Rintasyöpäseulontojen järjestämisvastuu siirtyy kunnilta hyvinvointialueiden vastuulle muiden sote-palveluiden mukana ensi vuoden alusta alkaen. Päijät-Hämeen reunamilla sijaitsevassa Iitissä on nyt saatu esimakua siitä, mitä tarkoittaa, jos seulontoja keskitetään uudistuksen myötä.
Aikaisemmin iittiläisten mammografiaseulonnat järjestettiin liikkuvassa yksikössä kunnan keskustassa, mutta jatkossa kuntalaisten on matkattava 40 kilometrin päähän Lahteen tarkastusta varten. Osa naisista on käärmeissään.
– Tämä on aivan törkeä palvelujen huononnus, joka asettaa iittiläiset naiset huonompaan asemaan esimerkiksi lahtelaisiin naisiin nähden, kirjoittaa iittiläinen Kirsi Todd paikallisessa Facebook-ryhmässä.
Hän joutui perumaan itselleen tarjotun ajan, koska työskentelee Kouvolassa. Matkaa mammografiaan ja takaisin kertyisi 120 kilometriä. Iitti kuului Kymenlaaksoon ennen vuotta 2021, joten Kouvola on monelle iittiläiselle luonnollinen asiointi- ja työssäkäyntikaupunki.
Osallistumisaktiivisuudessa jäädään alle tavoitetason
Mammografiaseulontojen osallistumisaktiivisuutta seurataan Suomessa tarkasti. Tilastoinnista vastaa Suomen Syöpärekisteri. Viimeisimmät tilastot ovat vuodelta 2019, jolloin koko maan osallistumisprosentti oli 81,6.
Alueelliset erot ovat merkittävät. Aktiivisimmin seulontoihin osallistuttiin Ahvenanmaalla (86,5%) ja heikoimmin Uudellamaalla (75,3 %).
– Arvelemme Uudenmaan matalan luvun johtuvan suurilta osin siitä, että alueella on hyvät mahdollisuudet käydä mammografiassa seulontojen ulkopuolella, jolloin varsinainen seulontakäynti voidaan jättää väliin, kertoo Syöpärekisterin seulontajohtaja Tytti Sarkeala.
Osallistumisaktiivisuudessa oli muitakin eroja. Esimerkiksi työlliset käyvät seulonnoissa enemmän kuin työelämän ulkopuolelle olevat. Myös koulutusasteella oli merkitystä: korkeammin koulutetut osallistuivat seulontoihin matalasti koulutettuja aktiivisemmin.
Kaikenkaikkiaan osallistumisaktiivisuus jää monilla alueilla alle 85 prosentin tavoitetason.
– Mitä huonommin seulontaan osallistutaan, sitä todennäköisemmin syöpä löytyy myöhemmässä vaiheessa. Silloin ennuste on heikompi ja hoito rankempaa kuin varhain todetulla syövällä, Sarkeala muistuttaa.
Välimatkalla on merkitystä
Tutkimusten mukaan seulontoihin osallistumista estävät erilaiset käytännön haasteet, kuten ajanvarausongelmat ja sopimattomat aikataulut sekä esimerkiksi asian vieraus, sairauden pelko tai epäluottamus palveluihin. Välimatkojen merkitystä ei Suomessa ole erikseen tutkittu, mutta aiheesta on tehty jonkin verran kansainvälistä tutkimusta.
– Totta kai välimatkoilla on merkitystä, mutta emme tiedä, kuinka paljon, Sarkeala sanoo.
Käytännön kokemusta asiasta on esimerkiksi Keski-Uudenmaan alueelta.
– Aluksi käytettiin lähinnä kiinteitä tutkimustoimipisteitä Riihimäellä ja Helsingissä, mutta varsin pian todettiin, että on tärkeää tarjota mahdollisuus seulonnassa käyntiin vielä laajemmin kuntien alueella, kertoo Keusote-kuntayhtymän johtaja Pirjo Laitinen-Parkonen.
Keusoten alueella palvelun tuottaa Suomen Radiologikeskus. Sen mukaan osallistumisaktiivisuus oli viime vuonna noin viisi prosenttiyksikköä korkeampi niillä paikkakunnilla, joilla tutkimukseen pääsi oman kunnan alueella verrattuna niihin kuntiin, joista piti matkustaa tutkimusta varten naapurikuntaan tai Helsinkiin.
Iittiläisten seulontapaikka vaihtui tiedonpuutteen vuoksi
Iittiläisten rintasyöpäseulontojen tulevaisuus on toistaiseksi auki. Päätös palvelun keskittämisestä ei nimittäin tällä kertaa ollut kiinni rahasta vaan tietokatkoksesta.
Iitin sote-palveluista vastaava Harjun terveys Oy ei palvelua kilpailuttaessaan tiennyt, miten kunnassa on aiemmin toimittu.
– Nyt jälkikäteen on tunnistettu, että kulkeminen Iitistä Lahteen voi olla hankalaa ja että palveluiden käyttö suuntautuu enemmän Kouvolan suuntaan. Tämä ei ollut rahakysymys vaan valitettava työtapaturma, kertoo toimitusjohtaja Petja Orre.
Orren mukaan Harjun terveys pyrki muuttamaan sopimuksen sisältöä sen jälkeen, kun iittiläisten kulkemishankaluudet selvisivät. Palveluntuottaja Suomen Terveystalo oli kuitenkin ehtinyt varata liikuteltavat resurssinsa muualle.
– Tämä on tosi valitettavaa ja harmillista, että asia jäi kilpailutusvaiheessa niin vähälle huomiolle.
Aiheesta on aiemmin kerrottu Iitinseutu-lehdessä (siirryt toiseen palveluun).
Juttua muokattu 7.4.2022 klo 13:16: Lisätty tieto aiheen käsittelystä Iitinseutu-lehdessä.
Voit keskustella aiheesta torstaihin 7.4.2022 klo 23:een saakka.