Hyppää sisältöön

Sauli Niinistö tuomitsi kiusaamisen Jope Ruonansuun koululla: "Omaa itseään ei voi korottaa muita painamalla – se on suurta heikkoutta"

Tasavallan presidentti lunasti lupauksensa edesmenneelle Jope Ruonansuulle ja saapui kemiläiskoululle keskiviikkona. Odotettu vierailu tuo lisää pontta kiusaamisen kitkemiseen, uskoo rehtori Mika Timonen.

Sauli Niinistöä tervehdittiin Kemissä Villasukkalaululla. Puheessaan koululaisille presidentti sanoi, että kiusaaja on pantava miettimään tekojaan.
Sauli Niinistöä tervehdittiin Kemissä Villasukkalaululla. Puheessaan koululaisille presidentti sanoi, että kiusaaja on pantava miettimään tekojaan.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vierailee Kemissä Syväkankaan koulussa. Edesmenneen viihdetaiteilija Jope Ruonansuun entisessä koulussa puhutaan vierailun aikana erityisesti koulukiusaamisesta. Kati Siponmaan haastattelussa ysiluokkalaiset tukioppilaat Adessa Kauranen, Sara Silvola ja Tuomas Paananen.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on vieraillut tänään Kemissä Syväkankaan koululla puhumassa kiusaamisen ehkäisystä.

Niinistö lunasti näin lupauksensa, jonka hän antoi Jorma Olavi "Jope" Ruonansuun muistokonsertissa syyskuussa 2020. Tuolloin presidentti kertoi muistokirjeessä, että hän vierailee taiteilijan entisessä koulussa. Ruonansuu joutui aikanaan siellä koulukiusatuksi.

Sauli Niinistö saapui koululle pian aamukymmenen jälkeen. Oppilaat tervehtivät häntä ystävyysteemaisella Villasukkalaululla.

Niinistö otti kiusaamisen puheeksi jo heti koulun pihalla tervehdyspuheessaan noin 400 oppilaalle.

– On hyvin erikoinen asia se kiusaaminen. Kyllähän kaikille pitäisi olla ihan selvää se, ettei omaa itseään voi korottaa muita painamalla. Voi olla joskus paikallaan, että jos kiusaamista näkee, panisi sen kiusaajan miettimään, mikä kumman tarve hänellä on yrittää pönkittää itseään muiden kustannuksella. Se on suurta heikkoutta, Niinistö jatkoi.

Niinistö vastasi suuriin huoliin: "Yhdessä olemme vahvoja"

Niinistö otti tervehdyspuheessaan esiin myös muut huolenaiheet: pandemian, ilmastonmuutoksen sekä julman ja kovan sodan Euroopassa.

– Kaiken sen ohella kannattaa kuitenkin muistaa, että yhdessä me olemme vahvoja. Tukemalla toinen toisiamme viemme eteenpäin jokaisen asiaa ja jokaisen olemista. Olen vakuuttunut siitä, että paremmat päivät siellä ulkona maailmalla koittavat. Me teemme täältä Suomestakin käsin kaikkemme, että asiat lutviutuvat, Niinistö lausui.

Niinistö kannusti pitämään huolta toisista.

– Autetaan niitäkin, joilla on ehkä vaikeaa pysyä yhteisessä menossa mukana. Se vahvistaa meitä itseämmekin. Se on kumma tunne, jos illalla, kun pää painuu tyynyyn, voi muistaa, että “ai, tänäänkin minä tein jotain hyvää". Siitä tulee kauniita unia.

Vierailua odotettu pitkään

Syväkankaan koululla vierailu oli erittäin odotettu. Oppilaat olivat valmistelleet esityksiä, puheita ja siivonneet paikkoja viime viikosta lähtien. Rehtori Mika Timonen kertoo, että kun vierailua valmisteleva puhelu saapui, oli rehtorillakin täysi työ pysyä penkissä kiinni.

– Tuntui, että itsekin singahtaa jakkaralta ylös ja seisaaltaan puhuu. Oli uskomattoman hieno fiilis siitä, että tämä todellakin nyt toteutuu, Timonen kertoo.

