Hyppää sisältöön

Laajasalon henkirikoksesta tuomitulle yli 10 vuotta vankeutta – toisen miehen syytteet hylättiin

Viime vuoden lokakuussa Helsingin Laajasalossa tehty tappo oli syyttäjän mukaan erityisen raaka. Yli kymmenen vuoden vankeustuomion saanut mies oli iskenyt uhriaan veitsellä yli 30 kertaa.

Toisen syytetyn miehen syytteet kumottiin kokonaan Helsingin käräjäoikeudessa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi tänään vuonna 1988 syntyneen miehen kymmenen vuoden ja kuuden kuukauden vankeuteen noin 35-vuotiaan miehen taposta.

Samalla toisen taposta syytettynä olleen vuonna 1988 syntyneen miehen syytteet hylättiin.

Molemmat miehet olivat alun perin syytettynä murhasta. Murhasyytteet hylättiin, ja ne muuttuivat toisen miehen kohdalla tuomioksi taposta.

Molemmat miehet kiistivät syyllisyytensä rikoksiin. Tuomittu mies sanoi, ettei päihteidenkäytön takia muista päivästä mitään.

Tuomittu iski uhria yli 30 kertaa

Henkirikos tehtiin viime vuonna Helsingin Laajasalossa 3. lokakuuta. Syyttäjän mukaan tuomittu oli mennyt uhrin asuntoon aikeenaan aiheuttaa hänelle väkivaltaa.

Asunnolla tuomittu iski uhria asunnosta ottamallaan veitsellä ja toisella veitsellä ainakin 32 kertaa eri puolille kehoa.

Uhri pyysi miestä lopettamaan ja huusi apua. Naapurit kuulivat avunhuudot ja hälyttivät poliisin paikalle. Poliisin tultua paikalle uhri löytyi asunnosta kuolleena.

Keskeiseksi näytöksi taposta nousivat uhrin keittiöstä löytyneet veriset kengänjäljet, jotka tutkimusten perusteella olivat koon 43,5 kengistä. Tuomitun miehen kengänkoko on 43, toisen syytetyn 46. Tuomitun kotoa löytyi myös tyhjä kenkälaatikko, joka kuului vastaavanmallisille kengille.

Syyttäjä vaati teosta elinkautista vankeusrangaistusta rikoksen erityiseen raakuuteen ja julmuuteen vedoten. Syyttäjän mukaan tuomittu oli valmistautunut tekoon ja uhriin oli kohdistettu väkivaltaa täysin yllättäen tämän omassa kodissa. Uhrilla oli huonot mahdollisuudet puolustautua.

Tuomittu mies on ollut vangittuna viime marraskuun alusta asti. Hänet velvoitetaan korvaamaan erilaisia oikeudenkäyntikuluja ja muita korvauksia yhteensä noin 50 000 euron edestä.

Teon motiivi ei selvinnyt tutkinnassa. Tuomitun Jimmy Michael Laguksen tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Toisen syytteet kumottiin

Alun perin syytettynä oli myös toinen vuonna 1998 syntynyt mies. Syyttäjä epäili, että myös toinen mies olisi ollut mukana asunnossa henkirikoksen aikana, ja epäili hänen osallistuneen tappoon.

Toisen miehen syytteet hylättiin lopulta kokonaan. Oikeuden mukaan näyttöä toisen miehen osallisuudesta veritekoon ei saatu.

Käräjäoikeus katsoi, että rikospaikkatutkinnan ja naapureiden havaintojen perusteella asiassa jäi näyttämättä, että tekijöitä asunnolla olisi ollut enemmän kuin yksi.

Toinen syytetty kertoi lähteneensä tuomitun luota aamukuudelta ja päätyneensä lähistölle ulos jatkamaan juomista kahden vieraan miehen kanssa. Seuraavan kerran hän sanoi nähneensä tuomitun, kun tämä tuli ehkä paria tuntia myöhemmin paikalle sekavan oloisena ja laukku mukanaan.

Valvontakameroihin samana päivänä tallentunutta laukkua ei myöhemmin enää löydetty. Mies kertoi myös, että tuomittu oli tunnustanut teon hänelle samana aamuna.

Oikeus katsoi, että toisen miehen kertoma vaihtoehtoinen tapahtumakulku oli mahdollinen ja todennäköinenkin.

Lue myös:

.
.