Hyppää sisältöön

Helsingin seudulla on lunta jopa 90 senttiä, eikä loppua näy – kaupunkilaiset pettyneitä: "Talven viimeinen kosto ennen kesää"

Uudenmaan alueelle on odotettavissa lisää lunta viidestä kymmeneen senttiä. Keväisempää säätä on luvassa vasta ensi viikolla, ennakoi Ylen meteorologi.

Kevättä kaivataan jo Helsingin Pasilassa
Kevättä kaivataan jo Helsingin Pasilassa

Uudellamaalla sataa lähivuorokauden aikana viidestä kymmeneen senttiä lisää lunta. Tällä viikolla on muutenkin sateista.

Alkuun sateet tulevat lumena, myöhemmin vetenä. Sää säilyy talvisena, sillä lämpötila on öisin pakkasella.

– Tällä viikolla on odotettavissa pakkasta myös päivisin. Keväisempää on odotettavissa vasta ensi viikolla, sanoo Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi.

Ajokeli on huono tai erittäin huono lumi- ja räntäsateen vuoksi, joten kesärenkaiden vaihdolla ei ole lähipäivinä kiirettä.

Helsinkiläisen kauppakeskus Triplan edustalla ja Pasilan juna-asemalla myöhäinen kevät harmitti tiistaina ihmisiä, mutta ei kuitenkaan masentanut.

Helsinkiläinen Ritva Pulkkinen kertoo nauttineensa viime viikon kevätsäistä.

– Tämä on ihan vappusää, kauhean kurjaa, pettymys. Yksi taistelu taas käytävä läpi.

Helsinkiläisen Solja Peltolan mielestä lumentulo saisi jo riittää.

– Kevät ja kesä tuntuvat vähän kaukaiselta ajatukselta. Ei ole samanlainen fiilis kuin viime vuonna tähän aikaan, Peltola kommentoi.

Merellä myrskyää

Oululaiset Janette Hanhisuanto ja Sara Ervasti olivat tulleet junalla Helsinkiin ja jatkavat noin tuhannen nuoren abiristeilylle. Heistä tuntuu, että kotikaupungissa oli vähemmän lunta kuin Etelä-Suomessa.

– Onhan se ärsyttävää. Odottaisi jo, että kesä tulisi ja ilma lämpenisi, mutta sitten se meneekin päinvastoin, Hanhisuanto sanoo.

Hänestä tuntuu kummalliselta, että Helsingissä on kylmempää kuin pohjoisempana tähän aikaan vuodesta. Ervastilla on samansuuntaiset mietteet.

– Kesän pitäisi olla kahden kuukauden päästä, ja lunta tulee vain lisää. Onhan se vähän ankeaa, Ervasti toteaa.

Abeilla saattaa olla laivaa keinuttava risteily, sillä meteorologi Kotakorven mukaan luvassa on myrskyä merialueelle.

Merellä tuulee kovaa, paikoin jopa myrskyää. Maan etelä- ja länsiosassa lännen ja luoteen välinen tuuli on laajalti voimakasta, tuulen nopeus on puuskissa 20 metriä sekunnissa. Merellä tuuli voi puhaltaa jopa 21 metriä sekunnissa.

Etelä- ja Keski-Suomessa on vuodenaikaan nähden harvinaisen, paikoin poikkeuksellisen paljon lunta. Se ei ehdi sulaa ennen pääsiäistä pois.

– Yleensä tähän aikaan keväästä lumi sulaa eikä sada lisää tällaisia määriä, Kotakorpi sanoo.

Uudellamaalla on keskimäärin puoli metriä lunta. Eniten on Espoon Nuuksiossa, jossa lumikerroksen syvyys on yli 90 senttiä. Vähiten on rannikolla Porvoossa, noin 20 senttiä, ja Hangossa, kymmenisen senttiä.

Terassikausi siirtyy

Talvilomamatkaltaan Lapista palanneet helsinkiläiset Johanna Himberg ja Tommi Lindgren ovat yllättyneitä. Lunta on heistä jopa enemmän kuin pohjoisessa.

– Tarkoitus oli aloittaa oma kotiterassikausi, mutta saa nähdä. Pitää ehkä vielä pari päivää odottaa, Lindgren arvioi.

Himberg on samoilla linjoilla.

– Ajateltiin, että loman jälkeen kevät olisi tässä vaiheessa jo saapunut. Eiköhän tämä ole talven viimeinen kosto ennen kesää, hän toteaa.

Kummankaan kevätfiilikset eivät ole vielä menneet. Suomen kevät on välillä sateinen ja välillä paisteinen.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 6. huhtikuuta kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi:

.
.