, Wang sanoo, että Kiinalla on kuitenkin periaatteita, joita se ei riko.

– Meillä on ydinperiaate suvereeniuden rikkomattomuudesta. Se on vahva viesti, Wang sanoo.

"Ei hyökkäys, mutta ei myöskään itsepuolustus"

Kiinassa kaikki eivät niele valtion viestiä Venäjän tukemisesta.

Pekingiläisellä kadulla mies ehti huikkaamaan “Ukraina voittaa sodan varmasti.” ennen kuin hänen seuralaisensa vetäisi hänet kiireesti käsivarresta loitommalle.

Du Xiaomu seuraa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan kiinalaismediasta ja Youtubesta. Ne antavat toisistaan poikkeavan kuvan sodasta, hän sanoo. Kuva: Kirsi Crowley / Yle

42-vuotias Du Xiaomu sanoo, että Youtubessa näkyvät kuvat koskettavat häntä.

– Paljon pieniä lapsia, vastasyntyneitä ansassa metroaseman tunnelissa. Se kosketti minua. Halusin auttaa heitä, Du sanoo. Niinpä hän lähetti 150 euroa hyväntekeväisyyteen.

– Ei minkään hallituksen kautta, hän painottaa.

Du seuraa sotaa niin Kiinan uutisista kuin Youtubesta. Hän sanoo, että niistä saa aivan vastakkaisen kuvan sodasta. Niinpä Dun oma mielipidekin on kaksijakoinen.

– Joka mediassa näemme vain osan totuutta, hän pohtii.

Du katselee Kiinan Phoenix TV:stä tunnettua sotakirjeenvaihtajaa Lu Yuguangia. Tämä kulkee Venäjän joukkojen mukana ja on raportoinut muun muassa Mariupolista.

Du Xiaomu sanoo kannattavansa Kiinan linjaa siitä, että Naton laajeneminen ja sen ohjusten tuominen itään on uhka Venäjälle. Hän uskoo myös Venäjän näkemykseen Itä-Ukrainan Venäjä-mielisen väestön vaarasta.

– Siksi emme voi täysin sanoa, että tämä olisi hyökkäys. Mutta se ei ole myöskään pelkkää itsepuolustusta, hän miettii.

"Putin jumiutunut kylmään sotaan"

Kiina ei kutsu Venäjän toimia Ukrainassa hyökkäykseksi. Silti se sanoo puolustavansa Ukrainan alueellista koskemattomuutta. Kiinan ulkoministeri Wang Yi kehui äskettäin, että Kiinan ja Venäjän suhteet kulkevat oikeaan suuntaan ja tiivistyvät.

Du pohtii, että kaikkien osapuolten pitäisi ottaa vastuu sodasta.

– Venäjän kokema uhka ei ole toteutunut, mutta se on silti ryhtynyt niin sanotusti puolustamaan itseään. Sen pitäisi kantaa vastuu tästä, hän miettii.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi taas ei hänen mielestään kanna huolta Venäjä-mielisistä ukrainalaisista. Vladimir Putin puolestaan on jumiutunut kylmän sodan malliin.

– Putin näkee maailman jakautuneen vain länteen ja itään. Mielestäni modernissa maailmassa painotetaan yhteistyötä ja jakamista. Meidän pitää kehittyä yhdessä,Du miettii.

Hän pohtii, että Venäjä saattaa hävitä sodan, koska Yhdysvallat antaa asetukea Ukrainalle.

"Venäjä tulee heikentymään"

30-vuotias Leng kysyy, aiommeko kertoa hänen näkemyksensä oikein, emmekä muokkaa niitä. Epäily länsimaista mediaa kohtaan on syvä.

Pekingiläinen Leng pohtii, että Venäjä voittaa vain kovaan hintaan. Kuva: Kirsi Crowley / Yle

– Molemmat puolet uhkapelaavat kansansa kohtalolla. Niillä ei ole enää paluuta. Venäjä tulee varmasti heikentymään. Pitkällä tähtäimellä se saattaa voittaa, mutta kovaan hintaan, hän miettii.

Leng on huolissaan sodan vaikutuksesta talouteen.

– Talous ympäri maailmaa on hirveässä tilassa. Nyt täytyy istua alas ja löytää ratkaisu ja ajatella talouden kehitystä, hän pohtii.

Venäjä on hänestä pieni maa ja yhä vain pienenee. Talouskin enää vain Kiinan eteläisen Guangdongin provinssin kokoinen, ehkä pian vain Jiangsun provinssin kokoinen, hän miettii.

– Ehkä Putin jää pian eläkkeelle. Jos hän ei voita sotaa, Venäjän ongelmat ovat todella vakavat, hän miettii.

Leng uumoilee, että Kiina jatkaa Venäjän tukemista ostamalla kaasua ja öljyä, jos Venäjän talous luhistuu.

Hän toivoo, että Ukraina pysyy poissa Natosta.

– Pieni maa ei ole vahva. Tällaisessa tilanteessa ei kannata valita puoltaan. Maantieteellinen sijainti tekee tilanteesta hyvin herkän, hän miettii.

"Venäjän edut uhattuina"

39-vuotias **Dai **seuraa uutisia Ukrainasta päivittäin valtion TV-kanavalta CCTV:stä ja verkosta.

39-vuotiaas Dai pitää Ukrainan sotaa monimutkaisena historiallisten syiden vyyhtinä. Kuva: Kirsi Crowley / Yle

– Sotaan on paljon historiallisia syitä. Ehkä Venäjä tuntee, että sen turvallisuus ja edut ovat uhattuina, hän arvelee.

Dai sanoo nähneensä uutisia ukrainalaisista, jotka ovat joutuneet pakenemaan kotimaastaan.

– Heidän tilanteensa on kaikkein surkein, hän sanoo.

Kiinan toimintaa hän kehuu.

– Kiina on vaatinut rauhaa, hän perustelee.

Mitä mieltä olet pekinginläisten näkemyksistä Ukrainan sotaan? Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 6. huhtikuuta kello 23:een asti.

Lue myös:

.
.