Hyppää sisältöön

Kuopion ja Joensuun vastaanottokeskuksiin pitkät jonot heti avajaispäivänä – ukrainalaisille tarjotaan avun lisäksi pannuja ja kattiloitakin

Ukrainan pakolaisille on avattu vastaanottokeskukset Kuopioon ja Joensuuhun. Maanantaina avattuihin keskuksiin oli maanantaiaamuna jonoa kummassakin kaupungissa.

Kuopion uuden vastaanottokeskuksen ovella oli maanantaiaamuna pitkä jono Ukrainan pakolaisia. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Ensimmäisessä kassissa on pannuja ja kattiloita. Toisessa käsidesiä, vessapaperia ja hammastahnaa.

Kuopioon sotaa pakoon tulleet ukrainalaiset saavat vasta perustetusta vastaanottokeskuksesta mukaansa liudan elämän perustarvikkeita.

– Ensiksi on tärkeintä saada katto pään päälle. Sitten ajankohtaiseksi tulevat tällaiset tavarat, sairaanhoitaja Kirsi Soininen luettelee.

Ukrainasta on tullut lyhyessä ajassa Pohjois-Savoon ainakin 500 pakolaista. Heille tarkoitetun vastaanottokeskuksen palvelupiste avattiin maanantaina Kuopion ydinkeskustaan, entisiin Handelsbankenin tiloihin.

Kirsi Soininen esittelee kasseja, joita ukrainalaispakolaiset Kuopion vastaanottokeskukselta saavat. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Soinisen mukaan patoutuneen tarpeen näki jo ennen kuin ovet avattiin.

– Ensimmäiset jonottajat tulivat jo aamuvarhaisella, vaikka he joutuivat odottamaan ulkona vielä melkein kaksi tuntia. On selvää, että tilamme eivät tule riittämään pitkään, Soininen sanoo.

Asunnoissa ei juurikaan kalusteita

Kun Ukrainan humanitaarinen kriisi alkoi, Maahanmuuttovirasto (Migri) alkoi valmistella vastaanottokeskuksia eri puolille Suomea. Kuopion ja Joensuun keskukset päätettiin perustaa asuntopohjaisina eli siten, että pakolaiset sijoitetaan tyhjillään oleviin vuokra-asuntoihin.

Joensuun vastaanottokeskukseen ehdittiin vajaassa kahdessa viikossa löytää 46 asuntoa, Kuopion vastaavaan noin 60.

– Asunnoissa on ruokapöydät ja -tuolit sekä patjat, mutta ei juuri muuta. Esimerkiksi sänkyjä emme ehtineet tällä aikataululla järjestää, Soininen sanoo.

Kuopion vastaanottokeskuksen palvelupisteen tilat ovat avarat, valoisat ja helposti löydettävissä. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Vastaanottokeskukseen kirjaudutaan sekä Kuopiossa että Joensuussa keskitetyn palvelupisteen kautta. Niin ikään maanantaina avatun Joensuun keskuksen ovella oli jo aamutuimaan useita jonottajia.

– Täytyy kyllä olla tyytyväinen, miten nopeasti toiminta saatiin pystyyn. Tarvitsemme pari terveydenhoitajaa ja sosiaaliohjaajan, mutta muuten kaikki saatiin valmiiksi käytännössä kahdessa viikossa, apulaisjohtaja Teemu Wilén Suomen Punaiselta Ristiltä kertoo.

Ennen Joensuun ja Kuopion keskusten avaamista Itä-Suomen ainoa vastaanottokeskus oli Mikkelissä. Kerroimme Mikkelin vastaanottokeskuksen merkittävistä ruuhkista maaliskuun lopulla.

"Toivon ymmärrystä ja tukea"

Vastaanottokeskuksissa ukrainalaisille tarjotaan pääsy suomalaisten sosiaali- ja terveyspalveluiden piiriin. Kirsi Soinisen mukaan tämä tarkoittaa ensi vaiheessa esimerkiksi ohjausta rokotuksiin, röntgenkuviin ynnä muihin pakolaisten mahdollisesti tarvitsemiin palveluihin.

Teemu Wilén sanoo Joensuun vastaanottokeskukseen etsittävän uusia asuntoja sitten, kun nykyiset eivät enää riitä. Kuva: Petri Karvinen / Yle

Sekä Soininen että Wilén korostavat, että vastaanottokeskukseen otetaan vain poliisilaitoksella rekisteröityneitä turvapaikanhakijoita tai tilapäistä turvaa tarvitsevia.

– Suomalaisilta toivon ymmärrystä ja tukea näille ihmisille. He ovat tulleet kriisialueilta ja tarvitsevat ne yhteiskunnan palvelut, jotka meille suomalaisillekin kuuluvat. Rahat siihen tulevat veronmaksajilta, Wilén toteaa.

Ylen haastattelemat Joensuun vastaanottokeskuksen ensimmäiset asiakkaat kiittävät jo nyt suomalaisia saamastaan avusta. Moni on väsynyt eikä halua tulla julkisuuteen koko nimellään.

Ukrainasta sotaa paennut Liliana on kiitollinen Joensuussa saamastaan vastaanotosta. Kuva: Petri Karvinen / Yle

– En osannut odottaa lämpöä, jonka olen Suomessa kohdannut. Lapseni ovat päässeet nopeasti kouluun ja minullakin on asuinpaikka jo tiedossa. Olen joensuulaisille hyvin kiitollinen, nuori äiti Liliana kertoo.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta 5.4. klo 23 saakka.

Lue myös:

.
.