Hyppää sisältöön

Kanahaukasta, naakasta ja ilveksestä on löytynyt lintuinfluenssaa Etelä-Suomessa

H5N1-tyypin lintuinfluenssaa on todettu Kanta-Hämeessä ja pääkaupunkiseudulla. Varsinais-Suomessa Salossa on löytynyt useita kuolleita lintuja, joiden kuolinsyytä ei vielä tiedetä.

Lintuinfluenssatapaukset keskittyivät viime syksynä Saloon ja Janakkalaan, missä virustauti koitui tuhansien fasaanien kohtaloksi. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Etenevä kevät on tuonut lintuinfluenssaa Suomeen.

Helmi-maaliskuussa luonnosta on löytynyt kaksi kuollutta lintua, joilla todettiin korkeapatogeenista eli linnuille korkeaa kuolleisuutta aiheuttavaa H5N1-tyypin lintuinfluenssaa. Kuollut kanahaukka löytyi Espoosta ja kuollut naakka Riihimäeltä. Samaa virustyyppiä löytyi myös kuolleelta ilvekseltä Hattulassa maaliskuussa.

Siipikarjan ulkonapitokielto on voimassa toukokuun loppuun. Ulkonapitokiellon tarkoituksena on estää lintuinfluenssan ja muiden tautien leviäminen luonnonvaraisista linnuista kotieläiminä pidettäviin lintuihin. Lintuinfluenssa voi levitä myös pidempiä matkoja esimerkiksi ihmisten tai viruksella saastuneiden välineiden mukana.

– Toivottavasti tuottajat pystyvät pitämään linnut turvassa virukselta, sanoo eläintautien valvonnan yksikönjohtaja Sirpa Kiviruusu Ruokavirastosta.

Viime syksynä lintuinfluenssa levisi epidemiana Janakkalassa. Kolmelta fasaanitilalta kuoli tuhansia lintuja.

Muuttolinnut tuovat virusta Euroopasta

Ruokaviraston yksikönjohtaja Sirpa Kiviruusu sanoo, että virusta on edelleen runsaasti Euroopassa ja muuttolinnut voivat tuoda sitä mukanaan Suomeen.

– Luonnossa virukseen tai muuhun tautiin kuolleet pikkulinnut katoavat nopeasti petojen suuhun. Isommat kuolleet linnut löytyvät helpommin.

Luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista ja yksittäisistä kuolleista petolinnuista tulee ilmoittaa kunnan- tai läänineläinlääkärille. Muut yksittäiset kuolleena löydetyt linnut voi hävittää sekajätteenä. Kunnaneläinlääkäri huolehtii tarvittavien näytteiden lähettämisestä Ruokaviraston Helsingin toimipaikkaan.

Salossa on löytynyt viimeisen kahden viikon aikana kuolleita joutsenia ja hanhia Halikonlahdelta. Yksikönjohtaja Sirpa Kiviruusu kertoo, että on kuullut Salon lintukuolemista, mutta hänen mukaansa menehtyneitä lintuja ei ole vielä toimitettu tarkastettavaksi.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 7.4.2022 klo 23:een saakka.

.
.