Alunperin presidentin ja taiteilijan piti mennä koululle puhumaan yhdessä, mutta he eivät ehtineet toteuttaa suunnitelmaansa. Ruonansuu sairastui ruokatorven syöpään keväällä 2018, ja hän menehtyi sairauteensa pari vuotta myöhemmin. Muistokonserttiin osoitetussa kirjeessä Niinistö otti suunnitelmat esiin ja lupasi viedä ne loppuun.

"Jope, minä menen", Niinistö kirjoitti.

Tasavallan presidentin vierailu on ollut arvovaltaisin vierailu noin 500 oppilaan yhtenäiskoulun historiassa.

Tapahtuma on merkittävä, jännittävä ja ainutkertainen yhteinen kokemus koulun oppilaille, luonnehtivat 9.-luokkalaiset Adessa Kauranen ja Sara Silvola vierailun alla.

– Voi olla, että tästä tullaan puhumaan vielä aika monta vuotta, Kauranen ennakoi.

Katso koko lähetys Kemin Syväkankaan koululta:

Presidentti Sauli Niinistö kävelee Syväkankaan koulun pihalla
Presidentti Sauli Niinistö lunasti lupauksensa Jope Ruonansuulle ja vieraili edesmenneen taiteilijan vanhalla koululla Kemissä.

Kiusaamisen vastainen työ tuottaa tulosta

Jope Ruonansuu vieraili kouluaikojensa jälkeen ainakin nelisen kertaa Syväkankaan koululla, jossa taiteilijalla on oma nimikkosali ja pysyvä näyttely. Ruonansuun kouluvierailujen sanoma lähti nopeasti vakavoitumaan kiusaamisteemaan.

Timosen mukaan Ruonansuulla on ollut iso rooli kiusaamisen vastaisessa työssä.

– Myös kuntana Kemi pyrkii suhtautumaan kiusaamiseen vakavasti. Jopella on ollut yksilönä hyvin suuri merkitys ja on edelleen.

Jope Ruonansuu sai oman nimikkosalin Kemin Syväkankaan kouluun. Tässä hän vierailee salissa maaliskuussa 2017. Kuva: Kati Siponmaa / Yle

9.-luokkalaisen Tuomas Paananen mukaan koululla esiintyy yhä kiusaamista.

– Valitettavasti sitä on, mutta kaikki tekevät koko ajan töitä, että sitä vähennetään ja sitä ei olisi. Se on meidän kaikkien yhteinen tavoite. Maailma ei ole täydellinen, eikä tämäkään asia, mutta töitä me teemme, Paananen sanoo.

Rehtorin mukaan kiusaamista on onnistuttu kitkemään, mikä näkyy tilastoissa.

– Olemme hyvällä tiellä. Pidämme tärkeänä, että reagoimme nopeasti, suhtautuminen on oikeanlaista ja että työkalupakissamme on mahdollisimman paljon työkaluja, Timonen sanoo.

Yhtenäiskoulussa on hyvin eri ikäisiä oppilaita ja siten myös kiusaamistapausten kirjo on laaja. Timonen uskoo, että Niinistön vierailu tuo lisää pontta kiusaamisen vastaiseen työhön.

Vierailu jatkuu lumilinnassa ja Torniossa

Sauli Niinistön vierailu Meri-Lapissa jatkuu Kemin lumilinnassa, jossa presidentti tapaa kaupungin edustajia ja keskustelee heidän kanssaan seudun ajankohtaisista asioista ja matkailuun liittyvistä kysymyksistä.

Iltapäivällä presidentti vierailee vielä Torniossa, missä hän keskustelee rajayhteistyöstä Tornion kaupungin ja Haaparannan kunnan edustajien kanssa.

Kello 14.30 Sauli Niinistö pitää mediatilaisuuden, jonka Yle välittää verkossa suorana lähetyksenä.

Uutinen päivitetty kauttaaltaan kello 10.56.

Lue myös:

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 7.4. kello 23 saakka.

.
.