Hyppää sisältöön

Suomen Pietarin instituutin toiminta keskeytetään, kertoo Suomi–Venäjä -seura – "Emme voi enää tehdä arvojemme mukaista työtä"

Verovaroin ylläpidetyn instituutin toiminta Pietarissa on keskeytetty toistaiseksi. Se ehti toimia Pietarissa kolmekymmentä vuotta suomalaisen kulttuurin näyteikkunana itään.

Venäjän hyökkäyssodan tunnus Z Pietarin katumaisemassa 5. huhtikuuta. Kuva: Anatoly Maltsev / EPA

Pietarissa Venäjällä sijaitsevan Suomen kulttuuri-instituutin toiminta keskeytetään toistaiseksi. Päätöksen teki tiistaina Suomi-Venäjä -seuran hallitus Helsingissä. Suomi-Venäjä -seura on Suomen Pietarin instituutin taustajärjestö Suomessa.

Suomi-Venäjä seuran pääsihteeri Niina Sinkko kertoo, että Venäjän muuttuneen tilanteen takia instituutin normaali toiminta ei ole tällä hetkellä mahdollista Pietarissa.

– Tämä on iso päätös. Ei meillä ole vielä kaikkia ratkaisuja, että mitä se tarkoittaa. Mutta näemme, että normaalille toiminnalle ei ole nyt edellytyksiä, Sinkko sanoo.

Keskeytyksen taustalla useita syitä

Keskeytyspäätöksen taustalla ovat Sinkon mukaan kavenneet toimintaedellytykset Venäjällä.

– Näemme, ettemme voi tehdä arvojemme mukaista työtä Pietarissa. Toimintaympäristö on liian ahdas tällä hetkellä, Sinkko lisää.

Hänen mukaansa Venäjän tilanne on muuttunut sodan alettua paljon, ja toimintaympäristönä se on hankalampi kuin ennen.

– Me olemme länsimainen toimija ja organisaationa olemme sotatoimia vastaan. Emme voi ottaa riskejä, Sinkko sanoo.

Hän sanoo seuran haluavan toimia osaltaan vastuullisesti. Myös se, että instituutti on toiminut Pietarissa Suomen valtionavulla ja sen mukaan heidän pitäisi kuunnella ja tavata Pietarissa ja Venäjällä tavallisia ihmisiä.

– Tällä hetkellä näemme, että se ei onnistu, Sinkko sanoo.

– Olemme seurannneet venäläisen yhteiskunnan signaaleja tarkasti sodan alkamisesta asti. Olemme saaneet vahvistusta, että toimintaedellytykset eivät ole normaalit, Sinkko lisää.

Pietarissa 30 vuotta, ja nyt se on ohi

Suomen Pietarin instituutti sijaitsee aivan kaupungin ydinkeskustassa. Se on osa laajempaa Suomen kulttuuri-instituutti -verkostoa. Suomen kulttuuri-instituutteja on useammassa maassa.

Instituutin tehtävä on ollut tuoda suomalaisia arvoja esiin Venäjällä ja luoda suhteita suomalaisten ja venäläisten ihmisten välille. Suomen Pietarin instituutti on tehnyt Pietarin lisäksi yhteistyötä Pietarin ympäristossä.

Suomen Pietarin instituutti on ollut tavallaan näyteikkuna suomalaiseen kansalaisyhteiskuntaan ja kulttuurikenttään, kertoo Suomi Venäjä -seuran pääsihteeri Sinkko.

Instituutilla on nyt juhlavuosi, se on toiminut Pietarissa kolmekymmentä vuotta.

– Tämänkin takia päätös on meille hyvin raskas ja vaikea. Instituutti on tehnyt Pietarissa laadukasta työtä, mutta nyt näemme toimintaedellytykset vaikeina, Sinkko sanoo.

Saatuja rahoja selvitetään ministeriön kanssa

Suomen Pietarin instituutilla on ollut töissä viisi henkeä ja yksi harjoittelija.

Instituutin johtaja ja harjoittelija ovat jo palanneet Suomeen. Muut työntekijät on palkattu paikan päältä, Sinkko kertoo.

Juuri ennen Ukrainan sotaa instituutti sai 400 000 euroa avustusta Suomen valtiolta. Asiasta kertoi Talouselämä (siirryt toiseen palveluun). Nyt Suomi-Venäjä -seura alkaa Sinkon mukaan selvittää Suomen opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa, mikä rahojen kohtalo on.

– Normaalissa tilanteessa valtionapu palautuu ministeriölle, jos se jää käyttämättä, Sinkko kertoo.

Hän toivoo, ettei instituuttia lakkauteta kokonaan, vaan nimen omaan keskeytetään, koska se on ollut juuri se toimija, joka on tehnyt töitä Venäjällä ruohonjuuritasolla.

– Nyt tilanne on kuitenkin tämä. Ei meidän auta kuin odottaa, että venäläinen yhteiskunta olisi jonain päivänä toisenlainen, Sinkko sanoo.

Lue lisää:

.
.